Banner Before Header

Jos et nuku kunnolla, syy voi olla tässä: ”Unen rakenne tuhoutuu koko ajan enemmän” – alkoholin vähentämisellä on isot vaikutukset

Oletko alkanut tipattomalle tammikuulle vai pyöriikö asia mielessä? Alkoholinkäyttöä ei ole koskaan liian myöhäistä suitsia.

Juomisen vähentämisen ja lopettamisen terveyshyödyt ovat kiistattomat. Esimerkiksi rasvamaksa alkaa tervehtyä, verenpaine voi laskea, keskittymiskyky paranee, paino putoaa ja muut sairaudet voivat alkaa helpottaa.

– Selkeä vähentäminen tuo monelle niin isot hyödyt, että he hämmästyvät. Nukut paremmin, jaksat liikkua, paino alkaa pudota – ja yhtäkkiä ihmissuhteetkin voivat paremmin, sanoi professori Kaarlo Simojoki aiemmin jutussamme.

Selkeä vähentäminen tuo monelle niin isot hyödyt, että he hämmästyvät.

Lue lisää: 10 asiaa jotka tapahtuvat vain kuukaudessa, kun lakkaat juomasta alkoholia

Tipattomuudesta on selvää hyötyä nukkumisen ja palautumisen kannalta. Tässä tärkeimpiä syitä:

1. Alkoholi rikkoo unen rakenteen

Alkoholi nostaa elimistön stressitasoa. Sen voi huomata esimerkiksi sykkeen nousuna tai syvän unen vähäisenä määränä.

– Erilaiset nukkuessa käytettävät älylaitteet, kuten kellot ja sormukset, havainnollistavat suuntaa-antavasti, kuinka unen rakenne muuttuu alkoholin nauttimisen jälkeen. Kun elimistö käy kierroksilla alkoholin tai sen aiheuttamien vieroitusoireiden vuoksi, uni voi olla hyvin pinnallista ja syvän unen määrä vähenee, sanoo päihdelääketieteen ylilääkäri Harri Seppälä Terveystalon tiedotteessa.

2. Yksikin annos heikentää unta

Jo yksi annos alkoholia voi heikentää unta. Vaikka vähäinen määrä alkoholia ei aiheuttaisi muita haittoja, vaikutuksen saattaa huomata unen laadussa ja palautumisessa.

Nautittu alkoholi voi vaikuttaa uneen saman yön lisäksi vielä seuraavanakin yönä.

– Jos alkoholin käyttö on säännöllistä ja runsaanpuoleista, unen rakenne tuhoutuu koko ajan enemmän. Rakenne alkaa onneksi korjaantua automaattisesti, kun alkoholin käyttö loppuu esimerkiksi tipattoman tammikuun aikana.

Lue lisää: Suomalaistutkimus paljastaa: Yksikin alkoholiannos heikentää unta

3. Huomaat, että et tarvitse alkoholia nukahtamisen avuksi

Yömyssy saattaa auttaa joitakin nukahtamaan nopeammin alkoholin aiheuttaman rentoutumisen tunteen myötä.

Nukkumisessa tärkeintä ei kuitenkaan ole nukahtamisen nopeus tai unen pituus – merkittävää on unen laatu.

– Jos on tottunut käyttämään alkoholia unen saamiseen, voi elimistöllä kestää hetki tottua uudenlaiseen iltarutiiniin ilman alkoholia. Tipaton tammikuu onkin oiva tilaisuus huomata, että myös ilman alkoholia nukahtaa, Seppälä sanoo.

Jos on tottunut käyttämään alkoholia unen saamiseen, voi elimistöllä kestää hetki tottua uudenlaiseen iltarutiiniin ilman alkoholia.

4. Palaudut ja jaksat paremmin

Monella on paljon stressiä ja kuormitusta. Alkoholia ei rentoutumiseen kuitenkaan kannata käyttää.

Alkoholin käytön lisääntyessä unenlaatu heikkenee, palautuminen ei ole optimaalista ja stressi voi kasvaa entisestään.

Lue lisää: Kun lasin nostaa huulille, alkaa pian tapahtua – näin alkoholi vaikuttaa kehossa

Tee tipaton testi

Tipaton tammikuu on hyvä testi. Silloin voi nähdä, aiheuttaako ilman alkoholia oleminen vaikeuksia.

– Lisäksi se on hyvä tapa huomata, kuinka paljon enemmän energiaa ja jaksamista on, kun nukkuminen ja palautuminen ovat kohdillaan, Seppälä sanoo.

Lue lisää: Mistä tietää, onko alkoholin kanssa jo ongelmia? Asiantuntija kertoo kaksi merkkiä: ”Silloin on tosissaan vaikeuksissa”

Jos ei juo kuukauteen ollenkaan, unenlaatu paranee varmasti, sanoi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen jutussamme.

– Se on tietysti positiivinen asia, mikä näkyy heti.

Samaa todistaa 28-vuotias Linda, joka päätti olla ainakin vuoden tipattomalla. Hän kertoi Ilta-Sanomille huomanneensa selvän parannuksen unensa laadussa.

– Ennen en koskaan muistanut uniani, mutta nyt muistan ne joka aamu, Linda kertoi.

Energiaa riittää. Aiemmin etenkin krapulapöhnässä ei aina jaksanut tehdä kaikkea haluamaansa. Nyt on toisin.

– Mikään ei laita elämää pauselle. Minulla on tasainen, kirkas olo, joka kantaa seuraavaan päivään. Jaksan olla kiinni elämässä koko ajan, Linda kertoi.

Source Link is.fi