Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_88c71c7398b8a5c21f84ef0f7db0f562, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
”Julkisuudessa virheellisiäkin väitteitä” – näin viranomaiset ovat kommentoineet venäläis­taistelijan kiinniottoa – Uutisalue

”Julkisuudessa virheellisiäkin väitteitä” – näin viranomaiset ovat kommentoineet venäläis­taistelijan kiinniottoa

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner sanoi Ylelle, etteivät kaikki julkisuudessa esitetyt väitteet venäläissotilaasta pidä paikkaansa.

Useat viranomaiset ovat kommentoineet Suomessa kiinni otetun venäläismiehen tapausta.

Poliisi otti perjantaina kiinni terrorismirikoksista epäillyn Voislav Tordenin. Mies on synnyinnimellään Jan Petrovski.

Torden on toiminut johtajana ja komentajana uusnatsiryhmä Rusitsh-joukoissa. Ryhmä on taistellut Ukrainan joukkoja vastaan Luhanskissa ja Donetskissa ja sillä on kytköksiä palkka-armeija Wagneriin.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner kommentoi Ylelle, etteivät kaikki julkisuudessa esitetyt väitteet tapauksesta pidä paikkaansa.

– Ihan merkittävästi on ollut julkisuudessa virheellisiäkin väitteitä, mutta en tässä vaiheessa pysty kertomaan, mitkä seikat eivät pidä paikkaansa. Huomenna voin ehkä kertoa enemmän, Tanner sanoi Ylelle sunnuntaina.

IS tavoitti Tannerin maanantaina, mutta hän ei halunnut kommentoida asiaa.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tannerin mukaan kaikki julkisuudessa esitetyt väitteet Suomessa kiinni otetusta venäläissotilaasta eivät pidä paikkaansa. Kuva: Rio Gandara / HS

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa päätettiin perjantaina jatkaa venäläismiehen säilöönottoa. Miestä säilytetään Vantaan vankilassa.

36-vuotiaan Tordenin epäillään syyllistyneen terrorismirikoksiin Itä-Ukrainassa Luhanskin ja Donetskin alueella kesäkuun 2014 ja elokuun 2015 välisenä aikana. Ukraina on pyytänyt Tordenin luovuttamista Ukrainaan.

Torden itse kiistää syyllistyneensä terrorismitoimintaan.

Tordenin oikeusavustaja Natalia Malgina kertoi Ilta-Sanomille, että Tordenin vaimo oli saanut Suomesta opiskelupaikan ja oleskeluluvan sillä perusteella. Tämän jälkeen oleskelulupa myönnettiin myös hänen koko perheelleen, eli Tordenille ja heidän kolmelle lapselleen.

IS:n tietojen mukaan miehellä oli maahantulokielto Suomeen.

Venäjän Suomen-suurlähetystö kommentoi venäläismiehen kiinniottoa lauantaina viestipalvelu Telegramissa.

Suurlähetystön mukaan Rajavartiolaitos otti miehen kiinni 20. heinäkuuta, kun tämä yritti lentää Helsinki-Vantaan lentoasemalta Nizzaan.

Venäjän Suomen-suurlähetystö sijaitsee Tehtaankadulla Helsingissä. Kuva: Seppo Kärki / IS

Tordenin aiempi sukunimi Petrovski tuli suurlähetystön mukaan tietoon vasta 23. elokuuta, kun poliisi ilmoitti suurlähetystölle kiinniottokeinojen muutoksesta. Tämä liittyy suurlähetystön mukaan Ukrainan viranomaisten pyyntöön pidättää hänet myöhempää luovutusta varten.

Suurlähetystö kertoo ryhtyneensä välittömästi toimenpiteisiin Venäjän kansalaisen auttamiseksi, kuten neuvotteluihin konsulivirkailijoiden vierailun järjestämisestä.

Lue lisää: Näin Venäjän Suomen-suurlähetystö kommentoi terrorismi­rikoksista epäillyn taistelijan tapausta – toimen­piteisiin ryhdytty

Myös Suomen ministerit ovat kommentoineet tapausta.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps) kertoi IS:lle, että Suomen oleskelulupa­järjestelmä täytyy käydä uudelleen huolellisesti läpi.

– Katsotaan varmasti kaikki asiat läpi siten, että rajan yli ei tule sellaisia henkilöitä, jotka voivat olla vaaraksi Suomen kansalliselle turvallisuudelle.

Sisäministeri Mari Rantasen mukaan Suomen oleskelulupajärjestelmä täytyy käydä huolellisesti läpi. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Rantasen mukaan parhaillaan selvitetään, miten Torden on voinut päästä Suomeen maahantulokiellosta ja heinäkuussa kiristyneistä matkustusrajoituksista huolimatta.

Lue lisää: Terrorismi­rikoksista epäilty sai oleskelu­luvan Suomesta – sisä­ministeri Rantanen: ”Täytyy käydä läpi koko järjestelmä”

Pääministeri Petteri Orpo (kok) sanoi Ylen pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina, että venäläisen Wagner-palkkasotilasyhtiön hajaannus on Suomelle vakava uhka.

– Se [kiinniotto] osoittaa, että järjestelmä kuitenkin toimii. Kyllä tämä on esimerkki siitä, missä pitää olla valppaana. Meillä on maailman tehokkain Rajavartiolaitos.

Pääministeri Petteri Orpo kertoi Ylen pääministerin haastattelutunnilla, ettei hänellä ole tarkkaa tietoa siitä, miten venäläistaistelija pääsi Suomeen. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan täytyy suhtautua erittäin vakavasti ja huolellisesti siihen, että yksi venäläisen Rusich-joukkojen johtajista on otettu kiinni Suomessa. Häkkäsen mukaan viranomaiset selvittävät ja hoitavat asiaa.

– Tiedetään, että lähivuosina ja lähitulevaisuudessa tulee olemaan yhä enemmän väestöliikehdintää Euroopassa erityisesti tietysti Venäjän suunnasta. Näiden kaikkien henkilöiden osalta täytyy olla erityisen tarkka taustoista, Häkkänen kertoi STT:lle.

Puolustusministeri Antti Häkkäsen mukaan Suomen lakia täsmennetään, jos tarve vaatii. Häkkäsen mukaan ”tällä hetkellä tilanne on viranomaisten hallinnassa”. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Source Link is.fi