Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ee7dae8c9ce4a5325d967eeef057a56a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Junaliikenteen pysäyttäneen ratavaurion syy selvisi: hajonnut veturi yritti lähteä liikkeelle – Uutisalue

Junaliikenteen pysäyttäneen ratavaurion syy selvisi: hajonnut veturi yritti lähteä liikkeelle

Ratavaurio Iitissä johti helmikuussa kaukoliikenteen keskeyttämiseen. Traficom on selvittänyt vaurion syyn. Paljastui, että häiriötilanteessa myös johtamisessa oli puutteita.

Destian työntekijä rälläköi ratakiskoa.

Ensi alkuun ei löydetty isointa kalustoa vaurioittavaa vikakohtaa, jonka junan liikkeellelähtöyritykset olivat aiheuttaneet. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on julkaissut selvityksen Päijät-Hämeessä sattuneesta ratavauriosta, jonka vuoksi kaukojunaliikenne jouduttiin keskeyttämään helmikuussa.

Selvityksen mukaan ratavaurio aiheutui VR:n perjantaina 9. helmikuuta liikennöimän junan ensimmäisen veturin rikkoontumisesta. Veturia yritettiin saada liikkeelle useaan otteeseen ja yritykset vaurioittivat ratakiskoja Kouvola–Lahti-rataosuudella Iitin Mankalassa Sitikkalanmäessä.

Selvityksessä perattiin radan vaurioitumiseen liittyvät tapahtumat ja niiden syyt. Paljastui, että erityisesti häiriötilanteiden viestinnässä ja johtamisessa on kehitettävää. Traficom nostaa esille toimia, joilla rautatiejärjestelmän turvallisuutta ja toimintavarmuutta voidaan kehittää, jotta vastaavat tilanteet vältettäisiin jatkossa.

Liikenne- ja viestintäministeriön pyynnöstä tehdyssä selvitetyksessä on Traficomin pääjohtajan Jarkko Saarimäen mukaan saatu kattavasti selvitettyä myös vaurion syyt. Saarimäki toteaa, että tapauksessa on mahdollista oppia toimimaan paremmin tulevaisuudessa.

– Uskon vahvasti, että saamme alan hyvässä yhteistyössä kehitettyä selvityksessä esiin nostettuja asioita. Näin pienennämme todennäköisyyttä, että vastaavaan liikennehäiriöihin johtavaan tilanteeseen voitaisiin päätyä uudelleen. Varmistamme Traficomissa, että ehdotetut kehitystoimenpiteet toteutetaan, sanoo pääjohtaja Jarkko Saarimäki Traficomin tiedotteessa.

Ratavaurion syynä oli veturin rikkoontuminen

Radan vauriot aiheuttivat useiden paikan ylittäneiden kalustoyksiköiden pyöräkertoihin poikittaisia iskemiä. Vauriot aiheuttaneen junan kuljettaja ilmoitti veturin konerikosta liikenteenohjaukseen. Hän ei kuitenkaan ilmoittanut radan mahdollisesta vaurioitumisesta.

Vaurioituneen ratakohdan yli ajaneista veturinkuljettajista osa ilmoitti vauriokohdassa tekemistään havainnoista liikenteenohjaukselle. Se välitti vikailmoituksia koskevat havainnot radan kunnossapitoon.

Radan kunnossapidosta alueella vastannut Destia löysi rataverkon toiselta kohdalta vikailmoitukseen sopineen vian ja teki tarvittavat kunnossapitotoimet. Vian kehittymistä seurattiin myös viikonlopun aikana.

Löytymättä jäi kuitenkin isoin kalustoa vaurioittava vikakohta, jonka junan liikkeellelähtöyritykset olivat aiheuttaneet.

VR huomasi ensimmäiset vauriot kalustossaan sunnuntai-iltana 11. helmikuuta. Maanantaina tieto kalustovaurioiden syntymisestä levisi laajemmin.

Ratavaurion paikantamisessa oli haasteita

Ratavaurion paikantaminen oli hankalaa käytettävissä olevien tietojen yksittäisyyden, puutteellisuuden ja maantieteellisen hajanaisuuden vuoksi. Ratavaurion ei myöskään ymmärretty liittyvän Mankala–Niinimäki-rataosalta perjantaista alkaen tehtyihin havaintoihin, jotka olivat jo kunnossapidon seurannassa.

Ratavaurion sijainti Lahden ja Kouvolan välillä

Kalustovauriot aiheuttanut kohta paikannettiin Väyläviraston ja kunnossapidon radantarkastustoimien sekä liikennöitsijöiltä saatujen lisätietojen avulla tiistaina 13. helmikuuta aamuyöllä. Kuva: Riikka Tähtinen / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

VR päätti oman riskienarviointinsa perusteella turvallisuussyistä keskeyttää kaukoliikenteen koko Suomen rataverkolla tiistaista 13. helmikuuta alkaen. VR:llä ei tilanteessa ollut käytettävissä tarkkaa tietoa ratavaurioiden määrästä tai sijainnista. Ei myöskään tiedetty, kuinka suuri osa kalustosta oli vaurioitunut ja kuinka pahoja mahdolliset vauriot olivat.

Source Link yle.fi