Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1296e405c730a6ce11f5d35a6d90fe94, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Käärijä on valittu Vuoden nimeksi – Uutisalue

Käärijä on valittu Vuoden nimeksi

Nimistöntutkimuksen asiantuntijat valitsivat voittajan seitsemän finalistin joukosta.

Artisti Kääriijä esiintyy Ruisrockin päälavalla. Tausta vihreä valo.

Tuomaristoa miellytti Käärijän nimen ja Euroviisukappaleen suomenkielisyys. Kuva vuoden 2023 Ruisrockin päälavalta. Kuva: Nelli Kenttä / YleX

Artisti Jere Pöyhösen taiteilijanimi Käärijä on valittu vuoden 2023 nimeksi Helsingin yliopiston Nimistöntutkimuksen päivillä.

Voittaja valittiin äänestyksessä, johon osallistui 45 nimistöntutkimuksen, -huollon ja -suunnittelun asiantuntijaa.

Tuomaristo nosti esiin tiedotteessaan sekä Käärijän menestyksen Euroviisuissa että myöhemmän nousun kansainväliseen suosioon.

Tuomaristoa ilahdutti erityisesti Käärijä-nimen lisäksi hänen Euroviisujen edustuskappaleensa suomenkielisyys, sillä tuomariston mukaan Suomessa vallitsee ajatus siitä, että kansainvälinen menestys edellyttäisi englanninkielisyyttä tai vähintään ääkkösten välttelyä.

Hopeasijalle ylsi Sini-siivoustuote Nysväri, joka on tarkoitettu kapeiden kolojen ja rakojen puhdistamiseen. Tuomaristoa miellytti nimen humoristinen itseironia, sillä termiä nysvääminen käytetään usein negatiivisessa mielessä pikkutarkkaan toimintaan viitatessa.

Pronssisijan jakoivat Espoon kaupunginteatteri ja Tampereen Tohlopissa sijaitseva Ransunraitti, joka tunnettiin aiemmin Tohlopinrantana.

Muita Vuoden nimi -finalisteja olivat paljasjalkakenkämerkki Hukkasiini, Vantaan Kivistön uusi kulttuurikeskus Mosaiikki ja saamelainen psykososiaalisen tuen yksikkö Uvjj (koltansaame), Uvjâ (inarinsaame) ja Uvja (pohjoissaame).

Finalistit valittiin yleisön lähettämien ehdotusten joukosta.

Nimistöntutkimuksen päivät on vuosittain järjestettävä tapahtuma, jossa esitellään erisnimiin kohdistuvaa tieteellistä tutkimusta.

Palkinnolla halutaan nostaa esille onnistuneita nimivalintoja ja kiinnittää huomiota nimenannon merkitykseen yhteiskunnassa. Palkinnon saaja voi edustaa mitä tahansa erisnimikategoriaa, kuten paikan-, henkilön-, yritys- tai tuotenimiä.

Palkinto jaetaan seitsemättä kertaa. Viime vuoden voittaja oli Eläinsairaala Savon Murre, joka on sanaleikki perinteisestä lemmikkien erisnimestä Murre ja alueellista kielimuotoa tarkoittavasta sanasta murre.

Source Link yle.fi