Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f8ae1574477ba7535c39be42a6528309, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kadunvarsipysäköinnin maksaminen käteisellä loppuu pian – Uutisalue

Kadunvarsipysäköinnin maksaminen käteisellä loppuu pian

Lahti poistaa kolikoilla toimivat pysäköintiautomaatit ensimmäisten joukossa ensi vuoden aikana. Kotkassa niistä on jo luovuttu kokonaan.

Pysäköintimittari on lähikuvassa lahtelaisen kadun varressa. Kadun toisella puolella on autoja parkissa.

Lahti luopuu kadunvarsien käteisellä rahalla toimivista pysäköintiautomaateista kokonaan vuoden 2024 aikana. Kuva: Petri Niemi / Yle

Lahti on yksi ensimmäisistä kaupungeista, joka luopuu kokonaan kolikoilla toimivista kadunvarren pysäköintiautomaateista. Kaupunki poistaa kadunvarsilta kaikki parkkiautomaatit ensi vuoden aikana.

– Sen jälkeen pysäköinnin maksaminen on mahdollista tekstiviesteillä tai mobiilisovelluksilla, kertoo Lahden pysäköinti oy:n toimitusjohtaja Eeva Jauro.

Lahdessa kolikoilla toimivia pysäköintiautomaatteja on jo hävitetty, mikäli niissä on havaittu toimintahäiriöitä tai ne ovat tulleet käyttöikänsä päähän.

– Tänä vuonna automaattien toimittaja on lopettanut varaosien valmistamisen, eikä niihin tahdo oikein saada enää varaosia, Jauro kuvailee.

Kolikkojen kerääminen automaateista, sekä niiden käsittely ja tilittäminen eivät ole enää kustannustehokasta toimintaa verrattuna mobiilisovellusten digitaalisiin pysäköintipalveluihin.

Käteisrahan käyttöön ei palattu koronan jälkeen

Monissa kaupungeissa, kuten Tampereella ja Helsingissä, on samanlaiset suunnitelmat.

Tampereen kaupungin maksullisilla pysäköintialueilla on korvattu pysäköintiautomaatteja infotolpilla. Niissä kerrotaan, mistä vielä löytyy lähin maksuautomaatti ja millä mobiilisovelluksilla pysäköinnin voi maksaa.

Kotka on ensimmäisenä kaupunkina luopunut kolikkoautomaateista jo kokonaan.

Tosin poikkeuksiakin vielä löytyy. Etenkin pienemmissä kaupungeissa päätöksiä asiasta ei ole välttämättä vielä tehty.

– Esimerkiksi Jyväskylän kaupungin maksullisilla pysäköintialueilla valtaosaan automaateista voi maksaa kolikoilla, eikä niiden poistamisen aikataulusta ole tietoa, kertoo Suomalaisten pysäköintialan toimijoiden yhdistys SPATY ry:n hallituksen puheenjohtaja Christian Metsäranta.

Yhdistyksen keräämien tilastojen mukaan kuluvan vuoden lokakuuhun mennessä vain kaksi prosenttia sen jäsenyritysten pysäköintimaksuista oli maksettu kolikoilla. Ylipäätään automaattia käyttää pysäköidessään enää noin viidesosa suomalaisista autoilijoista.

– Vaikka vähittäiskaupassa käteisen käyttö jonkin verran palautui pandemian jälkeen, niin pysäköinnin puolella tällaista ilmiötä ei havaittu, Metsäranta kertoo.

Source Link yle.fi