Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a4cbe4679b39cb3ffa13db37f9a4416a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Karmea onnettomuus Kymenlaaksossa – näin vaarallinen nuohoamaton hormi voi olla – Uutisalue

Karmea onnettomuus Kymenlaaksossa – näin vaarallinen nuohoamaton hormi voi olla

Syyksi paljastui tukkeutunut hormi. Se oli saattanut olla nuohoamatta useamman vuoden ajan, Nuohousalan keskusliiton tiedotteessa arvioidaan.

Liiton toimitusjohtaja Hannu Murtokare sanoo, että vastaavan kaltaista onnettomuutta oli pelätty jo useamman vuoden ajan.

Murtokare muistuttaa liiton tiedotteessa, että rakennuksen omistajan on huolehdittava itse kiinteistön nuohouksen toteutumisesta. Suomessa siirryttiin sopimusperusteiseen nuohoukseen vuoden 2019 alussa. Samalla tuttu piirinuohousjärjestelmä päättyi.

Kymenlaakson onnettomuuspaikkaa tutkivat pelastus- ja poliisiviranomaiset sekä asiantuntijana paikallinen nuohooja.

Tutkinnassa selvisi, että vanhahkossa rintamamiestyyppisessä puurakennuksessa öljykattilan tiilihormin vaakaosa oli lähes täysin tukossa. Tukos oli syntynyt hiljalleen kertyneestä tiilipiipun rapaumasta. Tukkeuma oli niin suuri, että sen syntymiseen on arvion mukaan täytynyt kulua useampia vuosia.

Kun tutkinnassa onnettomuuspaikan öljypoltin sytytettiin, tilan häkäpitoisuus nousi hetkessä, vaikka ulko-ovi oli auki. Matalaan pannuhuoneeseen tuli korvausilmaa vain pienistä putkista, joten korvausilman määrä ei myöskään todennäköisesti ollut riittävällä tasolla. Öljypoltinta korjanneet miehet olivat menehtyneet välittömästi.

Nuohous vuosittain

  • Kiinteistönomistajan vastuulla on huolehtia, että nuohous tehdään ajallaan.

  • Lain mukaan vakituiseen asumiseen käytetyissä rakennuksissa tulisijat ja savuhormit on nuohottava kerran vuodessa.

  • Mökin hormit on nuohottava vähintään kolmen vuoden välein. Vuokrakäytössä olevan mökin hormit on kuitenkin nuohottava joka vuosi.

Lue lisää: Häkäkuolemat ovat vähentyneet Suomessa – näin tunnistat vaaranpaikat

Häkäkuolemien määrät vaihtelevat Suomessa vuosittain, mutta pitkällä aikavälillä ne ovat vähentyneet selvästi. Esimerkiksi vuonna 2020 häkä aiheutti 50 kuolemaa, mutta kaksikymmentä vuotta aiemmin 132 kuolemaa, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) oikeuskemisti Pirkko Kriikku viime vuonna.

Häkä on väritön, hajuton ja mauton kaasu, joka voi suurina pitoisuuksina aiheuttaa kuoleman nopeastikin.

Pienetkin pitoisuudet häkää voivat aiheuttaa esimerkiksi sekavaa oloa, pahoinvointia tai päänsärkyä. Jos talossa ei ole häkävaroitinta, häkää on mahdotonta aistia, ellei tule oireita.

Source Link is.fi