Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_fd06a935d8ec64d17dcdbf6b742c3a6d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kavala tulehdus suussa altistaa useille sairauksille, myös kakkostyypin diabetekselle – näin ”sitkeä riesa” etenee ja vältetään – Uutisalue

Kavala tulehdus suussa altistaa useille sairauksille, myös kakkostyypin diabetekselle – näin ”sitkeä riesa” etenee ja vältetään

Bakteeriplakki, tuo monen pahan alku ja juuri! Jos sitä pääsee kertymään liiaksi, edessä voi olla isompiakin pulmia, kuten parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudosten tulehdus. Parodontiitti aiheuttaa matala-asteista tulehdusta ja lisää riskiä sairastua useisiin sairauksiin.

Lue lisää: Joka toisen suussa on salakavala tulehdus, johon sairastutaan usein 22–28-vuotiaana – voi altistaa sydän- ja verisuonitaudeille

Bakteeriplakkia kehittyy hampaiden pinnalle kun harjauksesta on kulunut aikaa.

– Huolellisella hampaiden harjauksella ja hammasvälien puhdistuksella plakin määrä pysyy aisoissa. Jos harjaus on puutteellista, plakkia jää ienrajaan, jossa se alkaa vähitellen tulehduttaa ientä, sanoo Terveystalon suunterveyden ylilääkäri Tanja Ketola-Kinnula Terveystalon tiedotteessa.

Jos harjaus on puutteellista, plakkia jää ienrajaan, jossa se alkaa vähitellen tulehduttaa ientä.

Kaikki ientulehdukset eivät johda parodontiittiin, mutta jos taipumusta on, riski kasvaa.

”Sitkeä riesa”

Parodontiittia sairastavalla hammasta kiinnittävät säikeet tuhoutuvat. Ikenen ja hampaan väliin alkaa muodostua ientasku, joka voi ulottua koko hampaan ympäri. Pikkuhiljaa tulehdus alkaa tuhota laajemmin hampaiden kiinnityskudoksia ja lopulta myös leukaluuta.

Kerran ilmaannuttuaan parodontiitti on ”sitkeä riesa”, joka etenee, ellei sitä hoideta.

– Hammasta ympäröivän tulehtuneen ienkudoksen yhteenlaskettu pinta-ala voi yhdessä suussa olla jopa 20 neliösenttimetriä. Näin laaja, märkivänäkin usein oireeton tulehdus heikentää terveyttä monin tavoin ja altistaa kakkostyypin diabetekselle. Suunterveyden vaikutukset sairauden hoitotasapainoon koskevat sekä 1 että 2 tyypin diabetesta, Ketola-Kinnula sanoo.

Hammasta ympäröivän tulehtuneen ienkudoksen yhteenlaskettu pinta-ala voi yhdessä suussa olla jopa 20 neliösenttimetriä.

Lue lisää: Joka toisen suussa on salakavala tulehdus – yhteys syöpään, tyypin 2 diabetekseen, sydäntauteihin…

Diabeteksen merkittävimmät haitat liittyvät sydän- ja verisuonisairauksien lisääntymiseen, joita parodontiitti vauhdittaa. Parodontiittia sairastavalla riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin on 70 prosenttia suurempi kuin terveen suun omaavalla.

Huonolla suunterveydellä on tutkittu yhteys valtimonkovettumatautiin ja sepelvaltimotautiin.

Lue lisää: Erektio-ongelman syy voi löytyä suusta – salakavala tila on noin puolella suomalaisista aikuisista ja alkaa lähes oireitta

Suun kunnosta on tärkeää huolehtia riittävällä omahoidolla sekä säännöllisillä hammaslääkärin tarkastuksilla.

Omahoito kaiken perusta

Paras keino ehkäistä parodontiittia on huolellinen omahoito – toisin sanoen terveelliset ravintotottumukset sekä bakteeripeitteiden poistaminen puhdistamalla hampaat ja hammasvälit päivittäin.

Lue lisää: Tällainen ruokavalio voi pienentää suun tulehduksen riskiä – myös juomavalinnat vaikuttavat

Tärkeää olisi myös käydä tarpeeksi usein ennaltaehkäisevissä suuhygienistin puhdistuksissa sekä hammaslääkärin tarkastuksessa vuosittain.

Kun ongelmat huomataan ajoissa, niiden hoitaminenkin on usein helpompaa. Mahdollisimman varhaisessa vaiheessa todetulla ja hoidetulla parodontiitilla on parhaat mahdollisuudet parantua.

Onko sinulla parodontiitti?

  • Parodontiitti voi olla vähäoireinen. Joskus ainoa merkki on ienverenvuoto hampaita harjattaessa. Diabetesta sairastavalla ienverenvuotoa ei aina ilmene lainkaan.

  • Parodontiittia ei voi todeta itse, eikä ammattilainenkaan pelkästään katsomalla. Se voidaan todeta vain tutkimalla ikenet ja mittaamalla mahdolliset ientaskut. Joskus tarvitaan myös röntgentutkimuksia.

Vaikea-asteisen parodontiitin ilmaantuvuushuippu on 38 vuoden iässä. Lievempää taudinkuvaa ilmenee Terveystalon mukaan jo 20 vuoden iästä alkaen.

Source Link is.fi