Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0f53688dcb88cdc303ca048d07b1a58c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kipinä-koiran karkumatka Venäjälle sai onnellisen lopun kolmen viikon ja dramaattisten käänteiden jälkeen – Uutisalue

Kipinä-koiran karkumatka Venäjälle sai onnellisen lopun kolmen viikon ja dramaattisten käänteiden jälkeen

Itäsiperianlaika löytyi viime sunnuntaina Suomen ja Venäjän rajaseudulta Ilomantsissa.

Itäsiperianlaika Kipinä syksyisellä metsästysretkellä.

Kipinää etsittiin tämän kuvan avulla. Kuva on syksyiseltä metsästysreissulta. Kuva: Susanna Kinnunen

Venäjän puolelle Suomen itärajalta juossut hirvikoira Kipinä on palannut kotiinsa Suomeen.

Koira juoksi hirven perässä Venäjän puolelle rajavyöhykkeeltä Ilomantsin Möhkössä ja katosi tutkakuvasta 19. marraskuuta.

Itäsiperianlaika Kipinä eteni peräti 7 kilometriä Venäjän puolelle ja jäi sille tielleen. Rajaviranomaisten kautta sovittu palautus peruuntui kun Venäjältä välitettiin Suomeen tieto, että Kipinä on karannut. Koiran tutkapanta sammui. Alkoivat pitkät viikot vailla tietoa koiran olinpaikasta.

Viime sunnuntaina koiran omistajan Joni Petteri Tikan puhelin Ilomantsin kylällä soi. Suomen puolen rajaseudulla liikkunut mies oli löytänyt katoamiskuvaukseen sopivan koiran.

Kipinän isäntä on huojentunut saatuaan kiltin narttukoiransa takaisin kotiin.

– Koira on laihtunut. Luut tuntuvat, kun sitä silittää. Mutta annoin heti hirvenjauhelihaa ja olen tehnyt sille makaroonilaatikkoa. Ruokahalu on kova, Tikka kertoo iloisena.

Joni Petteri Tikka katselee koiraansa Kipinää puhelimen ruudulta.

Kipinää etsittiin puhelimessa näkyvän kuvan avulla. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Kipinän löytänyt mies ei halunnut kertoa tarkempaa löytöpaikkaa eikä edes nimeään kiitolliselle koiran omistajalle. Sekä koiran kaulapanta että tutkapanta olivat kadonneet.

– Julkisuudesta oli hyötyä koiran kotiin saamiseen, sillä aiemmasta uutisesta mies oli koiran Kipinäksi tunnistanut, kertoo Tikka.

Yle kertoi Kipinän joutumisesta Venäjän puolelle uutisessaan marraskuun lopulla.

Tuolloin Tikka epäili Kipinän jääneen venäläisten rajamiesten seuraksi, eikä hän nytkään usko, että koira olisi ollut taivasalla kolme viikkoa.

– Välillä oli 20, melkein 30 astetta pakkasta ja tuli paljon lunta. En usko, että se on ollut koko aikaa syömättä ulkosalla. Vammoja sillä ei onneksi ole.

Yöunet menivät ja työnteko ontui

Tikka ei menettänyt toivoaan missään vaiheessa, vaikka Kipinän reissu venyi. Työnteosta ei kuitenkaan meinannut tulla mitään, kun koiran kohtalo vaivasi.

– Kävin ajelemassa ja huutelemassa jatkuvasti iltaisin. Vietiin Kipinän oma viltti katoamispaikkaan, jos se olisi siihen tullut. Mutta lumi peitti kaikki jäljet, eikä mitään kuulunut ennen viime sunnuntaita.

Kun isäntä ja koira kohtasivat ensi kertaa kolmeen viikkoon, koiran käytöksessä näkyi, että sillä on ollut pitkä seikkailu.

– Se kiersi minut ensin ja haisteli, että onko tämä tuttu vai ei. Sitten alkoi häntä heilumaan.

Kipinän käytös muuttui Venäjän-reissun jälkeen, kertoo Joni Petteri Tikka

Tikka kertoo, että nuoren hirvikoiran kanssa pidetään nyt lomaa metsästyshommista. Vaikka Kipinä ehti jo kaksi kertaa hirvenkaatoon, jahti ei ole nyt päällimmäisenä mielessä.

– Ei mennä enää rajan lähelle metsälle. En tiedä jäikö koiralle reissustaan traumaa, mutta isännälle jäi. Kipinän 2-vuotissyntymäpäivää juhlitaan 27. joulukuuta. Olen kiitollinen ja onnellinen kun saamme olla yhdessä. Minulle tämä koiran saaminen kotiin oli paras joululahja.

Source Link yle.fi