Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_8e1f9ac8c1443e7e9532dab1a9bd08f7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kirja: Pirkko Saision ja Eeva Elorannan suhde oli liikaa – Teatterikorkeakoulun johto lausui satuttavat sanat – Uutisalue

Kirja: Pirkko Saision ja Eeva Elorannan suhde oli liikaa – Teatterikorkeakoulun johto lausui satuttavat sanat

Nuorelle Pirkko Saisiolle sanottiin vuonna 1974 Teatterikoulussa jotain, joka ei lähde hänestä koskaan.

Kirjailija Pirkko Saisio muistelee tuoreessa Heini Junkkaalan kirjoittamassa elämäkerrassa Pirkko Saisio Sopimaton (WSOY) sitä, miten homoseksuaalisuuteen suhtauduttiin Teatterikoulussa 1970-luvulla.

Saisio tiedetään hauskaksi jutun kertojaksi. Kirjan esipuheessa Heini Junkkaala sanoo, että on kirousta, ettei hän voi koskaan olla aivan varma, pitävätkö Saision tarinat paikkansa.

– Monen tarinan todenperäisyys ei koskaan selviä eikä se useimmiten ole olennaistakaan. Tärkeintä on, että Saisio jostakin syystä muistaa asian tapahtuneen niin kuin hän sen kertoo. Se, mitä hän muistaa, kertoo hänestä olennaisemman. Muistot paljastavat sen, millainen narratiivi on synnyttänyt Saision minä- ja maailmankuvan.

Lue lisää: Kirja: Pirkko Saisio päätyi sänkyyn tutun näyttelijämiehen kanssa – totuus selvisi synnytyssairaalassa

Pirkko Saision opiskeluaikoina oli kulunut vain vähän aikaa siitä, kun homoseksuaalisten tekojen kriminalisointi poistettiin rikoslaista Suomessa 1971.

Kesti kuitenkin kauan, että asenteet muuttuivat. Lääkintöhallitus poisti 1981 virallisesta tautiluokituksesta kohdan, jossa homoseksuaalisuus luokitellaan sairaudeksi.

Oli syksy 1974 vähän ennen joulua, kun Teatterikoulun johto onnistui yllättämään Saision, neljännen vuosikurssin oppilaan.

– He sanoivat jotakin, joka ei lähtisi sinusta koskaan, Heini Junkkaala kirjoittaa Saision elämäkerrassa.

Elämäkerta on kirjoitettu sinä-muodossa. Ratkaisuun on päädytty, sillä Pirkko Saisio on kirjoittanut omasta elämästään minä-muodossa.

Tuohon aikaan Pirkko Saisio seurusteli viisi vuotta nuoremman kurssikaverinsa Eeva Elorannan kanssa. Koulun johto halusi kirjan mukaan puhua ensin Pirkko Saisiolle, sillä hän oli kaksikosta vanhempi ja kypsempi.

Lue lisää: Kirja: Eeva Eloranta ilmoitti, ettei tule yöksi kotiin Pirkko Saision luo ja siitä alkoi pettämis­kierre – erolla oli äärimmäiset seuraukset

Eeva Eloranta seurusteli Pirkko Saision kanssa kaksikon opiskellessa Teatterikoulussa 1970-luvun puolivälissä. Kuva: Juha Salminen

– Sitten he sanoivat: ”Teidän suhde häiritsee koko teidän kurssinne opiskelua”, Pirkko Saisio muistelee kirjassa.

– Sen jälkeen he sanoivat: ”Sinun ja Eevan naisen identiteetti on vakavasti häiriintynyt tästä ihmissuhteesta”.

Väitettiin myös, että vanhemmat opiskelijat ovat huolissaan Teatterikoulun maineesta, koska tytöt seurustelevat keskenään.

Saisio muistelee kirjassa olleensa puhuttelussa ulkoisesti rauhallinen. Tapaaminen päättyi kirjan mukaan sanoihin: ”Ei me teitä voida kieltää, teidän suhdetta tietenkään, mutta koulun ja kaikkien etu olisi, että pitäisitte vähän enemmän piilossa sitä. Eli menkää takaisin kaappiin.”

Kirjan mukaan Eeva Eloranta raivostui kuultuaan, mitä Saisiolle oli sanottu. Myöhemmin puhuttelussa Eloranta sai kirjan mukaan kuulla, että lesbo ei voi olla kunnon näyttelijä.

Seuraavana päivänä järjestettiin kirjan mukaan kriisipalaveri, jossa olivat paikalla koulun johto, vakituiset opettajat ja tuntiopettajat.

Saisio kertoi suoraan, mitä hänelle oli arviointikeskustelussa sanottu.

– Tunnelma oli vihamielinen. Sitten yksi henkilökunnan edustaja sanoi: ”Onhan se nyt sietämätöntä, kun te lääpitte toisianne tunnilla”, Heidi Junkkaala kirjoittaa kirjassa.

Kirjassa Saisio kertoo alkaneensa itkeä. Itku jatkui puolitoista tuntia. Se oli ihmisarvon menetys, että opettaja katsoi häntä noin.

Eeva Eloranta nosti kirjan mukaan jalat uhmakkaasti pöydälle.

Muut oppilaat puolustivat Pirkkoa ja Eevaa sanomalla, etteivät nämä ole lääppineet toisiaan tunnilla. Liikunnanopettaja Elsa Sara itki ja asettui Pirkon ja Eevan puolelle sanoen: ”Ei me kyllä olla huomattu mitään”.

Jotkut opettajat irtisanoutuivat tapauksesta. Teatterikoulussa opettaneet näyttelijä Eeva-Kaarina Volanen sekä ohjaaja Ritva Siikala kutsuivat Pirkon ja Eevan Volasen kotiin ja antoivat tukensa heille.

Eeva-Kaarina Volanen ja Ritva Siikala (kuvassa vuonna 1997) puolustivat nuoria rakastavaisia. Kuva: PIA INBERG

– Yksi kerrallaan opettajat asettuivat kuitenkin puolellenne, kukin omalla tavallaan, Heini Junkkaala kirjoittaa kirjassa.

Saisio kertoo kirjassa, että opiskelun loppuajan he olivat Eeva Elorannan kanssa kuin mitään ei olisi tapahtunut. Loukkauksesta teki siedettävän se, että loukkaavan lausunnon esittänyt henkilökunnan edustaja ei ollut tarkoittanut pahaa. Hänen ikäpolvelleen homoseksuaalisuus aiheutti kauhua.

Eeva Eloranta ei antanut haastattelua Saision kirjaa varten. Elämäkerrassa on julkaistu Elorannan keväällä 2023 päivätty kirjoitus, jossa hän kertoo näkevänsä 40 vuoden takaiset vaiheensa identiteettikokeiluna.

– Aikuinen minäni tietää, ettei homous tai lesbous ole minun juttuni. Olen täysin heteroseksuaalinen ihminen. Suhteen pitkittymiseen vaikuttivat monet tekijät, merkittävimpinä oma itseymmärrykseni puute sekä tiettyyn valtapiiriin joutumiseni. Irrottautuminen oli tuskaisaa, eikä siinä auttanut edes eri kaupunkiin muuttaminen, mitä yritin 1980–1981.

– Eron jälkeen en lapsellisuuksissani edes oivaltanut, miten monien ihmisten mielenkiinto kohdistui suhteen puimiseen ja sillä spekulointiin, vaan meni liki kymmenen vuotta ennen kuin tajusin, että näinhän asia oli. Jospa se ”sipinä ja supina” nyt sitten laantuisi, Eeva Eloranta kirjoittaa lausunnossaan.

Eloranta ei halunnut kommentoida asiaa IS:lle lausuntoaan enempää.

Pirkko Saisio tammikuussa 1976, jolloin hän voitti J.H. Erkon palkinnon teoksestaan Elämänmeno. Kuva: VESA KLEMETTI / Lehtikuva

Source Link is.fi