Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4f00f5af84d3349376d89c8754bd7b32, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Koirat ovat esiintyneet taiteessa jo tuhansien vuosien ajan – Uutisalue

Koirat ovat esiintyneet taiteessa jo tuhansien vuosien ajan

Perinteisesti koira on edustanut kuvataiteessa esimerkiksi turvaa ja uskollisuutta. Kouvolassa nähtävä näyttely kertoo myös ihmisen ja koiran yhteiselon ongelmista.

Poikilon näyttelyssä pääosassa ovat koirat.

Helena Korpela,

Kirsi Lönnblad

Koira on hämmästyttävän yleinen aihe kuvataiteessa.

Aiemmin koira on tosin saattanut olla sivuroolissa, jolloin sitä on vaikea huomata.

– Nykytaiteessa koirasta on tullut teoksen tärkeä subjekti. Koira voi olla muotokuvassa aivan yksinään ja edustaa itseään, sanoo intendentti Mari Lehtosalo Kouvolan taidemuseosta.

Kouvolan taidemuseo Poikilossa avautui torstaina Überhund – Taiteen kiehtovat koirat -niminen näyttely. Näyttely käsittelee ihmisen ja koiran välistä suhdetta ja on auki huhtikuun lopulle saakka.

Kuvassa Stiina Saariston Tyttö ja koira -niminen taideteos. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Kumppani ja lemmikki

Koira esiintyy näyttelyssä pääasiassa ihmisen kumppanina ja lemmikkinä.

Iloisten tai kepeiden kuvien lisäksi näyttelyssä on mahdollista tarkastella myös vakavampia teemoja.

– Näyttelyssä tulee ilmi se, kuinka koiraa on aikojen saatossa kohdeltu ja kuinka sitä kohdellaan nykyään. Kohtelu ei välttämättä ole aina asiallista, intendentti Lehtosalo sanoo.

Nykytaiteessa koira ei enää jää taustalle, vaan voi edustaa itseään aivan yksinään, sanoo intendentti Mari Lehtosalo. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Perinteisesti koira on edustanut kuvataiteessa esimerkiksi turvaa, uskollisuutta tai suloisuutta.

Überhund-näyttely kertoo myös ihmisen ja koiran yhteiselon ongelmista. Näyttelyssä nykytaiteilijat kyseenalaistavat teoksissaan esimerkiksi koiria inhimillistävän ja esineellistävän kulttuurin.

Lisää: Eläinvideon kylpevä jänis voikin olla kauhusta kankea, eikä banaanipukuinen koira voi ilmaista itseään: ”Mitä se kertoo meistä ihmisinä, jos nauramme muiden hädälle?

Liisa Hietasen taideteos Raija on tehty virkkaamalla. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Tärkeä lohduttaja

Näyttelyn vanhimmat esineet ovat maya-kulttuurin aikaan sijoittuvat koiraa esittävät pienoisveistokset. Ne ovat hautalöytöjä.

– Maya-kulttuurissa pieniä koiria pidettiin lemmikkeinä, mutta on myös löydetty merkkejä, että ne olisivat voineet olla uhrilahjoja. Koirat olivat symbolisesti hyvin merkittäviä, sanoo Lehtosalo.

Kaksituhatta vuotta sitten Keski-Amerikan maya-kulttuurissa pidettiin lemmikkinä pieniä, nykyisen chihuahuan näköisiä koiria. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Suomessa koirat olivat merkittävässä roolissa esimerkiksi talvi- ja jatkosodan aikaan. Koirat esimerkiksi vartioivat ja etsivät haavoittuneita.

Lehtosalon mukaan ehkä merkittävin tehtävä oli kuitenkin henkisellä puolella.

– Koira oli sotilaille tärkeä tuki, seura ja lohduttaja.

Lehtosalon mukaan yli 300 sotaan osallistunutta koiraa palkittiin Suomessa hyvästä työstään kunniakirjalla sodan jälkeen.

Noora ja Kimmo Schroderuksen Dachshund-teos esittää mäyräkoiraa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Überhund-näyttelyssä on mukana lähes sata teosta 47 eri taiteilijalta.

Kouvolasta näyttely jatkaa Jyväskylän, Mikkelin ja Kuopion taidemuseoihin.

Millaisia ajatuksia koirataide sinussa herättää? Voit kommentoida 5.2. kello 23 asti.

Source Link yle.fi