Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ee7dae8c9ce4a5325d967eeef057a56a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Koko Suomen juna­liikenteen pysäyttäneen vian syy selvisi – Uutisalue

Koko Suomen juna­liikenteen pysäyttäneen vian syy selvisi

Radan vauriot aiheuttivat paikoin viikkoja kestäneitä ongelmia juna­liikenteeseen.

Koko Suomen kaukojunaliikenteen helmikuussa seisauttaneen ratavaurion syynä oli veturin rikkoontuminen. Sitä seuranneet liikkeellelähtöyritykset vaurioittivat ratakiskoja Kouvola–Lahti-rataosuudella, kertoo liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tuore selvitys.

Vauriot aiheuttaneen junan kuljettaja teki veturin konerikosta ilmoituksen liikenteen­ohjaukseen mutta ei ilmoittanut radan mahdollisesta vaurioitumisesta. Osa vaurioituneen kohdan yli ajaneista veturinkuljettajista ilmoitti vauriokohdassa tekemistään havainnoista liikenteenohjaukselle, joka välitti tiedot kunnossapitoon.

Kunnossapidosta alueella vastannut Destia puolestaan löysi rataverkon toisesta kohdasta vikailmoitukseen sopineen vian, mutta suurin junan liikkeellelähtöyritysten aiheuttama vika jäi tuolloin löytymättä.

Väyläviraston ja kunnossapidon tarkastusten sekä liikennöitsijöiltä saatujen lisätietojen avulla kalustovauriot aiheuttanut kohta paikannettiin 13. helmikuuta. VR päätti samana päivänä keskeyttää turvallisuussyistä kaukoliikenteen koko Suomen rataverkolla.

Radan vauriot aiheuttivat paikoin viikkoja kestäneitä ongelmia junaliikenteeseen. VR:n mukaan ratavaurio vahingoitti laajasti sen junakalustoa, sillä yli 70 prosenttia juna­kalustosta käytti vaurioitunutta rataa.

VR:n mukaan mikään ei viittaa siihen, että kuljettaja olisi toiminut tilanteessa millään tavalla väärin.

Viestinnässä kehittämistä

Traficomin selvityksessä kävi ilmi, että tapahtumaan liittyvillä osapuolilla on puutteellinen valmius käsitellä yhdessä vastaavanlaisia häiriötapauksia, joilla on laajoja vaikutuksia.

Erityisesti häiriötilanteiden viestinnässä ja johtamisessa on kehitettävää. Eri tahoilla ei ollut yhtenäistä tilannekuvaa tapahtumasta tai sen vaikutuksista. Traficomin mukaan on tärkeää varmistua myös siitä, että liikenteenharjoittajat ilmoittavat rataverkon vioista mahdollisimman nopeasti ja tarkasti.

– Varmistamme Traficomissa, että ehdotetut kehitystoimenpiteet toteutetaan, sanoo pääjohtaja Jarkko Saarimäki.

VR kertoi helmikuun puolivälissä, että parin päivän pysähdys junaliikenteessä aiheuttaa miljoonaluokan tappiot.

Lue lisää kirjoittajalta

STT

Source Link is.fi