Banner Before Header

Kokoomus esitteli keinonsa sähkö­markkinoiden uudistamiseksi – hinta­laput uupuivat

Sähkölle kattohinta, fossiiliset voimalat takaisin sähköntuotantoon, sähköyhtiöiltä kulutusjoustoja huippukulutustunneille sähkön kytkemisestä pois päältä.

Tässä kolme kokoomuksen kuudesta lyhyen aikavälin keinosta helpottaa kuluttajien sähkölaskua ensi talvena.

Kokoomuksella ei ollut hintalappua sille, mitä sen kuusi lyhyen aikavälin ja kuusi pitkän aikavälin keinoa sähkömarkkinoiden parantamiseksi ja sähkön hinnan kohtuullistamiseksi maksaisivat veronmaksajille.

Kokoomus arveli, että sen keinoilla sähkön hinta asettuisi noin 20 senttiin kilowattitunnilta.

– Meillä ei ole suoraa hintalappua olemassa. Kaikki esitetyt keinot ovat varmasti vaikuttavia. Nämä perustuvat tutkija-arvioihin, kokoomuksen sähköohjelmaa laatinut kansanedustaja Heikki Vestman (kok) kertoi.

– Kun olemme joutuneet maksamaan yli 40 sentin kilowattituntihintoja, jopa yli 60 senttiä tilanteessa, jossa sähkö ei ole loppunut. Siinä ei ole mitään järkeä. Uskallan sanoa, että näillä muutoksilla hinta tippuisi alle 20 sentin joka tapauksessa näillä lyhyen aikavälin toimilla. Ja kun saadaan lisää tuotantoa, pitää päästä alle 10 sentin, ryhmäjohtaja Kai Mykkänen (kok) säesti.

Kokoomus haluaisi ottaa heti sähköntuotantoon kaiken kotimaisen kapasiteetin.

– Eli fossiilista tuotantoa pitää ajaa maksimaalisesti, Vestman sanoi.

Eli energiayhtiöt ottaisivat käyttöön käytöstä poistettuja, kivihiilellä tai öljyllä käyviä laitoksiaan. Niiden käyttö on ollut kannattamatonta korkeiden päästöoikeuksien vuoksi.

Kokoomus tarjoaisi energiayhtiöille tehotukea, jotta fossiilisia polttoaineita käyttävät voimalat olisivat mukana sähköntuotannossa.

– Tehotuki olisi mahdollista rahoittaa lisääntyneistä päästökauppatuloista, Vestman sanoi.

Kokoomuksen markkinoima kulutusjousto olisi tarkoitettu tasaamaan kulutushuippuja. Tämä perustuisi sähköyhtiöiden ja kuluttajien vapaaehtoisuuteen.

Suomessa on kokoomuksen mukaan 1 800 MW sähkölämmitteisten kotitalouksien etäohjattavaa kulutusjoustoa, joka voisi estää mahdollisia sähkökatkoja.

Kuluttajat voisivat saada korvausta siitä, että ne eivät käytä sähköä huippukulutustunteina. Käytännössä tämä voisi koskea sähkölämmitteisiä omakotitaloja, ja sähköyhtiö lähettäisi asiakkaalleen tekstiviestin, että tiettyyn kellonaikaan asunnon lämmitys ja lämminvesivaraaja sammutettaisiin huippukulutustunnin ajaksi.

Oppositiopuolue kokoomus nosti kuudesta pitkän aikavälin keinostaan sähkömarkkinoiden järkevöittämiseksi kolme pointtiaan: sähkön hinnoittelumallin uusiminen, ydinvoiman lisärakentaminen sekä kotimaisen, puhtaan ja toimitusvarman sähköntuotannon lisääminen.

Hallitus julkisti maanantaina omat mallinsa korkeiden sähkölaskujen tukipaketiksi.

Source Link is.fi