Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_2e46d98a948ba550a60076da44cc4d40, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kokoomus otti kunniaa Nato-tiestä – Orpo kaivoi taskuliinan, Niinistön vanhaan lausuntoon viitattiin – Uutisalue

Kokoomus otti kunniaa Nato-tiestä – Orpo kaivoi taskuliinan, Niinistön vanhaan lausuntoon viitattiin

Kokoomus otti kunniaa Suomen Nato-tiestä Kalajoen puoluekokouksessa lauantaina.

Ennen puheenjohtaja Petteri Orpon linjapuhetta kokousvieraille näytettiin video, jossa mainittiin, että kokoomusnuoret asetti jo vuonna 1995 kansainvälispoliittisessa ohjelmassaan tähtäimen Nato-jäsenyyteen.

Videossa esiteltiin MTV:n vanhaa uutisklippiä, jossa viitattiin kyselyyn, jonka mukaan 27 prosenttia kokoomuslaisista kannattaa Nato-jäsenyyttä, 38 prosenttia kannattaa Nato-jäsenyyttä, jos Lipposen hallitus on sitä mieltä ja Nato-jäsenyyttä vastustaa 35 prosenttia.

Videossa kuvattiin kokoomuksen silloista puheenjohtajaa Sauli Niinistöä, joka oli hivenen yllättynyt tuloksista.

– Olisin kuvitellut sen (Nato-jäsenyyden kannatuksen) olevan hivenen alhaisempi, siihen on vaikea tietää syitä, noin neljännes vastaajista näyttää olevan tuota mieltä, siinä on sitten myös tasapainottavia mielipiteitä, Niinistö sanoi klipissä.

Tämän jälkeen esiteltiin Ylen kyselyä vuodelta 2006, jonka mukaan kokoomus oli asettunut puoluekokouksessaan selvästi Naton kannalle.

Kun video oli ohi, Orpo kaivoi rintataskustaan ison Nato-taskuliinan.

– Olen kantanut tätä mukanani vuosia. Tänään, tässä salissa on koolla iso joukko meitä, jotka olemme tehneet töitä ja uskoneet asiaamme silloinkin, kun se ei ole ollut suosittua. Olemme pitäneet kiinni kannastamme, vaikka meitä on moitittu Nato-kiihkoilijoiksi. Hyvät kokoomuslaiset, nyt voimme todeta olevamme siellä, minne olemme aina kuuluneet: Suomi liittyy Natoon, viimeinkin! Orpo tunnelmoi.

Orpo kuvaili Suomen Nato-hakemusta sinetiksi Suomen matkalle länteen.

– Kannatimme Nato-jäsenyyttä jo hyvän sään aikana. Veimme Suomea useissa hallituksissa lähemmäs Natoa. Siksi olemme tänään valmiita Naton jäseniksi. Olen varma, että jäsenyytemme toteutuu huolimatta käynnissä olevista neuvotteluista Turkin kanssa. Se on selvä.

Orpo lisäsi, että iloon sekoittuu myös surua.

– Ukrainan urhea kansa ja puolustajat ostavat Suomelle aikaa. Olemme Ukrainalle velkaa paljon. Emme saa unohtaa heidän taisteluaan, sillä he vuodattavat vertaan meidän arvojemme puolesta.

Orpo moitti pitkässä puheessaan hallituksen talouspolitiikkaa. Orpon mukaan ”tällä kaudella on otettu tähtitieteellinen summa velkaa”.

”Vasemmistohallituksen” sote-uudistus paisuttaa Orpon mukaan menoja eikä paranna palveluita.

Seuraavat vaalit ovat Orpon mukaan kotitalousvaalit.

Ruokakorin hintaan nyt hiipineet lisäeurot ovat vasta maistiaisia: syksyyn mennessä hintojen nousuvauhdin ennakoidaan vain kiihtyvän. Korkojen nousu osuu niin asuntovelallisiin kuin velkaiseen valtioon, Orpo sanoi.

Orpon mukaan kokoomus haluaa tehdä suomalaisten kanssa ”uuden hyvinvointisopimuksen”.

– On oikeudenmukaista, että se joka rahat tienaa, saa niistä enemmän kuin verottaja. Siksi kokoomus lupaa keventää työn ja eläkkeiden verotusta, lupaamme työmiljardin.

Konkreettisia esityksiä Orpon puheessa oli vähän. Orpo kertoi, että kokoomus haluaa keventää työn verotusta, nostaa ja laajentaa kotitalousvähennystä sekä ”korjata hallituksen sote-himmelin”.

– Me laitamme vanhuspalvelut kuntoon kokonaisuutena: reumaa sairastava Liisa saa kotiin palvelut, jotka juuri hän tarvitsee. Alzheimeria sairastava Reino saa ympärivuorokautista hoivaa, Orpo lupaili.

Orpon mukaan ”velkaantuminen on pysäytettävä”, ja ”kun kasvun kaava toimii, me lopetamme velaksi elämisen”.

Source Link is.fi