Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f24967899d7a422086a8af4d45ac01f5, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kolme hoitajaa sai muita huonompaa palkkaa samasta työstä – yksi virhe työn­antajan toiminnassa koitui kohtaloksi oikeudessa – Uutisalue

Kolme hoitajaa sai muita huonompaa palkkaa samasta työstä – yksi virhe työn­antajan toiminnassa koitui kohtaloksi oikeudessa

Varsinais-Suomen käräjäoikeus moitti yhtiötä passiivisuudesta palkkaerojen tasoittamisessa.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi hiljattain ratkaisunsa asiassa, jossa kolme lähihoitajaa syytti työnantajaansa epätasa-arvoisesta kohtelusta.

Hoitajat työskentelivät tehostetun palveluasumisen yksikössä Turun seudulla.

Toinen saman alan yritys oli ostanut yksikön ennen asian­omistajien palkkaamista. Entisen yrityksen viisi hoitajaa oli siirtynyt kaupan jälkeen uuden omistajan palvelukseen. Heille oli maksettu samaa palkkaa kuin aiemman omistajan palveluksessa.

Kolmelle uusimmalle työntekijälle maksettiin alemman palkkaluokan mukaista palkkaa, vaikka heidän toimenkuvansa ja työtehtävänsä olivat täysin samoja kuin vanhojen työntekijöiden.

Hoitajat veivät asian oikeuteen ja vaativat yhtiön korvaamaan heille palkkaluokkien välisen erotuksen.

Asianomistajat vetosivat työsopimuslain 2. luvun 2 pykälään, jonka mukaan työnantajan on kohdeltava työntekijöitä tasapuolisesti, jollei siitä poikkeaminen ole työntekijöiden tehtävät ja asema huomioon ottaen perusteltua. Palkanlaskennan ja sen määräytymis­perusteiden tulee samassa tai saman­arvoisessa työssä olla yhteneväiset.

Kanteen mukaan työnantaja ei ollut ryhtynyt minkäänlaisiin toimiin palkkojen yhtenäistämiseksi eikä sillä ollut suunnitelmaa tehdä niin. Työnantajan toiminnan kannattavuudella ei kanteen mukaan ollut asiassa merkitystä.

Vastaajan mukaan asianomistajien kohdalla noudatettiin yrityksen yleistä palkkapolitiikkaa. Vanhojen työntekijöiden palkkoihin yritys ei voinut vaikuttaa.

Vastaaja katsoi, että sillä ei ollut työsopimuslain perusteella velvoitetta määritellä uusien työntekijöiden palkkoja samoilla perusteilla kuin vanhojen työntekijöiden. Uusien työntekijöiden palkkaus määräytyi työehto­sopimuksen palkkatason mukaan.

Palkkaerojen tasaaminen ei ollut mahdollista muun muassa yhtiön heikon kannattavuuden takia.

Käräjäoikeus linjasi, että vaikka työnantajalla voi joissakin tapauksissa, kuten liikkeen luovutuksen jälkeen, olla hyväksyttävä syy maksaa samanlaista työtä tekeville työntekijöille erisuuruista palkkaa, sen pitäisi pyrkiä korjaamaan palkkaeroja.

– Asiaa on arvioitava kussakin yksittäis­tapauksessa ottaen huomioon asian olosuhteet sekä se, millaisiin toimiin työnantaja on ryhtynyt palkkaerojen poistamiseksi, tuomiossa todettiin.

Käräjäoikeus totesi, että yhtiö ei ollut ryhtynyt toimiin palkkaeron tasoittamiseksi, vaikka yrityskaupasta oli jo lähes 10 vuotta. Yhtiön esiin tuomilla taloudellisten mahdollisuuksien puuttumisella ei voinut perustella eri­palkkaisuuden pitkää aikaa ja työnantajan passiivisuutta asiassa.

Käräjäoikeus määräsi yhtiön maksamaan yhdelle hoitajista palkkaerotuksina 6 628 euroa, toiselle 7 320 euroa ja ja kolmannelle 24 000 euroa. Lisäksi yhtiö joutuu korvaamaan heidän oikeuden­käynti­kulunsa 16 000 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen, ja siihen voi hakea muutosta hovi­oikeuden kautta.

Source Link is.fi