Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c49c77b397d5a2573b8379596b454ff5, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kommentti: Myrsky edessä edus­kunnassa? Marinin hallitus on niin sekaisin EU:n ilmasto­asioista, että oppositiolta toivotaan jo väli­kysymys­armon­iskua – Uutisalue

Kommentti: Myrsky edessä edus­kunnassa? Marinin hallitus on niin sekaisin EU:n ilmasto­asioista, että oppositiolta toivotaan jo väli­kysymys­armon­iskua

Hallituksen EU-ministerivaliokunnan eilisestä linjauksesta, miten Suomi suhtautuu EU:n taksonomiasäännöksiin metsätalouden kriteereistä, on syntynyt erikoinen ja omalaatuinen soppa.

Se kuvaa, miten pahasti sisäinen eripura näkyy jo pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen päätöksentekokyvyssä.

Rivit ovat totaalisesti sekaisin.

Käytännössä hallitus toimii kuin vähemmistöhallitus, koska Marin on antanut vihreille ja vasemmistoliitolle luvan kulkea omia polkujaan ja vastustaa hallituksen EU-linjauksia eduskunnan suuressa valiokunnassa.

Käytännössä hallitus toimii kuin vähemmistöhallitus, koska Marin on antanut vihreille ja vasemmistoliitolle luvan kulkea omia polkujaan ja vastustaa hallituksen EU-linjauksia eduskunnan suuressa valiokunnassa.

Vihreät ja vasemmistoliitto kirjasivat hallituksen linjauksiin eriävät kannanottonsa keskiviikkona.

Jos hallitus toisi esityksensä eduskunnan suureen saliin, se joutuisi turvautumaan opposition apuun, että saisi sen hyväksyttyä. Saliin asia ei tule, koska Suomen kanta hyväksytään eduskunnan suuressa valiokunnassa.

Tilanne on niin outo, että hallituspuolueiden, erityisesti keskustan sisältä esitetään jo toiveita, että oppositio tekisi aiheesta välikysymyksen. Silloin eduskunnan suuressa salissa voitaisiin mitata hallituksen toimintakyky ja enemmistö, kun hallitus ja Marin itse eivät sitä pysty tekemään.

Tilanne on niin outo, että hallituspuolueiden, erityisesti keskustan sisältä esitetään jo toiveita, että oppositio tekisi aiheesta välikysymyksen.

Silloin eduskunnan suuressa salissa voitaisiin mitata hallituksen toimintakyky ja enemmistö, kun hallitus ja Marin itse eivät sitä pysty tekemään.

– Täytynee vinkata kokoomuksen Petteri Orpolle, että pistää välikysymyksen alulle, merkittävä keskustapoliitikko sanoo IS:lle.

– Hallituksessa ja ilmassa on nyt kaikki lopun ajan merkit. Eihän tästä mitään tule, huokaa toinen.

Kritiikki tulee nimettömänä, mutta tyytymättömyys näkyi eilen myös valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) naamasta samalla, kun hän piikitteli ja irvaili asiasta julkisesti pääministeri Marinia.

Sekin kertoo, miten pahasti hallituksen henki on mennyt pakkasen puolelle.

Viime kevään kehysriihestä ja syksyn budjettiriihestä Sanna Marinin (sd) hallitus selvisi niukin naukin, mutta nyt se menee eteenpäin jo julkisestikin kaksilla rattailla, mitä kuvataan ennenkuulumattomaksi.

Samaan aikaan vihreiden puheenjohtaja sisäministeri Maria Ohisalo haukkui Marinin hallituksen linjauksia toisella puolella eduskunnan valtiosalia.

Välikysymyksessä hallitus kaatuisi, jos vihreät ja vasemmistoliitto vastustaisivat suuressa salissa hallituksen omaa päätöstä.

Kyse on siis EU-taksonomiasta, josta hallitus linjasi keskiviikkona kantansa EU-ministerivaliokunnassa.

Taksonomialla säädellään kestävän rahoituksen ympäristö- ja ilmastohankkeita, ja Suomella juuri metsän asema on keskeinen.

Suomi vastustaa EU:n metsälinjausta, mutta ei yksimielisesti: vihreät ja vasemmistoliitto ovat asettuneet linjaa vastaan.

Välikysymystä kriitikot toivovat, sillä hallituksen esitys ja linja ei ole muuten tulossa eduskunnan suuren salin käsittelyyn, koska Suomen lopullinen kanta muodostetaan siis eduskunnan suuressa valiokunnassa.

Se äänestää asiasta ensi viikon perjantaina.

Huomenna suuri valiokunta kuulee asiasta Saarikkoa, ensi keskiviikkona Marinia.

Komissaari Mairead McGuiness kävi perjantaina Suomessa, mutta siihen mennessä riitaisa hallitus ei ollut saanut kantaansa EU-taksnomiaan sovittua.

EU päättää linjauksesta 8. joulukuuta. Suomen lisäksi Ruotsi aikoo äänestää linjausta vastaan, mutta se mennee silti läpi, koska enemmistö EU-maista on sen takana.

Suomen ratkaisu on venynyt kalkkiviivoille, koska asia on ollut hallitukselle niin hankala.

Kantaa olisi odotettu jo viime perjantaille, kun asiasta vastaava komissaari Mairead McGuinness kävi Suomessa.

Siihen riitelevä hallitus ei kyennyt.

EU-taksonomiasta odotetaan torstaille myrskyisää keskustelua sekä eduskuntaryhmien kokouksissa että iltapäivän kyselytunnilla.

Oppositiolla on kaikki mahdollisuudet rökittää epäyhtenäistä hallitusta, mutta helppoa ei ole hallituspuolueiden eduskuntaryhmissäkään.

Kepussa yhä useampi tivaa Annika Saarikolta, mitä järkeä hallituksessa on enää jatkaa. Varsinkin kun kannatuskin vain laskee.

Mutta helppoa ei ole vasemmistoliitossakaan, sillä huolimatta puheenjohtaja Li Anderssonin (vas) vastustavasta kannasta, IS:lle kerrotaan, ettei ryhmä ole ottanut asiaan vielä kantaa.

Kaikki puolueen eduskuntaryhmässä eivät jaa Anderssonin näkemyksiä, ja myös vasemmistoliiton ryhmästä ihmetellään hallituksen touhua.

Hallituksen paheneva eripura näkyy jo eduskunnan työskentelyssä muutenkin, sillä monissa valiokunnissa työskentelyilmapiiri on heikentynyt.

Asioiden käsittelystä on tehty vaikeita ja monista esityksistä on jouduttu äänestämään.

Viimeksi vastaavaa nähtiin pääministeri Anneli Jäätteenmäen (kesk) eron yhteydessä kesällä 2003. Tuolloin esimerkiksi Sdp:n Eero Heinäluoma haukkui kokoomusta ”mikkihiirioppositioksi”, kun se ei tehnyt välikysymystä Jäätteenmäen asemasta, vaan antoi hallituksen kiehua omissa sotkuissaan.

Se, että hallituksen riveistä toivotaan omalle hallitukselle välikysymystä – vaikka nimettömänä – on äärimmäisen poikkeuksellista.

Viimeksi vastaavaa nähtiin pääministeri Anneli Jäätteenmäen (kesk) eron yhteydessä kesällä 2003. Tuolloin esimerkiksi Sdp:n Eero Heinäluoma haukkui kokoomusta ”mikkihiirioppositioksi”, kun se ei tehnyt välikysymystä Jäätteenmäen asemasta, vaan antoi hallituksen kiehua omissa sotkuissaan.

Yhtä harvinaista on, että näin suuressa kansallisessa asiassa hallitus etenee kaksilla rattailla.

Aikaisempien hallitusten osalta sisäinen riitely johti koomiseen näytelmään Alexander Stubbin (kok) hallituksen loppukaudella, kun Stubb ja valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) riitaantuivat, ja hallitus äänesteli eduskunnassa lopulta omia esityksiään vastaan.

Osa epäilee, että profiilinnostossa saattaa olla kyse myös tammikuun aluevaaleista, mutta samaan hengenvetoon todetaan, että vaalien jälkeen eteen tulee sellaisia päätöksiä, joista valmiiksi pahasti riitautunut hallitus ei selviä.

Source Link is.fi