Kommentti: Sdp otti pisteet keskustan tappelu­maratonissa – perus­suomalaisilla saattaa olla tie auki kovempaankin nousuun

Kesästä asti sydänkäyrää muistuttaneissa puoluegallupeissa alkaa olla eloa, kun aluevaalit odottavat parin kuukauden päässä.

Tämä näkyy Helsingin Sanomien tuoreessa gallupissakin.

Kaikki muutokset menevät virhemarginaaliin, mutta suuntaviivoja puolueiden suhdanteista voi silti vetää.

Uutinenhan sekin on, ettei jonkin puolueen kannatus ole noussut – tai tässä tapauksessa varsinkaan laskenut.

Sdp ei ole romahtamassa puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marinin ja kansanedustaja Ilmari Nurmisen (sd) biletyskohuihin, vaan puolueen kannatus on noussut 0,9 prosenttiyksikköä 19,4 prosenttiin.

Tässä päällimmäiset:

1. Sdp ei ole romahtamassa puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marinin ja kansanedustaja Ilmari Nurmisen (sd) biletyskohuihin, vaan puolueen kannatus on noussut 0,9 prosenttiyksikköä 19,4 prosenttiin.

2. Kepu on tämänkin gallupin surullinen tapaus. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurviseen (kesk) henkilöitynyt tappelu Sdp:n ja Marinin kanssa kääntyi 0,6 prosenttiyksikön laskuksi (11,9 %), jonka kuittaa puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk).

3. Perussuomalaisten kannatus on noussut 0,2 prosenttiyksikköä 18 prosenttiin. Se ei siis ole laskenut Riikka Purran (ps) noustua puolueen johtoon, vaikka moni sitä odotti. Jos arvata saa, persuilla on kaiken lisäksi suuriakin kannatuksen nousun mahdollisuuksia, jos siirtolaiskriisi jatkuu ja pahenee.

4. Kokoomus on ykkönen (21,1 %), mutta kannatus junnaa paikallaan, mikä ei ole hyvä merkki näinä aikoina opposition ykköspuolueelle.

Siis pitäisikö gallupin ykkösen Petteri Orpon (kok) olla huolestunut jo?

Kyselyn 0,1 prosenttiyksikön vajoama ei ole sinänsä mitään, ja virhemarginaalin mukaan se voisi olla toisinpäinkin.

Mutta sitäkin voi jo kysyä, miksei kokoomuksen kannatus nouse nähtyäkin suuremmaksi, vaikka hallitus on tarjonnut lapaan poliittisia syöttöjä jo pitkään liukuhihnalta.

Puolueen kannatus on jämähtänyt.

Muta Mitä tulevaisuus tuo tullessaan, kuuluu seuraava kysymys.

Jos siirtolaiskriisi pahenee, se voi lisätä opposition kannatusta.

Mutta kumman, kokoomuksen vai perussuomalaisten?

Jos arvata saa, perussuomalaiset ovat vahvoilla tässä tapauksessa ihan perinteisistä syistä.

Kokoomus onkin aktivoitunut ja se on ollut ensimmäisenä vaatimassa tiukennuksia rajapolitiikkaan ja Orpo on esittänyt muun muassa valmiuslainsäädännön avaamista ja tiukentamista.

Oppositiolla on myös yhteinen välikysymys aiheesta.

Joka tapauksessa siirtolaiskriisi tulee näkymään Suomen politiikassa kärjekkäästikin, mutta kuka siitä saa poliittiset pisteet, se jää seuraavien gallupien varaan.

Kepu on vanhan sanonnan poliittisen hokeman mukaan niin sanottu hallituksen sairas mies, vaikka puoluetta johtaakin Annika Saarikko.

Keskustaa hallituksen julkisuudessa käyty ja nähty tappelu ei sen sijaan ole auttanut näköjään mitenkään.

Kepu on vanhan sanonnan poliittisen hokeman mukaan niin sanottu hallituksen sairas mies, vaikka puoluetta johtaakin Annika Saarikko.

Kepu on tämänkin gallupin surullinen tapaus.

Keskustan Antti Kurvinen pääsi pääministeri Sanna Marinin (sd) kulttuuribileisiin Kesärantaan, mutta kepun kannatusta siitä seurannut riitely ei nostanut.

Kaiken lisäksi taustalla on jo viime viikolla IS:ssa julkistettu Suomen Yrittäjien yrittäjägallup, jossa keskustan yrittäjäkannatus oli romahtanut 6 prosentin tasolle, hätäisesti vasemmistopuolueiden yläpuolelle.

Hallituksessa nähty, tiede- ja kulttuuriministeri Kurviseen ja pääministeri Mariniin henkilöitynyt ottelu kulttuurirahoista näyttää sekin kääntyneen kepun tappioksi, olipa itse asiasta mitä mieltä tahansa.

Sen sijaan edes Marinin ja Nurmisen yllä leijunut julkinen kohu Kesärannan iltabileistä ei ole syönyt Sdp:n kannatusta.

Keskustan eduskuntaryhmässä Kurvis-kiista otettiin todella raskaasti, ja pääministerin toiminta koettiin epäoikeudenmukaiseksi.

Kepun tunnelman tuorein gallup vetää taatusti entistä ankeammaksi.

Kaiken lisäksi pahin on kepun osalta hallituksessa vasta edessä.

Kyseessä on EU:n metsäpolitiikka ja siihen liittyvä EU-taksonomia päätöksineen, joka on kepulle viimein hallituksessa SE TODELLA ISO ASIA, jonka edessä peruutusvaraa ei ole tuumakaan.

Annika Saarikko onkin juntannut paalut jo tiukasti maahan.

Hallituksen kaatumistakin povataan – taas kerran. Jos kepu ei tee johtopäätöksiä, vihreät tekee.

Kaiken lisäksi gallupissa hallituskumppani vihreiden kannatus on 0,4 prosenttiyksikön vauhdilla nousussa (10,5 %).

Kepun asema nykyhallituksessa on ollut niin outo, että se on johtanut pitkittyessään krooniseen kannatuskierteeseen.

Puolueen uskottavuus on vajonnut, joten edes kovat puheet, tappelut tai muut profiilinkohotukset näyttävät kääntyvän itseään vastaan kaikissa tapauksissa.

Toisin sanoen mistään ei tunnu olevan apua.

Yhä useampi kepuvaikuttaja tunnustaakin, että keskusta on yksinkertaisesti väärässä hallituksessa.

Keskusta odottaa pelastusta tammikuun aluevaaleissa, josta optimistisimmat puolueen strategit odottavat jopa 16 prosentin kannatusta.

Aluevaalien hyväkään tulos ei kuitenkaan juuri keskustan kannalta olisi realistisella pohjalla tulevia eduskuntavaaleja ajatellen, sillä olemattoman kepukannatuksen Helsinki on vaaleista ulkona.

Source Link is.fi