Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a698b7ee651ed78a349a310ad5b3cf03, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kommentti: Temptation Islandin uusi kausi saa voimaan pahoin – Uutisalue

Kommentti: Temptation Islandin uusi kausi saa voimaan pahoin

Temptation Island Suomessa rikotaan muitakin kuin parisuhteen rajoja. Se saa kysymään, voiko viihteen nimissä tehdä mitä vain, kirjoittaa toimittaja Salli Hakala.

Suosikkireality Temptation Island Suomen 12. tuotantokausi on käynnistynyt Nelosella.

Viettelysten saarelle on jälleen kutsuttu neljä pariskuntaa, jotka lähtevät koettelemaan parisuhteensa hyvinvointia etelän lämpöön.

Ohjelma ei koskaan ole ollutkaan siveellinen tai eettisesti ongelmaton, mutta tuoreen kauden ensimmäiset jaksot saavat katsojan lähes voimaan pahoin.

Ensinnäkin osallistujien kielenkäyttö kalskahtaa paatuneemmankin kiroilijan korvaan. Tuntuu siltä, että v-sanaa viljellään jaksoissa ennätystahtiin.

Oman kitkerän lisämausteensa jo ensimmäisessä jaksossa tuo varattuna saarelle saapunut Jyrke, joka puhuu alituiseen ”nussimisesta”. Jossain kohtaa hän onnistuu jankkaamaan sanaa ”nussiminen” peräti neljä kertaa kahden minuutin aikana.

Lue lisää: Tempparit-Jyrke tykitti n*ssimisesta 4 kertaa kahden minuutin aikana – näin seksuaaliterapeutti kommentoi

Kamala kielenkäyttö ei ole kuitenkaan uuden kauden hätkähdyttävin asia.

Sen voi vielä ymmärtää, että nuoret ihmiset halutaan nähdä koettelemassa parisuhteidensa rajoja vapaaehtoisesti. Temppareiden tuoreella kaudella leikitellään kuitenkin myös paljon vakavammalla asialla.

Jyrkellä on nimittäin päihdeongelma, josta hän kertoo juuri toipuneensa.

Tuttuun tapaan alkoholia tarjoillaan Tempparit-osallistujille heti kättelyssä, kun he saapuvat ohjelman kuvauspaikkana toimivalle huvilalle. Jo ensimmäisessä jaksossa kuohuviini virtaa.

Temptation Islandissa osallistujille on aina tarjottu valtavat määrät alkoholia. Onhan todennäköisempää, että osallistujat sekoilevat ja pettävät toisiaan humalassa kuin selvinpäin.

Mutta tämä pysäyttää: päihdeongelmainen ja alkoholia väärinkäyttänyt ihminen raahataan kameroiden eteen ja katsotaan, josko hän retkahtaa tai ei.

Haluammeko todella nähdä tällaista?

Päihderiippuvuus on sairaus.

Esimerkiksi alkoholiriippuvuudelle on olemassa diagnoosikoodi: F10.2.

Mieli ry:n mukaan päihderiippuvuudessa päihteiden käyttö on alkanut hallita ihmisen arkea. Siitä aiheutuu sosiaalista, taloudellista ja terveydellistä haittaa.

Katsomme siis telkkarista, kun ihminen leikkii hengellään ja terveydellään.

Minkälaisen viestin tämä antaa?

Mielestäni se kertoo yleisestä suhtautumisesta päihdeongelmaisiin. He päätyvät helposti pilkan, vitsailun ja vähättelyn kohteeksi. Päihdeongelma vaikuttaa olevan jotenkin huvittava asia, josta voi repiä viihdettä.

Päihdesairaus on tällainen vitsaus (joillekin vitsi):

THL:n lokakuussa julkaiseman raportin mukaan suomalaisten alkoholinkäyttö on vähentynyt, mutta riskijuominen on yhä yleistä. Raju humalakulutus on laitoksen mukaan yleisintä nuorilla aikuisilla.

Lisäksi erilaisten alkoholihaittojen aiheuttama kuormitus sekä kansanterveydelle että kansantaloudelle on yhä merkittävä.

Sairaalahoitojaksoja, joihin liittyy jonkin alkoholisairaus, on vuodessa yli 30 000. THL:n mukaan tunnistetuista alkoholihaitoista koituu julkiselle sektorille noin miljardin euron verran suoria menoja.

Se ei paljon naurata eikä viihdytä.

Temptation Island Suomi -realityn perusidea koettelee itsessään jo moraalin ja etiikan rajoja. Tekee jo vähän pahaa katsoa, kun parisuhteet rikkoutuvat ja osallistujat itkevät särkyneiden sydämien takia kameroiden edessä.

Tarvitseeko rajoja siis rikkoa enempää? Voiko viihteen nimissä laittaa ihmiset tekemään mitä vain?

Epäilen, etten ole ainoa, joka tuoreen kauden nähdessään voi pahoin.

Vaikuttaa siltä, että kaikki moraalin rajat rikkova viihde ei todellakaan aina ole vain hyväksi.

Ilta-Sanomat kuuluu samaan Sanoma-konserniin kuin Temptation Islandia esittävä Nelonen.

Source Link is.fi