Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_cfae9d6e63659347f80d2294d3a4765d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Samuli Kortelainen, 26, keskeytti viisi koulua ennen kuin hänestä tuli ylioppilas – Uutisalue

Samuli Kortelainen, 26, keskeytti viisi koulua ennen kuin hänestä tuli ylioppilas

Kortelainen valmistui ylioppilaaksi lopulta kansanopistosta. Ratkaisu on suomalaisittain harvinainen, sillä kansanopistolukioita on koko maassa vain viisi.

Vaaleatukkainen mies seisoo männyn vieressä omakotitalon pihalla.

Samuli Kortelaisesta tuli ylioppilas 26-vuotiaana. Tässä jutussa hän kertoo tarinansa. Kuva: Olli-Pekka Kursi / Yle

Simo Kymäläinen,

Olli-Pekka Kursi

Sipoolaisen omakotitalon olohuoneessa istuu tyytyväinen tuore ylioppilas – ja erittäin hyvästä syystä. Samuli Kortelainen, 26, kertoo, että hän ehti jättää viisi koulua kesken ennen kuin löysi itselleen toimivan tavan opiskella.

Hän on yrittänyt opiskella sekä lukiossa että ammattikoulussa, mutta opinnot ovat jääneet kesken muutaman kuukauden jälkeen. Kortelainen kertoo avoimesti, että huumeet kiinnostivat jo yläasteella enemmän kuin koulu.

Nyt hän asuu väliaikaisesti vanhempiensa luona Sipoossa. Kortelainen kokee saaneensa kasvaa turvallisessa perheessä, jossa kaikki asiat olivat hyvin.

– Minulla on ihan mahtavat lähtökohdat ja korkeasti koulutetut vanhemmat, mutta silti päädyin väärään porukkaan.

Pikkuhiljaa kaikki hänen kaverinsa olivat käyttäjiä.

– Ei sitä touhua kukaan selvänä jaksa katsella, Kortelainen kertoo huumeiden käytöstään.

Hän katuu, että huumeiden takia moni tärkeä ihminen lähti hänen elämästään.

Vaaleatukkainen mies istuu kahvikuppi kädessä olohuoneen pöydän ääressä.

Samuli Kortelainen asuu tällä hetkellä vanhempiensa luona Sipoossa. Kuva: Olli-Pekka Kursi / Yle

Käänne parempaan tapahtui mökillä

Neljä vuotta sitten Kortelainen vietti aikaa vanhempiensa mökillä. Siellä hänelle juolahti mieleen, voisiko Sastamalassa sijaitseva Karkun evankelinen opisto olla ratkaisu hänen ongelmiinsa.

Hän oli jälleen keskeyttänyt yhden koulun, eikä töitäkään ollut.

Kansanopisto oli tuttu paikka, koska hän oli käynyt rippileirin siellä vuosia sitten.

– Tuntui siltä, että olisi tullut ohje tuolta ylempää, Kortelainen muistelee.

Karkun evankelinen opisto sijaitsee rauhallisella paikalla. Siksi ajatus sinne menemisestä houkutteli.

Nopeasti Kortelaiselle selvisi, että siellä on suomalaisittain harvinainen kansanopistolukio. Niitä on Suomessa kaikkiaan vain viisi.

Koko lukion oppimäärän suorittaville opetus on niissä maksutonta. Lisäksi kansanopistossa voi asua paikan päällä, joten koulutunneille ei ole pitkä matka. Opiskelu on myös joustavaa, sillä jokainen opiskelee oman henkilökohtaisen suunnitelmansa ja tilanteensa mukaan.

Lukiokin jäi pari kertaa kesken

Samuli Kortelainen keskeytti kansanopistolukion pari kertaa, mutta oli aina tervetullut takaisin Sastamalaan.

– Monen mielestä se saattaa olla tylsä paikka, koska siellä on sen verran hiljaista, mutta minulle se sopi täydellisesti, hän kuvaa tarvettaan rauhoittumiseen.

Hän kertoo päässeensä eroon päihteistä. Lukion hän sai suoritettua neljässä vuodessa. Lukio-opinnot sujuivat hyvin, mutta vaikeinta Kortelaiselle oli sosiaalinen kanssakäyminen.

– Monta vuotta otit pillerin, kun halusit olla sosiaalisempi. Oli iso muutos olla selvin päin normaalien ihmisten kanssa.

Aikoinaan myös autokoulu jäi kesken. Jos ensi viikon inssi menee hyvin, Kortelainen saa pian myös ajokortin. Kevään yhteishaussa hän aikoo hakea opiskelemaan fysioterapeutiksi.

Muitakin suunnitelmia on. Hän toivoo pääsevänsä töihin ennen kuin opiskelut alkavat, mutta työpaikan löytäminen ei ole ollut helppoa.

– On osoittautunut vaikeaksi saada 26-vuotiaana työpaikkaa, kun ei ole työkokemusta eikä ammatillista koulutusta.

Source Link yle.fi