Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ac9848a0fe38fe09fe7db841e38a7da5, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kommentti: Venäläisten viisumisoppa on paisunut niin sakeaksi, että hallituksen pitää lopettaa kuurupiilo – ja tänään! – Uutisalue

Kommentti: Venäläisten viisumisoppa on paisunut niin sakeaksi, että hallituksen pitää lopettaa kuurupiilo – ja tänään!

Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtaman hallituksen ministerit ajelevat tänään Naantalin Kultarantaan presidentti Sauli Niinistön vetämään presidentin esittelyyn.

Esille hallituksen ja presidentin keskusteluissa nousee myös kansalaisia puhuttavat venäläisten viisumit.

Lue lisää: Presidentti Niinistö ja hallitus kokoontuvat Kultarantaan torstaina – aiheena ainakin venäläisten viisumit

Aihe ja asia on tällä hetkellä pomminherkkä.

Ylen tuoreen kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista lopettaisi turistiviisumien myöntämisen venäläisille.

Kansalaiset ovat suivaantuneet, että veristä ja raakaa sotaa Ukrainassa käyvän Venäjän kansalaiset tulevat koronarajoitusten päätteeksi Suomeen turistimatkoille tai käyttävät Suomea välietappina matkatessaan muihin Schengen-maihin.

Mutta asia ei ole yksinkertainen.

Siksi hallituskin on pitänyt asian suhteen matalaa profiilia.

Harras toive on, että Schengen-maat saisivat asiasta yhteiset linjauksen aikaan.

Julkisuudessa asiaa on kommentoinut presidentti Niinistö Helsingin Sanomien haastattelussa, mutta hallitus on ollut hipi hiljaa.

Pääministeri Marin ei ole kommentoinut lomiltaan viisumiongelmaa sen kummemmin kuin Fortumin ja Uniperin kujanjuoksua Saksassa. Nyt Marin on päättämässä lomaansa.

Keskiviikkoillan A-Studiossa valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) tosin sanoi, että hän ja keskusta ovat valmiita rajoittamaan turistiviisumien myöntämistä venäläisille.

Asiassa kannattaa edetä niin pian kuin mahdollista, vaikka se ei ole helppo, Saarikko sanoi.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan mitään linjapäätöstä tänään ei Kultarannan tai hallituksen suunnasta tule, vaikka asiasta keskustellaankin ja jotakin joudutaan sanomaan myös julkisuuteen.

Sen sijaan ensi viikolla hallitukselta odotetaan jo kantaa, miten asiassa edetään.

– Tämä ei ole päivän päälle. Mitään turvallisuusuhkaa ei ole, vahvistaa ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner IS:lle.

Suomelle asia on monestakin syystä monipiippuinen ja vaikea.

Turistiviisumit ovat yksi ongelma, mutta vielä suurempi ongelma ovat venäläisille myönnetyt pitkäaikaiset ja monikertaviisumit.

Niitä on noin satatuhatta.

Monikertaviisumien kieltäminen takautuvasti olisi ennen kuulumaton temppu.

Pitkäaikaisia viisumeita on esimerkiksi sukulaisuussuhteiden tai Suomessa olevan omaisuuden, kuten loma-asuntojen, takia.

Schengenin suhteenkin Suomi on hankalassa pakkoraossa.

Muut Schengen-maat voivat myöntää venäläisille viisumin, ja Suomi on helppo kauttakulkumaa, kun venäläisten lennot EU:n alueella ovat jäissä.

Jos joku muu Schengen-maa, esimerkiksi Ranska, on myöntänyt viisumin, Suomen on vaikea sanoa rajalla, että tänne ei tulla.

Jos Suomi panisi rajan kiinni samaan aikaan kun jotkut muut Schengen-maat myöntävät viisumeita, tilanne olisi kestämätön ja Suomelle todella hankala.

Osa Schengen-maista myöntää venäläisille yhä satoja viisumeita päivässä.

Oikeusvaltiona Suomi ei voi muutenkaan toimia mielivaltaisesti.

Viro mainitaan usein esimerkkinä maasta, joka ei päästä venäläisiä maahansa. Tosiasiassa Narvan kautta Viroonkin tulee päivittäin yli 300 venäläistä.

Joka tapauksessa venäläisten viisumikysymys on niin herkkä ja polttava asia, että hallitus ei voi olla enää hiljaa.

Jotakin sen on päätettävä.

Presidentti johtaa ulkopolitiikkaa, mutta viisumiasiat ovat hallituksen ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) vastuulla.

Ulkoministeriössä on konsulipäällikkö Tannerin mukaan jo valmisteltu hallitukselle erilaisia toimintamalleja.

Julkisuudessa on esitetty muun muassa korotettuja viisumimaksuja.

Luei lisää: Näin venäläisten viisumien rajoittaminen etenee – UM: viisumien peruminen takautuvasti olisi vaikeaa

Joka tapauksessa asia on hallitukselle harvinaisen hankala ja vaikea asia, mutta joku päätös johonkin suuntaan on tehtävä.

Se kuultaneen ensi viikolla.

Source Link is.fi