Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_fec85fd64d6e3693d7ce4d940ad6c479, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Konduktööri kertoo uransa vaikeimmasta koitoksesta – juhannuksen työ­vuoro venyi 19-tuntiseksi – Uutisalue

Konduktööri kertoo uransa vaikeimmasta koitoksesta – juhannuksen työ­vuoro venyi 19-tuntiseksi

Juhannuksena paluuliikenteen katkaissut ratatyöinferno koetteli matkustajien lisäksi junissa työskentelevää henkilökuntaa.

Neljätoista vuotta VR:n konduktöörinä työskennellyt Simo-Pekka Patrikainen kuvailee tämän vuoden juhannuksen paluuliikennettä uransa vaikeimmaksi koitokseksi.

– Sellaista härdelliä en ole koskaan ennen nähnyt, Patrikainen toteaa.

Viivästyneet ratatyöt aiheuttivat merkittäviä liikennekatkoja sunnuntain ja maanantain aikana. Katkoja oli muun muassa osuudella Luumäki-Imatra sekä pääradalla Toijala–Tampere. Pääradalla Lempäälän Miemolan siltatyö aiheutti pahoja myöhästymisiä maanantaina aamupäivään saakka, ja ne vaikuttivat myös Patrikainen työvuoroon. Se venyi lopulta 7 tuntia.

– Tiedossa oli, että Miemolan siltatyön piti olla valmiina sunnuntaihin mennessä kello 15. Me nousimme puolenyön aikoihin Rovaniemeltä saapuneeseen junaan ja lähdettiin Oulusta kohden pääkaupunkia.

Lue lisää: Veeran junamatka venynyt jo 26-tuntiseksi – ”Kaikki tuntuu olevan päin persettä”

Lue lisää: ”Junasi on myöhässä 635 minuuttia” – 12-vuotiaan tytön isä tyrmistyi VR:n toiminnasta

Matkanteko tyssäsi puoli kuudelta maanantaiaamuna Tampereelle. Silloin Patrikainen kuulutti hytteihin korvaavista bussikyydeistä ja pahoitteli tilannetta.

– Helsinkiin matkaavia kehotin jäämään, jos ei ole tulenpalava kiire.

Siltatyön valmistumista lykättiin aamulla aina seuraavan tunnin päähän. Tämä kaava toistui useita kertoja. Tilannetta ei helpottanut se, että junat olivat pitkälti täynnä. Ruuhkat olivat yhtä kovia kuin juhannusaattona, jolloin Patrikainen oli myös töissä.

– Vaikutti siltä, että paikat ovat täynnä viimeistä penkkiä ja hyttiä myöten.

Tampereen rautatieasemalla oli jumissa muitakin yöjunia. Se oli näky, jota Patrikainen ei ollut ennen nähnyt.

Asemalla kävi kuhina, kun satoja matkustajia vaihtoi junista bussikyydityksiin.

Patrikainen mukaan samaan aikaan asemalta kuului virheellisiä kuulutuksia ja näytöt osoittivat vääriä lähtöaikoja. Perään annettiin vielä kuulutus, jonka mukaan aiemmat kuulutukset voivat sisältää virheitä.

Ajankohtaisimman tiedon korvaavista yhteyksistä ja aikatauluista sai kysymällä konduktööreiltä, jotka seurasivat matkustajaliikennettä liikennöintialan sisäisestä viestimestä.

– Sama asia oli kerrottava monille ihmisille useaan kertaan. Jokainen konduktööri teki parhaansa siinä tilanteessa.

Patrikainen kertoo, että asiakkaiden harmistus oli silmin nähtävää.

– Mutta rauhallisena kaikki pysyivät. Kukaan ei sylkenyt päin näköä ja osa näytti henkilökunnalle tsemppipeukkua. Kaikkia meitä harmitti tilanne.

Patrikainen mukaan viivästyksistä tavallisesti syytetään VR:ää, vaikka rataverkoston kunnossapidosta vastaa Väylävirasto. Väylävirasto tilaa kumppanuussopimuksella Fintraffic Oy:ltä rautateiden asemainfon ja kunnossapidon.

– Asiakkaille se tietysti on siinä tilanteessa se ja sama kuka on vastuussa. Lippukorvaukset ovat toki VR:n vastuulla.

EU:n rautatievastuuasetuksen mukaan matkustajille korvataan 25 prosenttia lipun hinnasta, jos juna myöhästyy tunnilla ja 50 prosenttia, jos juna juna myöhästyy vähintään kaksi tuntia. VR:n omien käytäntöjen mukaan yli neljän tunnin viivästyksestä lippu hyvitetään kokonaan.

Patrikaisen hallinnoima vuoro saapui Helsinkiin perille lopulta 6,5 tuntia myöhässä.

– Hieman ennen kello 12 tuli liikenteenohjaukselta soitto, että rata oli auki ja lähtöön lupa. Matkalla Helsinkiin jouduimme väistämään nopeampia junia Hämeenlinnassa ja Riihimäellä.

Patrikainen kertoo oman työvuoronsa venyneen lopulta 7 tuntia. Tässä vaiheessa 27 tunnin vuorokierron aikana töitä oli tehty 19 tuntia. Patrikainen kertoo, että yli 15 tunnin vuorot ovat kaukoliikenteenkin vuoroilla harvinaisia ja näin paljon ei tulisi tehdä töitä putkeen.

Konduktöörien työvuorot on tehty junien aikataulujen mukaan, jolloin myöhästymiset venyttävät työpäivää. Työtunteihin lasketaan mukaan myös junien tauot ja vaihdot, sekä konduktöörin lepoaika.

Maanantain päätteeksi Patrikaisen keho tuntui jääneen ylikierroksille, ja kotona Kouvolassa hän tipahti lähes suorilta jaloiltaan uneen.

Patrikaisen mukaan tämäntyyppinen ylityörupeama on poikkeuksellinen. Normaalisti vuoro voi venyä tunnin tai pari.

Pari edeltävää, koronarajoitteiden täyteistä epidemiavuotta hiljensivät myös junaliikenteen. Ehkä myös sen takia tämän juhannuksen paluuliikenne tuntui niin merkittävältä, Patrikainen pohtii.

Toisaalta tätä tuntumaa tukevat myös VR:n matkustajamäärien tilastot, joiden mukaan kaukoliikenteen matkustajamäärät ovat palautuneet tämä vuoden aikana koronapandemiaa edeltäneisiin lukemiin. Toukokuussa kotimaan kaukoliikenteessä tehtiin yhteensä noin 1 155 000 matkaa, mikä on noin 119 prosenttia enemmän kuin vuoden 2021 huhtikuussa, ja 3 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019.

Patrikainen arvelee, että syy suuriin matkustajamääriin ei ole vain epidemian jälkeisessä ajassa.

– Luulen, että tähän on vaikuttanut polttoaineen hintojen nousu. Siksi julkisia suositaan enemmän. Tällainen myöhästely onkin todella ikävää, kun se ei tietysti herätä sitten luottamusta.

Matkustusmäärien lisäksi VR tilastoi matkojen täsmällisyyttä. Yhtiön asettama täsmällisyystavoite ei täyty, jos kaukoliikenteen juna on 5 minuuttia tai enemmän myöhässä ja lähiliikenteen juna on 3 minuuttia tai enemmän myöhässä. Kesäkuun tilastot valmistuvat heinäkuun alussa.

Source Link is.fi