Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4931a7fb70275c6d67e82524f9e4f399, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Koronaan on saatavilla tehokas lääke, mutta sitä ei anneta kaikille – tässä syy – Uutisalue

Koronaan on saatavilla tehokas lääke, mutta sitä ei anneta kaikille – tässä syy

Lääkityksen aloittaminen vaatii aina lääkärin arviota ja tietoa kaikista potilaalla käytössä olevista lääkkeistä.

Koronatartuntaan on ollut mahdollista saada lääkitys taudin pahenemista helpottamaan, jos tietyt kriteerit täyttyvät.

HUS:n infektioylilääkäri Asko Järvinen suositteleekin erityisesti riskiryhmiin kuuluville flunssasta kärsiville koronakotitestien tekemistä. Ja mahdollisesti myös toistetusti, vaikka ensimmäinen tulos olisikin negatiivinen.

– Riskiryhmiin kuuluville kannattaa koronatartunnan yhteydessä aloittaa tietyin kriteerein Paxlovid-lääkitys, Järvinen kertoo

Järvisen mukaan lääkkeestä on sitä enemmän apua, mitä aiemmin lääkitys aloitetaan. Esimerkiksi viisi vuorokautta oireiden alusta on jo liian myöhään, jotta lääkityksestä olisi mitään hyötyä.

Koronakotitestien menekki on kasvanut kaupoissa reippaasti viime viikkojen aikana. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Lääkkeen teho perustuu siihen, että se estää viruksen lisääntymistä tartunnan saaneen kehossa. Lääkekuuri kestää aina viisi vuorokautta.

Lääke on tarkoitettu sellaisten yli 18-vuotiaiden hoitoon, joilla on riski saada vakava koronavirustauti. Näitä ovat sellaiset potilaat, joilla on sairaus tai lääkitys, joka heikentää puolustuskykyä tai paljon ikää.

Lääkityksen aloittamisesta tekee aina päätöksen lääkäri, jolla on kokonaiskuva potilaan muusta lääkityksestä ja sairauksista.

Oikeusasiamies Maija Sakslin on kertonut aiemmin aloittaneensa selvityksen liittyen siihen, että hyvinvointialueet ovat rajanneet tietynikäisiä potilaita Paxlovid-lääkityksen ulkopuolelle.

Miksi lääkettä ei sitten voida antaa kaikille potilaille, jotka koronaan sairastuvat ja kuuluvat riskiryhmään?

– Lääkettä annetaan sellaisille potilaille, joiden kohdalla hoito voidaan turvallisesti toteuttaa ja he hyötyvät siitä, Järvinen kertoo.

Hänen mukaansa Paxlovidin kohdalla joudutaan puntaroimaan sitä, onko lääkitystä turvallista aloittaa potilaan muun lääkityksen rinnalla.

– Paxlovidiin liittyy paljon yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa ja niitä on havaittu jopa kahdella kolmasosalla potilaista, Järvinen kertoo.

Haitallista yhteisvaikutusta Paxlovidilla on Järvisen mukaan esimerkiksi monien verta ohentavien lääkkeiden kanssa. Lisäksi se voi vaikuttaa epätoivotusti potilaan käyttämiin sydänlääkkeisiin ja nostaa joidenkin kolesterolilääkkeiden pitoisuutta elimistössä vaarallisen voimakkaalle tasolle.

– Lääkkeen käyttöönotto vaatii lääkäriltä pitkällistä paneutumista potilaan muuhun lääkitykseen. Kyseessä on myös kallis lääke, jota ei ole määrättömästi tarjolla, joten tämän vuoksikin sitä joudutaan harkitsemaan, kenellä lääkitys aloitetaan, Järvinen kertoo.

Paxlovid-lääkitys on potilaalle maksuton. Kuva: Reuters

Raskaus ja jotkin perussairaudet ovat aina esteenä sille, että Paxlovid-lääkitys voitaisiin aloittaa. Esimerkiksi vaikeasta munuaisten- tai maksan vajaatoiminnasta kärsiville lääkitystä ei voida aloittaa.

Lääkityksen suhteen hyvinvointialueilla on hieman eri ohjeistuksia siitä, riittääkö koronatartunnan toteamiseksi kotitesti vai vaaditaanko laboratoriossa varmistettu positiivinen testitulos. Esimerkiksi HUS:n alueella riittää kotitestin tulos, mutta ainakin Pirkanmaalla ohjeistetaan hakeutumaan viralliseen koronatestiin.

Source Link is.fi