Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f6e24ba101887d912e8d7b542baa3392, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kosmetiikkaketju Kicks alkaa kertoa osassa tuotteistaan, ettei niitä ole tarkoitettu nuorelle iholle – Uutisalue

Kosmetiikkaketju Kicks alkaa kertoa osassa tuotteistaan, ettei niitä ole tarkoitettu nuorelle iholle

Osa ihonhoitotuotteista on tarkoitettu vain aikuisille ja ne voivat jopa vahingoittaa nuorta ihoa. Tällaisia ovat esimerkiksi retinolia sisältävät anti-aging-tuotteet.

Kosmetiikkaa myyvä Kicks-ketju alkaa kertoa osasta tuotteistaan, ettei niitä ole tarkoitettu nuorelle iholle. Kicksillä on nyt Suomessa verkkokauppa ja 30 myymälää.

Ruotsalaisyritys aloittaa työn verkkosivuiltaan ja keskittyy omiin tuotemerkkeihinsä ja nuorten suosiossa oleviin merkkeihin.

– Sitten tämä laajenee myös myymälöihin. Merkinnät tulevat tuotteisiin, joita ei saisi käyttää nuorella iholla vaan ne on tarkoitettu erityisesti aikuiselle iholle, kertoo Kicksin myymäläpäällikkö Anni-Mari Himanen.

Käytännössä Kicksin suositukset tulevat hyllyihin, eivät tuotteisiin. Yritys pyrkii saamaan merkinnät kauppoihin toukokuuhun mennessä.

Kyseessä ei varsinaisesti ole ikäsuositus, sillä Kicks ei puhu tietystä iästä. Yrityksen mukaan tiettyä ikärajaa olisi vaikea määritellä, koska kyse on osin yksilöllisestä asiasta.

Liikaa kosmetiikkaa ja liian vahvoja aineita

Kicks-myymälöissä on Himasen mukaan nähty, että nuoret ovat kiinnostuneita heille liian voimakkaista ihonhoitotuotteista. Nuoria vetävät puoleensa etenkin ”vähän erikoisemmat” ihonhoitotuotteet kuten seerumit ja kuorinnat, hän kertoo. Meikkipuolella nuoria kiinnostavat erityisesti pohjameikkituotteet. Tavoite on sama: kaunis iho.

Naantalissa opetushoitolaa pyörittävä Eija Laine kertoo, että kosmetiikan ”ylikuluttaminen” näkyy nyt selvästi sosiaalisessa mediassa.

– Se on lisääntynyt nuorten, 10–15-vuotiaiden käyttäjien kohdalla. Käytetään liikaa kosmetiikkaa, liian vaativia ja vaikeita raaka-aineita, Laine kertoo.

Laineen kauneushoitolassa on jatkuvasti työharjoittelussa kosmetologiopiskelijoita, joista nuorimmat ovat 16-vuotiaita. He ovat avanneet ilmiötä Laineelle. Nuorilta hän on kuullut esimerkiksi vain 10-vuotiaasta serkusta, joka olisi halunnut ostaa voimakkaita ihonhoitotuotteita.

Laine kertoo, että asiakkaissa on myös alkanut näkyä nuoria, jotka tulevat hakemaan apua, kun iho on ylireagoinut ihonhoitoon.

Mitä raaka-aineita nuorille ei sitten suositella?

Kicksin Himanen aloittaa C-vitamiinista ja niin sanotusta anti-aging-raaka-aine retinolista. Molemmat voivat ärsyttää nuorta ihoa. Lisäksi hän mainitsee aha-hapon ja bha-hapon.

– Näitä happoja ei myöskään kannata käyttää lapsen tai nuoren iholla. Lapsen ja nuoren iho uudistuu itsessään tosi tehokkaasti, ja kuorinnalla voi tehdä vain haittaa. Näitä välttäisin lapsen ja nuoren iholla, Himanen sanoo.

Laine lisää listaan niasiiniamidin eli B3-vitamiinin. Lisäksi nuorelle iholle ei pitäisi käyttää mikroneulausrullia eli rullia, joissa on pieniä piikkejä. Hänen mukaansa Tiktokissa on levinnyt esimerkiksi trendi, missä nuoret käyttävät ensin heille liian vahvaa happokuorintaa ja vahvistavat vaikutusta mikroneulausrullalla.

Kaikki eivät tahdo neuvoja

Sosiaalisen median vaikutus näkyy liikkeissä selvästi. Himanen kertoo, että nuoret tulevat usein etsimään jotakin tiettyä tuotetta tai raaka-ainetta, jonka he ovat nähneet somessa.

Tässä ongelmana voi olla vaikkapa se, että verkossa ihonhoitorutiineistaan kertova vaikuttaja on selvästi vanhempi kuin ostoksille lähtevä teini.

Myymäläpäällikkö Anni-Mari Himanen.

Myymäläpäällikkö Anni-Mari Himanen kertoo, että nuoret tulevat usein etsimään jotakin tiettyä tuotetta tai raaka-ainetta, jonka he ovat nähneet somessa. Kuva: Jorge González / Yle

Kicks kouluttaa myymälähenkilökuntaansa ohjaamaan nuoria heille sopivien tuotteiden pariin. Himasen mukaan nuoret myös kuuntelevat henkilökunnan neuvoja ja toiset kyselevät tuotteista itse. Eivät toki kaikki.

– Kaikissa ikäryhmissä on henkilöitä, jotka tulevat videon tai lehtiartikkelin perusteella hakemaan tiettyä tuotetta – eivätkä he tarvitse tai halua vastaanottaa apua, vaikka sitä tarjotaan, Himanen kertoo.

Muilla ei Suomessa suunnitelmia ikäsuosituksesta

Kuluttamiseen perehtynyt yliopistotutkija Essi Pöyry toivoo, että kosmetiikan myyjät ja valmistajat alkaisivat merkitä tuotteisiinsa iholääkäreiden tietoon perustuvat ikäsuositukset, joissa kerrottaisiin myös, kuinka usein tuotteita on hyvä käyttää.

– Nyt tässä on vähän sellainen tilanne, että vanhempien pitäisi itse ottaa selvää, onko retinoli 13-vuotiaalle ok vai ei, sanoo Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksessa työskentelevä Pöyry.

Ruotsissa osa apteekeista on päätättänyt laittaa tietyille ihonhoitotuotteille ikärajat. Apteekkiketju Apotek Hjärtat kertoi maaliskuussa asettavansa 15 vuoden ikärajan esimerkiksi tuotteille, jotka sisältävät aha- ja bha-happoja, retinolia ja C-vitamiinia. Ruotsalaisapteekkien aikeista kertoi Suomessa ensin Helsingin Sanomat.

Yle kysyi muutamilta muilta Suomessa kosmetiikkaa myyviltä yrityksiltä, onko niissä harkittu ikäsuositusten käyttöönottoa.

Suomessa kovaa vauhtia kasvaneella Normalilla ei ole tällä hetkellä tällaista suunnitelmaa.

– Tämä voi hyvinkin olla sellaista, mitä meidän pitää ruveta miettimään, kun tämä (aihe) on noussut niin vahvasti, Normalin maajohtaja Johanna Valli sanoo.

Yliopiston Apteekin farmaseuttinen johtaja Kati Vuorikallas kertoo, että yrityksen apteekeissa ei ole havaittu, että nuoret ostaisivat aikuisille tarkoitettuja ihonhoitotuotteita. Näin ollen apteekit eivät ole ryhtyneet mihinkään toimenpiteisiin.

Nuorten kiinnostus liian voimakkaita ihonhoitotuotteita kohtaan on huomattu Sokos-tavarataloissa ja Emotion-myymälöissä. Ongelma ei kuitenkaan ole niin suuri, että tietyille tuotteille harkittaisiin ikärajoituksia tai -suosituksia, kertoo kosmetiikasta vastaava myyntipäällikkö Minna Miikkulainen HOK-Elannosta. Myyjiä on ohjeistettu neuvomaan nuoria oikeiden tuotteiden luo.

Source Link yle.fi