Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_950bfab339a9d329cbab0b166ef43c4e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Koulut ilmoittavat entistä herkemmin oppilaiden rikosepäilyistä, ja siksi poliisi voi saada ilmoituksia vaikka kuminpalojen heittelystä – Uutisalue

Koulut ilmoittavat entistä herkemmin oppilaiden rikosepäilyistä, ja siksi poliisi voi saada ilmoituksia vaikka kuminpalojen heittelystä

Koulut tekevät entistä herkemmin rikosilmoituksia oppilaistaan.

Rikosilmoitusten lisääntyminen on havaittu moniammatillisissa ankkuritiimeissä (siirryt toiseen palveluun), joissa on poliisin lisäksi mukana pääasiassa sosiaali-, terveys- ja nuorisotyötä tekeviä. Tiimin tietoon tulevat kaikki alle 15-vuotiaista tehdyt rikosilmoitukset.

– Alle 15-vuotias ei ole vielä rikosoikeudellisessa vastuussa, joten häntä epäillään silloin syyllistymisestä rikolliseen tekoon. Ilmoitusten lisääntyminen näkyy minun työpöydälläni, kertoo rikosylikonstaapeli Riitta Korhonen Sisä-Suomen poliisin ankkuritiimistä Jyväskylästä.

Jyväskylän ankkuritiimille tuli viime vuonna noin 300 rikosilmoitusta, joissa tekijänä oli alle 15-vuotias. Määrä kolminkertaistui edellisvuodesta.

Kaius Pelkonen kertoo nähneensä potkimista ja lyömistä omassa koulussaan Tampereen Hervannassa. Häntäkin ovat kaverit tönineet, mutta se ei ole vakavaa. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Ilmoitusmäärien kasvu näkyy myös Tampereella. Eniten ovat lisääntyneet ilmoitukset epäillyistä väkivaltarikoksista. Myös seksuaalirikosepäilyjä ilmoitetaan poliisille entistä aktiivisemmin.

Ilmoituksen tekemiseen ohjaa koulujen velvollisuus ilmoittaa poliisille ja lastensuojeluun silloin, kun alle 18-vuotiaan epäillään joutuneen seksuaali- tai väkivaltarikoksen uhriksi. Ilmoitusvelvollisuudesta on säädetty tarkemmin lastensuojelulaissa (siirryt toiseen palveluun).

Ilmoituskynnys madaltunut jo liikaa?

Syy rikosilmoitusten sumaan voi olla se, että lain määräämä ilmoitusvelvollisuus tunnetaan kouluissa entistä paremmin.

Monissa kouluissa ilmoituskynnys pidetään tarkoituksella matalalla.

– Esimerkiksi nyt vaikka kuminpaloilla heittely. Jos se toistuu ja kohdistuu jatkuvasti samoihin henkilöihin, siitä voidaan tehdä rikosilmoitus, kuvaa tamperelaisen Ahvenisjärven koulun rehtori Ilpo Nybacka.

Tuhannen oppilaan Ahvenisjärven koulusta tehdään noin yksi rikosilmoitus kuukaudessa. Tilanne tamperelaiskoulussa on rehtori Ilpo Nybackan mukaan rauhoittunut parin vuoden takaisesta, jolloin selviteltiin useita joukkotappeluita. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Tiedetään myös, että nuorten väkivaltaisuus on lisääntynyt. Ja kun lasten neuropsykiatristen ongelmien hoito takkuaa, lisääntynyt oireilu näkyy koulussa levottomuutena, häiriköintinä ja väkivaltaisuutena.

– Myös asenteet joillakin nuorilla ovat muuttuneet rikollisuutta ihailevaan suuntaan, ankkuripoliisi Riitta Korhonen sanoo.

Niko Pylkkäsen mielestä opettajat ottavat joskus liian tosissaan oppilaiden välisen nujakoinnin. Se voi olla kaveriporukan keskinäistä läppäilyä. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Useimmiten koulujen tekemissä rikosilmoituksissa on kyse väkivallasta nuorten välillä. Sivullisen voi olla vaikea määritellä, miten vakavasta tilanteesta on kysymys.

Poliisin mukaan koulut ilmoittavat nyt lievistäkin tapauksista herkästi.

– Tällaisia ovat esimerkiksi jonossa töniminen ja suusanallinen uhkailu. Ne eivät tietenkään ole turhia ilmoituksia, mutta selkeästi koulujen kynnys ilmoittaa tapauksista poliisille on laskenut, kertoo rikoskomisario Veli-Pekka Välisaari Sisä-Suomen poliisista Jämsästä.

Alma Mujcinovic ei ottaisi yhteyttä poliisiin, ellei kiusaaminen ole fyysistä. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Käytännössä vain lievät pahoinpitelyt jäävät koulujen ilmoitusvelvollisuuden ulkopuolelle. Poliisi ei kiellä ilmoittamasta niitäkään, koska raja lievän ja vakavan välissä on usein häilyvä.

– Koska rikosnimike ei selviä aina heti poliisin esitutkinnassakaan, voiko koulujen henkilökunnan edellyttää olevan laintuntijoita, jotka pystyvät tekemään oikean arvion, ankkuripoliisi Korhonen pohtii.

Rikosilmoitus kerran kuukaudessa

Tuhannen oppilaan Ahvenisjärven koulussa Tampereen Hervannassa tehdään noin yksi rikosilmoitus kuukaudessa.

– Se ei kuulosta paljolta, mutta ei se vähänkään ole. Myös huoltajat ovat aktivoituneet tekemään rikosilmoituksia, rehtori Ilpo Nybacka kertoo.

Liisbeth Kaeramaan mielestä koulukavereiden tappeluun puuttuminen on vaikeaa, koska siinä on vaara joutua itse osalliseksi. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Yhteistyö Ahvenisjärven koulun ja Tampereen ankkuritiimin välillä on osoittanut toimivuutensa. Poliisi puhuttaa epäillyt tekijät, jotta rikollinen käytös loppuisi alkuunsa.

Yleensä yksi tai kaksi ankkuripuhutusta riittää.

– Koen, että sekä poliisin puhutteluilla että tiivistyneellä yhteistyöllä lasten ja nuorten parissa työskentelevien välillä ollut paljon vaikutusta, Nybacka sanoo.

Moniammatillinen ankkuritiimi saa tietoonsa kaikki alle 15-vuotiaista tehdyt rikosilmoitukset. Tampereen ankkuritiimiin tuli viime vuonna noin 200 rikosilmoitusta tämänikäisistä nuorista, kun vuotta aiemmin määrä oli alle 160. Rikosylikonstaapeli Mikko Pitkänen toimii ankkuripoliisina. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Tilanne lähiökoulussa on rehtorin mukaan rauhoittunut parin vuoden takaisesta, jolloin selviteltiin muun muassa useita joukkotappeluita. Yle kertoi silloin, millaista väkivalta hervantalaislähiössä on.

Nybackan mukaan jengiytyminen ei enää tunnu samalla tavalla koulun arjessa. Hän kertoo, että kaksi vuotta sitten Tampereella järjestettiin tappeluita esimerkiksi kauppakeskuksissa, ja niitä kuvattiin someen. Tappeluissa oli koulun oppilaiden lisäksi mukana myös täysi-ikäisiä.

– Nyt olemme enemmän keskenämme ja ratkomme asioita täällä koulussa, mikä meille sopiikin, Nybacka sanoo.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit kommentoida aihetta 4. helmikuuta kello 23:een saakka.

Source Link yle.fi