Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_293f75522575e671d8576b5582eda8c1, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Saamelaisneuvosto moittii KHO:n päätöstä käräjävaaleista: ”Tämä on saamelaisten kyykyttämistä” – Uutisalue

Saamelaisneuvosto moittii KHO:n päätöstä käräjävaaleista: ”Tämä on saamelaisten kyykyttämistä”

Valtioiden rajat ylittävä saamelaisten yhteistoimintaelin saamelaisneuvosto lyttää korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen, jonka myötä saamelaiskäräjävaalit uusitaan.

Aslak Holmberg saamelaisasussa.

Aslak Holmberg johtaa pohjoismaista saamelaisneuvostoa. Holmberg myös edustaa Suomen saamelaisia neuvostossa. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Valtioiden rajat ylittävä saamelaisneuvosto suomii kovin sanoin korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) päätöstä saamelaiskäräjävaaleista.

Saamelaisneuvoston puheenjohtaja Aslak Holmberg kuvailee korkeimman hallinto-oikeuden toimintaa muun muassa mielivaltaiseksi ja kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia rikkovaksi.

KHO määräsi saamelaiskäräjävaalit uusittavaksi niiden lainvastaisuuden vuoksi. Vaaleihin osallistumiseen oikeuttavasta vaaliluettelosta oli jätetty pois 72 henkilöä, jotka olisi KHO:n päätösten mukaan pitänyt merkitä sinne.

Holmbergin mielestä KHO:lla ei ole pätevyyttä arvioida henkilöiden saamelaisuutta, ja nyt luetteloon on pakotettu ”ei-saamelaisia”.

– Tämä on saamelaisten kyykyttämistä, Holmberg kertoo tiedotteessa.

YK:n ihmisoikeus- ja rotusyrjintäkomiteat ovat todenneet aiemmin, että Suomi on rikkonut kansainvälisiä sopimuksia, kun korkein hallinto-oikeus on hyväksynyt henkilöitä vastoin saamelaiskäräjien tahtoa vaaliluetteloon.

Neuvosto kiirehtii käräjälain uudistamista

Uusintavaalit on tarkoitus järjestää kesäkuussa. Saamelaisneuvoston mielestä nykyisessä tilanteessa uusien vaalien järjestäminen on resurssien tuhlausta

– Ainoa tapa Suomelle pelastaa kasvonsa on uudistaa oikeudenloukkauksiin johtava saamelaiskäräjälaki ennen uusia vaaleja, Holmberg kertoo.

Myös saamelaisneuvoston varapuheenjohtaja ja Ruotsin jaoston johtaja Åsa Larsson Blind moittii KHO:n päätöstä.

– Meillä on oltava kautta Saamenmaan jokaisessa maassa saamelaiskäräjät, jotka legitiimisti edustavat saamelaisia, Blind toteaa.

Source Link yle.fi