Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ca8f6b2e086575f0acdebe20373aed16, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kruunupyyn kunta on vakavan paikan edessä: Teerijärvi on jo toinen kunnanosa, joka haluaisi liittyä Kokkolaan – Uutisalue

Kruunupyyn kunta on vakavan paikan edessä: Teerijärvi on jo toinen kunnanosa, joka haluaisi liittyä Kokkolaan

Eilen maanantaina pohjalaisen Kruunupyyn kunnanvaltuusto vastusti Alavetelin liittymisestä Kokkolaan. Tänään jätettiin aloite toisen kunnanosan osaliitoksesta.

Karta över Kronoby kommun.

Osakuntaliitosaloitetta perustellaan muun muassa sote-palveluilla ja kouluasioilla. Parikymmentä prosenttia kruunupyyläisistä on suomenkielisiä. (Arkistokuva.) Kuva: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Nyt jo toisessa pohjalaisen Kruunupyyn kunnan kunnanosassa on herännyt haluja liittyä Kokkolaan.

Perussuomalaisten valtuutettu Peter Albäck on jättänyt tänään tiistaina aloitteen Teerijärven osakuntaliitoksesta Kokkolan kaupunkiin. Albäck esittää myös kansanäänestystä asiasta.

Aloitteen on allekirjoittanut kuusi Teerijärvellä asuvaa.

Kruunupyyn kunnanvaltuusto kaatoi eilen alaveteliläisten aloitteen Kokkolaan liittymisestä.

Lisää: Kruunupyyn valtuutetut haluavat pitää Alavetelin omanaan – selvä äänestystulos Kokkola-liitosta vastaan

Kruunupyyn päätöksestä huolimatta alaveteliläisten yhdistymisaloite etenee vielä valtiovarainministeriöön.

Alaveteli ja Teerijärvi olivat aiemmin itsenäisiä kuntia, ne liittyivät Kruunupyyhyn vuonna 1969.

Kruunupyy hankki sote-palvelunsa aiemmin Keski-Pohjanmaalta, mutta hyvinvointialueuudistus siirsi sen sote-palvelujen järjestämisvastuun Pohjanmaan maakuntaan.

Keski-Pohjanmaan keskuskaupungin Kokkolan palvelut sijaitsevat kuitenkin huomattavasti lähempänä kuntalaisia kuin vastaavat palvelut Pietarsaaressa tai Vaasassa.

Suomenkielistä koulua on odotettu jo 30 vuotta

Osakuntaliitos- ja kansanäänestysaloitteen ensimmäinen allekirjoittaja Peter Albäck perustelee Teerijärven liittämistä Kokkolaan erityisesti Keski-Pohjanmaan hyvinvointialeen sosiaali-ja terveyspalveluilla, jotka ovat helpommin saatavilla kuin Pohjanmaan hyvinvointialueella.

– RKP:läiset lupasivat, että sote-palvelut jatkuvat Kruunupyyssä hyvinvointialueuudistuksen jälkeen ennallaan. Nyt ihmisiä kuljetetaan Kokkolan sijaan Pietarsaareen, Vaasaan ja jopa Turkuun saakka.

Albäck muistuttaa, että Teerijärveltä ei edes ole linja-autovuoroa Pietarsaareen, missä on teerijärveläisten tarvitsemia palveluita. Sen sijaan Kokkolaan on Albäckin mukaan useita vuoroja päivässä, ja päästäkseen Pietarsaareen on matkustettava Kokkolan kautta.

Albäck ottaa toiseksi esimerkiksi suomenkielisen koulun saamisen Kruunupyyhyn. Hän sanoo tehneensä ensimmäisen aloitteen asiasta jo 30 vuotta sitten, ja asiaa selvitellään edelleen.

Tällä hetkellä Kruunupyyn ja Alavetelin suomenkielisten perheiden lapset käyvät koulua Kokkolassa. Teerijärven suomenkieliset lapset käyvät koulua Vetelissä tai Kaustisella.

Kruunupyyssä 19,7 prosenttia asukkaista on kunnan nettisivujen mukaan suomenkielisiä.

Albäckin poliittinen ura on värikäs, ennen perussuomalaisiin liittymistä hän veti keskustan ruotsinkielistä piiriä. Hän luopui sen puheenjohtajuudesta Paavo Väyrysen hyväksi.

Lisää: Keskustan kaksikielisen piirin pitkäaikainen puheenjohtaja Peter Albäck on eronnut puolueesta

Kruunupyyn kunnanjohtaja: Vakava tilanne

Yle kertoi maanantaina, että Kruunupyyn kunnanjohtaja Malin Brännkärr totesi illan valtuuston kokouksen jälkeen kommentoidessaan Alavetelin aloitetta, että hän näkee tilanteen vakavana ja kunnassa on löydettävä keinoja yhtenäistää kunta.

– Uskoisin että tämä Teerijärven aloite vaikuttaa myös valtiovarainministeriössä, kun se käsittelee Alavetelin hakemusta. Kertoohan se jotain, että kaksi kunnanosaa haluaa irtautua Kruunupyystä, sanoo puolestaan Albäck.

Source Link yle.fi