Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_86359fde5aaf4ecd338ef3ab78621020, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kuura Rossi paljastaa salaisuuden ylistetyn Munkkivuori-sarjan kuvauksista: ”Liian samanlaiset hiukset!” – Uutisalue

Kuura Rossi paljastaa salaisuuden ylistetyn Munkkivuori-sarjan kuvauksista: ”Liian samanlaiset hiukset!”

Kuka on tuo nuori mies, jonka suu käy kuin papupata ja ilmeikkyys vetää vertoja Jim Carreylle? Kuura Rossi tietää olevansa onnekas – ja hän myös tietää, ettei seuraavaa roolia välttämättä heti tule. Harrastuksia nuorukaisella riittää vapaapainista musiikkiin.

Näyttelijä Kuura Rossi on vasta 14-vuotias, mutta kameroiden ja teatterilavojen maailma on jo tuttu. Kuura muistetaan erityisesti Vinski ja näkymättömyyspulveri -elokuvan (2021) pääosasta sekä Munkkivuori-sarjan Sampsana, pihaporukan moottoriturpana. Vinski-elokuva esitetään nyt Nelosella.

– Näyttelijän urallani parhaita tunteita on ollut se, kun sain kuulla pääseväni Vinskin rooliin, kertoo Kuura, joka jo 4-vuotiaana näytteli mainoksissa, muun muassa HopLopin mainoksessa.

Isä Pete Veijalainen on pitkän linjan mainosohjaaja ja äiti Vappu Rossi kuvataiteilija. Kuura itse kertoo tähtäävänsä näyttelijän uralle tosissaan. Hän on juuri tulossa White Trash -lyhytelokuvan kuvauksista, ja syksymmällä on tiedossa vielä salaisia julkistuksia.

Kuura Rossi (oik.) oli mukana Janne Katajan vetämän Kuutamolla-ohjelman Lapsitähtien seurassa -jaksossa. Kuva: MTV

Nuorukainen kuitenkin tietää, ettei uran jatko juuri tässä iässä ole taattua.

– Kaikki ovat sanoneet, että älä säikähdä, jos tulee hiljaisia kausia. Kun ei ole enää lapsi muttei myöskään aikuinen, voi olla, ettei kukaan ota pitkään aikaan yhteyttä. Sitten on vain odotettava ja pidettävä pää kylmänä.

– Odotellessa voi tehdä juttuja kavereiden kanssa ja harrastaa ja samalla pitää yllä omia näyttelijän taitoja. Käsikirjoittaminenkin kiinnostaa, Kuura kertoo. Hän harrastaa myös pianonsoittoa ja kuvataidetta.

– Ja vapaapainia! Tykkään pieksää! Kuura nauraa.

Fantasiaan kallistuva Vinski ja näkymättömyyspulveri oli Kuura Rossin ensimmäinen elokuvapäärooli. Fantasiaosastolla omia suosikkeja ovat Percy Jacksonit ja Nälkäpelit. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / IS

Kuura Rossi tuli suuremman yleisön tietoisuuteen pari vuotta sitten ”Putous-poikana”, jonka luonteva tv-esitys aiheutti suosiopuuskan. Putouksessa mukana oleminen oli iso juttu Kuuralle.

– Näin monta idoliani, kuten Christoffer Strandbergin ja Pilvi Hämäläisen! On muutenkin mahtavaa tavata oikeassa elämässä ruudusta tuttuja näyttelijöitä – ja sitten vieläpä itse näytellä heidän kanssaan, toteaa Kuura ja listaa liudan isoja nimiä: Sami Hedberg, Aku Hirviniemi, Pirjo Heikkilä ja tietenkin Mikko Leppilampi.

– Mikolta olen saanut tosi paljon ohjeita. Hän on ollut sellainen mentori. Hän sanoi Vinskin teon aikana, että ”peruna kerrallaan”. Se tarkoittaa sitä, ettei yritä tehdä montaa asiaa yhtä aikaa, sillä silloin ei saa aikaan parasta tulosta. Eikä kannata miettiä liikaa seuraavan päivän kuvauksia.

Vinski ja näkymättömyyspulveri -filmissä näytteli myös Pirjo Heikkilä. Elokuvan arvio löytyy sivulta 33. Kuva: Filmikamari

Kokeeko Kuura olevansa itsekin esikuva nuorille näyttelijäksi tahtoville?

– Jonkun verran tulee instassa ja snäpissä kivoja viestejä, että moi, oot mun lemppari. Ja koulumme pienimmät tulivat Vinskin aikaan kysymään, että onko sulla sitä näkymättömyyspulveria! Saatoin vastata, että kuule, nyt on päässyt loppumaan.

Munkkivuori-sarja on saanut valtavasti kehuja. Kuura kertoo, että Jani Volasen ohjaaman sarjan aikuiset olivat superkivoja. Munkkivuoressa oli mukana iso lapsinäyttelijäkatras toisin kuin Kuuran muissa töissä.

– Jani Volanen täräytti sellaisen sarjan, ettei mitään rajaa! Oli hauskaa, kun oli paljon samanikäisiä. Meillä oli samat läpät ja lähennyimme aika hyvin. Urkkia esittävän Lumo Levyn kanssa seuraamme toisiamme snäpissä. Vaikka emme niin tapaa, sanoisin, että havaitsemme toistemme läsnäolon tässä maailmassa, toteaa Kuura filosofisesti.

Kuura Rossi (Sampsa) ja Viljami Loponen (Mirko) joutuvat osaksi synkkiä tapahtumia Munkkivuori-sarjassa. Kuva: Elisa Viihde Viaplay

Kuuralla oli sarjassa huima määrä repliikkejä, mutta sen kummempia muistamismetodeja hän ei kehitellyt.

– Treenasin vain paljon. Roolia helpotti se, että Sampsa oli melkein kuin minä itse. Tunnistin käsikirjoituksesta puhettani. Eli oikeastaan vain menin paikalle ja olin oma itseni.

Nykylapsille oli kiehtovaa tehdä Munkkivuori-sarjassa hyppäys 1980-luvulle. Kuvauksissa puhelimet olivat poissa ja ainoa näkyvissä oleva teknologia olivat kuvauskamerat.

– Ja Sampsan Casio-kello! Se on minulla vieläkin muistona.

Kuuran isä Pete Veijalainen on mainosohjaaja ja äiti Vappu Rossi kuvataiteilija. Isoisä puolestaan on tunnettu toimittaja Markku Veijalainen. Kuva: MTV

Munkkivuori on tunnelmaltaan jännittävä, jopa karmiva. Myös Kuuran pikkuveli ja isoveli ovat sarjassa mukana. Pikkuveli esittää kadonnutta pikkupoikaa.

– Ja isoveli kotibileissä juhlivaa teiniä. Pikkuveljeni kanssa meillä oli niin samanlaiset hiukset, että hänen tukkaansa piti leikata, ettei meitä luultaisi sukulaisiksi.

Kuura kehuu perhettään estoitta.

– Isäni Pete Veijalainen on Suomen paras mainoselokuvaohjaaja, äiti virallisestikin Suomen piirustusmestari. Minäkin olen mahtava piirtäjä. No, ainakin ihan decent.

Kuura on edellisenä iltana ollut Kaupunginteatterissa Pienen merenneidon ensi-illassa. Hän itse esitti aiemmalla Merenneidon kaudella Pärsky-kalaa.

– Oli kiva tavata vanhoja ja uusia tyyppejä. Tulevaisuudessa olisi hyvä, jos voisi tehdä sekä teatteri- että kameratöitä. Teatterilavalle meneminen jännittää kameroita enemmän. Se hetki ennen on ihana ja hirveä samaan aikaan.

– Kameranäytteleminen on kuitenkin hauskempaa. Ja se on hienoa, että elokuvien ja tv-sarjojen kanssa pääsee vaikka Venla-gaalaan tai ulkomaille festareille. Vinskin kanssa kävin Saksassa, Tshekissä ja Italiassa.

– Mutta Hollywoodiin en kaipaa. En halaja massia. Kokemus ja muistot ovat tärkeimpiä.

TV-lehti arvioi: Vinski ja näkymättömyyspulveri (2021)

Koko perheen fantasiaseikkailu ★★★★

Ollapa salakavalan näkymätön supersankari! Tämä toive toteutuu Juha Wuolijoen lastenelokuvassa tavalla, jota päähenkilö Vinski (Kuura Rossi) ei osaa ennustaa. Kun kykenee kävelemään seinien läpi, voi helposti auttaa poliiseja rikosaallossa ja napsia röyhkeitä roistoja satimeen.

Vinskin tarina pohjautuu 1950-luvulla julkaistuun Simo Puupposen eli Aapelin lastenkirjaan Koko kaupungin Vinski. Erikoisen apteekkarin (Martti Suosalo) antama taikapulveri auttaa kiusattua poikaa ensin päihittämään koulupukarit ja sitten tekemään isompia sankaritöitä.

Niitä on pian paljon, sillä Vinskin äiti (Pirjo Heikkilä) iskee silmänsä komeaan sulhasehdokkaaseen (Mikko Leppilampi), jonka Vinski paljastaa ketkuksi huijariksi. Mutta riittääkö näkymättömyyspulveri, kun apteekkari katoaa?

Porvoo toimii kuvitteellisen Hömpstadin kulisseina, mikä tuo viehkoa ilmapiiriä muutenkin onnistuneeseen visuaaliseen maailmaan. Pienimmille elokuva voi olla jännittävä, sillä tunnelma on luotu onnistuneen hämyisäksi.

ikuiskatsojille äidin parisuhdekuvio tuo lisämielenkiintoa, joskin perinteiset sukupuoliroolit ovat liiankin perinteisiä, miltei kuin 1950-luvulta, vaikka muutoin tarinaa on modernisoitu.

Kuura Rossi selviää ensimmäisestä pitkän elokuvan pääroolistaan hienosti. Kemia aikuisnäyttelijöiden kanssa toimii. Vaikka teemat ovat vaikeita ja ahdistaviakin, on elokuvan ote kauttaaltaan keveä. Vinskiin on helppo samastua, ja tarinan juoni on selkeän johdonmukainen.

Huumorin mainio käyttö, joka maksimoidaan näkymättömyyskohtauksissa, kruunaa keveyden.

Vinski ja näkymättömyyspulveri esitetään lauantaina 2.9. Nelosella klo 20.00.

Munkkivuori-sarja on katsottavissa Elisa Viihde Viaplay-suoratoistopalvelussa.

Ilta-Sanomat ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Lue lisää: Suomalaiselokuva palkittiin yhdellä maailman tunnetuimmista lastenelokuvafestivaaleista

Lue lisää: Suosikkisarja M/S Romanticin luonut Jani Volanen satsaa nyt jännitykseen – uutuus­draamassa seurataan katomis­mysteeriä lasten silmin

Source Link is.fi