Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_eb5c3d4c9dd5fd44b55c01e03f9f687c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Lääkäri ei määrännyt reseptiä – potilas löi viidesti nyrkillä – Uutisalue

Lääkäri ei määrännyt reseptiä – potilas löi viidesti nyrkillä

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut noin 40-vuotiaan miehen 40 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen pahoinpitelystä, pakottamisesta ja laittomasta uhkauksesta. Rikosten uhreina oli kaksi Tampereen seudulla toimivaa mieslääkäriä.

Pahoinpitelyn ja pakottamisen kohteeksi joutui alle 30-vuotias lääkäri joulukuun 2021 lopulla. Rikokset tapahtuivat Tampereen naapurikunnan terveyskeskuksessa uuden vuoden aatonaattona.

Vastaaja ja lääkäri kohtasivat ensimmäistä kertaa. 40 minuutin vastaanottoaika sujui pitkään normaalisti, mutta venyi yli kymmenen minuuttia yliajalle. Käynnillä käsiteltiin vastaajan sairautta, mutta yksimielisyyttä sen hoitoon ei löytynyt.

Lääkäri kertoi yrittäneensä selvittää ”seikkaperäisesti ja rauhallisesti” asiakkaalleen sitä, mitä ”terveyskeskuslääkäri voi tehdä ja minkälaisia tutkimuksia terveyskeskuslääkäri voi määrätä”.

Turhaan. Lääkärin mukaan selvitykset saivat vastaajan kuumenemaan.

– Tuntui, ettei (hän) hyväksynyt tätä näkemystä ja kiihtyi siitä.

Käynnin lopulla vastaaja pyysi lääkäriä kirjoittamaan hänelle Tramalia, opioidipohjaista kipulääkettä. Lääkäri totesi, ettei Tramal ole ensisijainen lääke asiakkaan vaivoihin.

Mies nousi seisomaan ja vaati ”viimeisen kerran” kirjoittamaan Tramal-reseptin. Kun lääkäri toisti kantansa, vastaaja päätti korostaa omaa näkemystään turvautumalla väkivaltaan.

– (Vastaaja) löi päähän vasenvoittoisesti muistaakseni viisi kertaa. Kun ilmoitin kirjoittavani reseptin, (vastaaja) lopetti, lääkäri kertoi oikeudessa.

Vastaaja vaati kirjoittamaan reseptin myös paperille, jotta hän varmasti saisi lääkkeen.

– Sähköisen reseptin voi perua, paperisesta en varmuudella tiedä, lääkäri myönsi oikeudessa.

– Asiakas sai ilmeisesti tiedon puhelimeen, että resepti on tehty, ja sen jälkeen hän poistui.

Lyönnit aiheuttivat lääkärille lieviä vammoja. Kolme päivää kestänyttä kipua ja särkyä lääkäri hoiti käsikauppavahvuisella Buranalla ja Panadolilla.

Oikeus katsoi vastaajan syyllistyneen pahoinpitelyyn ja pakottamiseen.

Kuutisen viikkoa myöhemmin vastaaja meni kokeneen, yli 60-vuotiaan mieslääkärin pakeille ilman ajanvarausta kesken naispotilaan vastaanottoaikaa. Huoneessa oli myös naisen aviopuoliso.

Huoneeseen tullut vastaaja tivasi lääkäriltä, miksei tämä ole vastannut soittopyyntöihin.

– Tänne ei voi tulla kuin saluunaan, lääkäri sanoi ja pyysi vastaajaa poistumaan ainakin kolmesti.

Ei auttanut. Vastaaja tuli sisemmälle, otti repun selästään ja kaivoi esiin sorkkaraudan.

– (Vastaaja) otti sorkkaraudan, kohotti sitä ja silloin tuli tunne, että tässä voi käydä huonosti, vastaanotolla vaimonsa kanssa ollut mies kertoi oikeudessa.

Viereisessä huoneessa ollut hoitaja muistaa kuulleensa naisen kirkaisun.

– Eikö tätä voida hoitaa puhumalla, mies kertoi vastaajan sanoneen lääkäriä lähestyessään.

Lääkäri painoi hälytysnappia ja kertoi tästä vastaajalle, joka poistui ennen vartijoiden saapumista.

Lääkäri kertoi järkyttyneensä tunnetasolla ensin vastaanotolla olleen potilaan puolesta. Sorkkarauta lisäsi tilanteen uhkaavuutta. Vastaaja myös korotti ääntään ja vaati, että hänen asioihinsa otetaan kantaa.

Pari viikkoa aikaisemmin lääkäri oli tavannut vastaajan ensimmäisen kerran. Silloinkin vastaaja oli tullut odottamatta lääkärin huoneeseen, mutta tuolloisessa tapaamisessa ei tapahtunut mitään uhkaavaa.

Lisäksi lääkäri oli puolisen vuotta aiemmin hylännyt yhden vastaajaa koskeneen lähetteen.

Vastaaja kertoi ottaneensa ”työkalun mukaan, että hoidon tarve menisi perille”.

Tekojaan vastaaja perusteli kroonisella kivullaan, johon hän kaipasi lääkettä.

– Vastaus on aina, että kun tähän sairauteen (krooninen väsymysoireyhtymä) ei ole oireenmukaista hoitoa, vastaaja kertoi oikeudessa.

– Kaikki haluavat vain hoitaa seurausta eli psyykkisiä ongelmia, eikä sitä neurologista ongelmaa.

– Lääkärien pitäisi ottaa vastuu hoidosta, kun en voi itsekään reseptejä kirjoittaa, vastaaja linjasi.

Oikeuden mukaan tilanteessa oli vakava ja välitön väkivallan uhka, joten laittoman uhkauksen tunnusmerkistö täyttyi ”kristallinkirkkaasti”.

Oikeus korosti vastaajan kohdistaneen väkivaltaa ja uhkaa henkilöihin, joiden tulisi voida nauttia työssään henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaa. Tämän periaatteen rikkominen ankaroitti oikeuden antamaa rangaistusta.

– Käräjäoikeus ymmärtää, että pitkäaikaiset kiputilat varmasti vaikuttavat mielialaan, mutta ne eivät silti voi toimia oikeuttamisperusteina väkivallan käytölle tai sillä uhkaamiselle, oikeus kirjasi ratkaisuunsa.

Vastaajan on maksettava alle 30-vuotiaalle lääkärille kipu- ja kärsimyskorvauksia yhteensä 600 euroa.

Source Link is.fi