Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a661338d6879f84811f164f5c233231a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Lapsi oli kyydissä, kun Jaakko Kukkosen perhepyörän runko petti – viranomainen jäädytti Suomessakin suosittujen pyörien myynnin – Uutisalue

Lapsi oli kyydissä, kun Jaakko Kukkosen perhepyörän runko petti – viranomainen jäädytti Suomessakin suosittujen pyörien myynnin

Polkupyörän rungon hajoaminen voi johtaa vakavaan onnettomuuteen. Helsinkiläisperheessä pyörän runko on hajonnut jo kahdesti.

Katkennut polkupyörän rungon hitsisauma

Jaakko Kukkosen pyörän runko on hajonnut jo kahdesti. Jälkimmäisellä kerralla runkoputki taipui kieroon ja emäputken hitsaukset pettivät. Kuva: Jaakko Kukkonen

Sami Ikonen,

Jaakko Palvaila

Perhe- ja tavarapyöriä valmistava hollantilainen Babboe on saanut Hollannin kuluttajaviranomaisilta käskyn keskeyttää pyöriensä myynnin. Syynä ovat pyörien runkojen rikkoutumiset, jotka ovat aiheuttaneet lukuisia vaaratilanteita kuluttajille.

Kun pyörän runko hajoaa ajon aikana, riskinä on ohjauksen pettäminen ja täydellinen pyörän hallinnan menettäminen.

Yksi Babboe-pyörien epäonnisista omistajista on helsinkiläinen Jaakko Kukkonen. Perheen auton korvannut kaksipyöräinen perhepyörä on hajonnut rungostaan jo kahdesti, eikä pyörän korjaaminen ole enää mahdollista.

Ensimmäisellä kerralla Kukkosen pyörästä hajosi eturunko, joka kannattelee kuljetuslaatikon lisäksi myös eturengasta. Pyörää ajoi silloin hänen puolisonsa, eikä kyydissä ollut lasta.

– Puolisoni ihmetteli, kun pyörän ohjaus oli erikoisen tuntuinen. Eturunko oli katki. Valmistaja lähetti maahantuojalle uudet osat ja pyörä korjattiin silloin ihan asianmukaisesti, Kukkonen kertoo.

Katkennut polkupyörän runkoputki.

Kukkosen pyörän eturunko katkesi vahvikkeen etupuolelta. Babboe järjesti vuonna 2019 takaisinkutsukampanjan runkojen murtumisen vuoksi, mutta Kukkosen pyörä ei ollut takaisinkutsun piirissä. Kuva: Jaakko Kukkonen

Toisella kerralla katastrofi oli lähempänä. Kukkonen polki lapsi kyydissään kohti huvipuistoa, kun huomasi polkimien osuvan asvalttiin, vaikka pyörä kulki suoraan.

– Pyörän runko taipui notkolle istuimen ja ohjaustangon välistä. Tuossa kotimme vieressä on aika jyrkkä alamäki, jossa nopeus nousee lapset kyydissä yli 30 kilometrin tunnissa. Jos se olisi siinä mennyt, olisi voinut käydä huonosti, Kukkonen huomauttaa.

Nyt Kukkosen pyörä on jälleen maahantuojalla korjattavana. Vanhan pyörän osat eivät kuitenkaan käy uusiin runkoihin, joten pyörän matka saattoi katketa pysyvästi.

Polkupyörän rungon hajonnut hitsisauma.

Runkoputken vääntyessä myös emäputken hitsaus petti. Pyörän tankoon kiinnittyvä ohjainputki kulkee emäputken sisällä. Kuva: Jaakko Kukkonen

Viranomaiset pohtivat rikosilmoitusta ongelmien peittelystä

Babboe on myynyt Euroopassa paljon kaksi- ja kolmipyöräisiä polkupyöriä, jotka on suunniteltu lasten tai tavaran kuljettamiseen. Suomessa uudesta, sähköavusteisesta pyörästä saa maksaa jopa 6000 euroa.

Kohu alkoi hollantilaisen RTL Nieuws:n julkaisemasta uutisesta, jossa haastateltiin Babboen nykyisiä ja entisiä työntekijöitä. Työntekijät kertoivat, että heidän oli valehdeltava tyytymättömille asiakkaille pyörien rakenteisiin liittyvistä ongelmista.

Hollannin kuluttajaviranomaisen NVWA:n mukaan Babboe ei ole käsitellyt laatuongelmia viranomaisten ohjeiden mukaisesti. Babboe ei viraston mukaan ole esimerkiksi tutkinut runkojen hajoamisen syitä perusteellisesti tai tuonut niitä asianmukaisesti NVWA:n tietoon.

Virasto aikoo selvittää Hollannin syyttäjälaitoksen kanssa, onko asiassa mahdollisesti tapahtunut rikos.

Perhepyörä pyörätelineen vieressä.

Kukkosen perheessä pyörä korvasi henkilöauton. Kyytiin mahtuu kerralla kaksi lasta. Kuva: Jaakko Kukkonen

Maahantuoja ihmettelee tilannetta, Traficom seuraa

Babboe ei ole aloittanut takaisinkutsukampanjaa, mutta merkin edustaja kertoi lehdistölle valmisteluiden alkaneen.

Babboe-pyörien Suomen maahantuojan toimitusjohtaja, hollantilaissyntyinen Gert-Jan Hendriks on yllättynyt Babboeta koskevista mediakirjoituksista. Hän kokee pyörämerkin luottavaksi yhteistyökumppaniksi ja muistuttaa kuluttajan vastuusta.

– Käyttöohjekirjassa kerrotaan yksiselitteisesti pyörän kestämä painoraja ja käyttötarkoitus. Kun ohjeita ei noudateta, vahinkoja voi käydä. Lisäksi ohjeista löytyy ohjeet pyörän oikeaoppisesta ylläpidosta, Hendriks viestittää.

Pyöriä saatetaan pian viedä takaisin valmistajalle koko Euroopan unionin alueella. NVWA odottaa Babboen selvitystä tapahtumista, minkä jälkeen Hollannin viranomaiset voivat raportoida tuoteturvallisuuden puutteista EU:n laajuisen Safety Gate -portaalin kautta.

Polkupyörän taipunut runko.

Runkoputken vääntyessä myös emäputken hitsaus petti. Pyörän tankoon kiinnittyvä ohjainputki kulkee emäputken sisällä. Kuva: Jaakko Kukkonen

Jos Hollannin viranomaisilta tulee EU-ilmoitus viallisista polkupyöristä, asiasta ottaa Suomessa kopin liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Virasto ottaa yhteyden maahantuojaan tai muuhun kaupalliseen toimijaan ja sopii tuotteen takaisinkutsusta tai muusta korjauskeinosta.

Traficom voi myös määrätä tuotteelle myyntikiellon Suomessa. Takaisinkutsukampanjan kesto riippuu tuotteesta, sen viasta ja siitä aiheutuvista riskeistä.

– Kyllä sitä tapauskohtaisesti mietitään. Ajatusmaailma on kuitenkin, että mitä suurempi riski henkilövahingoille on, sitä nopeammin pitää toimia, Traficomin johtava asiantuntija Timo Ojala kertoo.

Babboe kuuluu Euroopan sähköpyörämarkkinoita johtavaan Accell Group -konserniin. Accell omistaa myös suomalaismerkit Tunturin ja Nishikin.

Babboella oli vuonna 2019 käynnissä vastaavanlainen kohu, kun kaksipyörämalli Babboe City E vedettiin markkinoilta runko-ongelmien takia. Valmistaja korjasi tuolloin ongelman takaisinkutsukampanjalla, jossa pyörien rungot vaihdettiin korjattuihin malleihin.

Perhepyörien valmistaja vaikeuksissa runko-ongelmien vuoksi

Source Link yle.fi