Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f40c49090691cd85833ec2b138dc6be6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Lapualla räjähti koti­tekoinen ”putki­reiska­pommi” Pride-tapahtuman lähellä – tämä tapauksesta tiedetään – Uutisalue

Lapualla räjähti koti­tekoinen ”putki­reiska­pommi” Pride-tapahtuman lähellä – tämä tapauksesta tiedetään

Lapualla alkoi maanantaina kaupungin historian ensimmäinen Pride-viikko.

Maanantai-iltana Lapuan kirjaston tuulikaapissa pamahti kotitekoinen pommi, kun läheisessä rakennuksessa oli meneillään translainsäädäntöä käsitellyt keskustelutapahtuma.

Kyseessä oli viemärinavausnesteestä valmistettu kotitekoinen pommi, joka tunnetaan myös nimellä ”putkireiskapommi”. Räjähdys ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Tapahtuneesta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Arkistokuva Lapuan kirjastosta.

Lapuan kirjastolta varmistetaan pommin räjähtäneen tuulikaapissa maanantai-iltana. Pommista lensi sirpaleita, mutta se ei aiheuttanut vahinkoa kirjaston tiloihin. Kirjasto on tehnyt rikosilmoituksen tapahtuneesta.

– Se oli nuorison tempaus. Ikävä ja osittain myös vaarallinenkin, Lapuan kirjastolta kerrottiin Ilta-Sanomille.

Poliisilla ei vielä tiistaina noin kello neljältä iltapäivällä ollut asiasta tietoa.

Asia on herättänyt laajalti huomiota sosiaalisessa mediassa, jossa esimerkiksi opetusministeri Li Andersson (vas) on nostanut asian esiin.

– Järkyttävää kuulla kotitekoisesta pommista Lapualla Pride-tapahtumassa. Tämä tulee ottaa hyvin vakavasti, Andersson kirjoitti Twitterissä.

Lapuan Pride-viikon järjestämisestä vastaavan Lakeuden Sateenkaaren tiedottaja Julla Laurila kertoo, että teon takana olisivat hänen käsityksensä mukaan paikalliset teinit. Hän epäilee, että samat teinit ovat saattaneet mahdollisesti myös varastella sateenkaarilippuja kaupungilta.

Tästä huolimatta teko ei Laurilan mukaan välttämättä liittynyt Pride-tapahtumaan.

– En voi varmaksi sanoa, että tämä olisi ollut suora vihateko meitä kohtaan. Vaikka onhan se melkoinen sattuma, Laurila kommentoi.

– Tässä ei kuitenkaan mistään maailmanluokan terrorismista ole kyse.

Lippujen varastamisen lisäksi kyseiset teinit ovat Julla Laurilan mukaan huudelleet solvauksia Pride-järjestäjien suuntaan.

– Selkeästi heillä on siis jotain antipatioita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.

Selkeästi heillä on siis jotain antipatioita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.

Laurila haluaa painottaa, että mihinkään paniikkiin ei ole syytä. Kotitekoisten pommien kanssa leikkiminen on hänen mukaansa kuitenkin ”tyhmästi tehty”.

– Siinä voisi oikeasti käydä huonosti. Meidän lippujen riuhtominen on symbolisesti todella kurjaa, mutta siinä ei voi kellekään fyysisesti sattua mitään.

Teinien käytös ei kuitenkaan ole Laurilan mukaan täysin harmitonta, vaikka lapsista onkin kyse.

– Kauheasti pelottaa meidän sateenkaarinuorten puolesta. Jos ilmapiiri on tuollainen, millaista heillä on sitten koulussa olla? Laurila pohtii.

Source Link is.fi