Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4c3608d64e1f5664507b3d8559039a40, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Lastensuojelulle sysätään mahdottomia tehtäviä, varoittaa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen – Uutisalue

Lastensuojelulle sysätään mahdottomia tehtäviä, varoittaa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen

Lapset ja nuoret, jotka tarvitsisivat ensijaisesti terveydenhuollon palveluja, päätyvät monesti lastensuojeluun.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen mielestä lastensuojelu joutuu nyt paikkaamaan esimerkiksi huonosti hoidettuja terveyspalveluja.

Lastensuojelu ei voi hoitaa perheiden köyhyyttä, vanhempien mielenterveysongelmia tai päihdeongelmia. Lastensuojelu ei pysty myöskään ratkomaan lasten neuropsykiatrisia, vammaisuuteen tai psyykkisiin oireisiin liittyviä ongelmia.

Näin latasi lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen A-studiossa maanantaina.

Pekkarisen mukaan lastensuojelulle ohjataan nyt lapsia ja nuoria, jotka kuuluisivat ensimmäisinä terveydenhuollon hoidettaviksi.

– Tapahtuipa yhteiskunnassa nousua tai laskua, lastensuojelun asiakasmäärät ovat nousseet jatkuvasti. Se on kuin juna, joka menee eteenpäin.

Pekkarinen korostaa, että lastensuojelu on äärimmäisen vaativaa työtä. Hän vertaa vaativuutta kirurgin työhön.

– Työ vaatii vahvaa osaamista ja arviointikykyä. Siinä ei ole varaa virheisiin. Virheet johtavat oikeusmurhiin, ja ne johtavat todellisiin murhiin. Siihen ei ole varaa.

Pekkarinen pitää kestämättömänä myös sitä, että kolmannes lastensuojelun työntekijöistä on tällä hetkellä epäpäteviä.

Lapsia helvetillisissä oloissa

Lapsen paras kasvupaikka on kotona, muistuttaa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. Tämä edellyttää hänen mukaansa sitä, että kotoa löytyy täysipäiset ja hoivakykyiset, riittävästi tukea saavat vanhemmat.

– Jos niitä ei ole, lapsi jää hyvin yksin, ja elämä voi olla aika helvetillistä niin kuin on nähty. Keskiluokkaisesta näkökulmasta ei voi edes kuvitella, minkälaisissa tilanteissa lapsia suomalaisperheissä asuu.

Pekkarisen mielestä lastensuojeluun ei tarvita lisää rahaa nykyisen 1,2 miljardin euron jatkeeksi.

– Lastensuojelussa leijonanosan vie sijaishuolto. Rahan pitäisi mennä ehkäiseviin toimiin ja peruspalveluihin. Siihen, että kannateltaisiin perheitä, vanhempia ja lapsia sekä heidän hyvinvointiaan.

Lastensuojelun tilanne on noussut jälleen keskusteluun, kun Pohjois-Karjalan käräjäoikeus alkoi helmikuussa käsitellä Joensuun epäiltyä lapsimurhaa. Nelivuotias poika kuoli väkivaltaisesti kotonaan viime kesäkuussa.

Pojasta oli tehty useita lastensuojeluilmoituksia, ja hän oli lastensuojelun asiakas. Poika oli otettu kiireellisesti huostaan, mutta hänet oli palautettu kotiin jo muutaman viikon jälkeen.

Syyttäjä vaatii lapsen isäpuolelle elinkautista vankeutta murhasta ja lapsen äidille vähintään yhdeksän vuoden vankeusrangaistusta taposta. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus antaa tuomion torstaina 29. helmikuuta.

Katso maanantain A-studio Yle Areenassa.

Source Link yle.fi