Banner Before Header

Liiton särmä säilyy jatkossakin, sanoo AKT:n uusi puheenjohtaja Ismo Kokko

”Suomeen ole syytä synnyttää verovaroin pyöriviä halpatyömarkkinoita.”

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n uudeksi puheenjohtajaksi valittiin tiistaina Ismo Kokko, 50. Pitkän linjan ay-mies toimi viimeksi Palvelualojen ammattiliitto PAMin sopimuspäällikkönä. Aiemmin hän on työskennellyt myös SAK:n työehtosopimusasiantuntijana, Teollisuuden Palkansaajien pääsihteerinä ja Insinööriliiton neuvottelujohtajana. Koulutukseltaan Kokko on kauppatieteiden maisteri.

Puheenjohtaja valittiin AKT:n valtuuston kokouksessa. Kokko lupasi kiitospuheessaan, että AKT:n särmä säilyy myös jatkossa.

– AKT on aina ollut merkitykseltään kokoaan suurempi ammattiliitto. Liitolla on kovan edunvalvojan maine ja hyviin tuloksiin on pyrittävä myös jatkossa.

Tulevasta työmarkkinakierroksesta Kokko ennusti hankalaa. Vaikeutta lisää etenkin se, että työnantajat ovat siirtymässä ja osin siirtyneetkin pois valtakunnallisista työehtosopimuksista. Hänen mukaansa ne ovat olleet työntekijöiden keskeinen työkalu työehtoja ja työympäristöä kehitettäessä.

Kokko sanoi AKT:n lähtevän myös jatkossa siitä, että hyvät työehdot ja työelämän turva kuuluvat laajasti kaikille.

– Työmarkkinat ovat jakautumassa ihmisiin, joilla menee erittäin hyvin, ja ihmisiin, joille on tarjolla pirstaleisia työsuhteita. Normaalin toimeentulon turvaava pitkäaikainen työ näyttää olevan vähenemään päin. Tämä ei ole toivottava kehityssuunta, emmekä me sitä kuljetussektorille halua.

Omalla työllä ja palkalla on Kokon mukaan jatkossakin tultava toimeen, eikä Suomeen ole syytä synnyttää verovaroin pyöriviä halpatyömarkkinoita.

– Suomessa on Euroopan pienin palkkaköyhyys, josta saavutuksesta kannattaa olla ylpeä.

Kokon mukaan ammattiliittoja ja liittoihin järjestäytymistä tarvitaan nykyisessä tilanteessa enemmän kuin koskaan aiemmin.