Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_bed55e9be507376fc86f3f481406cd76, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Lukion sisäilmaongelmat saivat opiskelijat kolmen päivän lakkoon Ylivieskassa – Uutisalue

Lukion sisäilmaongelmat saivat opiskelijat kolmen päivän lakkoon Ylivieskassa

Ylivieskan lukiolaiset ovat parhaillaan kolmipäiväisessä lakossa.

Huonoon sisäilmaan turhautunut opiskelijakunta marssi tiistaina ulos ja vaati kaupunkia investoimaan uuteen lukiorakennukseen.

Ulosmarssin jälkeen opiskelijat keskustelivat kaupungintalolla yhdessä kaupunginjohtajan ja päättäjien kanssa.

Opiskelijat toivovat, että kaupunki alkaa ratkaista lukion sisäilmaongelmia, ja että tieto edistymisestä kerrottaisiin myös opiskelijakunnan hallitukselle.

Kaupunginjohtaja Maria Sorvisto sanoo, että tilaisuudessa puheenaiheet pyörivät sisäilman ympärillä ja opiskelijat kertoivat muun muassa omia kokemuksiaan kouluarjesta.

Opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Heikki Valtonen kuvailee, että lukion opiskelijoiden huonosta sisäilmasta johtuvat oireet vaihtelevat ääripäästä toiseen: monilla särkee päätä, kutittaa kurkkua tai nenä vuotaa.

Varapuheenjohtaja Kai Koskelan on vaikea pysytellä hereillä biologian luokassa, jossa on kuiva ilma.

– Sitä avustetaan energiajuomalla ja kofeiinilla, että pystytään opiskelemaan, Valtonen täydentää.

Valtonen ja Koskela olivat paikalla kaupungintalolla, ja he kertovat saaneensa päättäjiltä vastauksia lukiolaisten kysymyksiin.

– Mutta me emme vielä ole varmoja, että mitään oikeasti tapahtuu, Koskela toteaa.

Lukiorakennus alkaa olla elinkaarensa päässä

Ylivieskan lukio on ollut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana montaa kertaa remonttikohteena sisäilmaongelmien vuoksi.

Keltainen Ylivieskan lukio

Rakennuksen ydinosa on rakennettu 1960-luvulla, ja sitä on laajennettu muutamaan otteeseen ennen vuosituhannen vaihdetta. Kuva: Rami Moilanen / Yle

Lukiorakennukseen on tehty 2000-luvun alkupuolella peruskorjauksia, jolloin muun muassa painovoimainen ilmanvaihto muutettiin koneelliseksi. Laaja peruskorjaus vuodelta 2005 osoittautui kuitenkin turhaksi, ja homeongelmat jatkuivat.

Mittavimpana rakennuksessa suoritettiin tiivistyskorjaus vuosina 2014–2015.

– Ensi alkuun näytti, että se toimii hyvin, mutta nyt olemme jälleen tilanteessa, jossa koetaan sisäilmaoireilua lukion tiloissa, sivistysjohtaja Kai Perttu sanoo.

Uusia tutkimustietoja tulossa

Viime syyslukukaudella kaupunki sai useampia ilmoituksia huonoksi koetusta sisäilmasta, jonka jälkeen sisäilmatyöryhmä ryhtyi jälleen selvittämään tilannetta.

Aiemmin lukiolla otettiin näytteitä viisi vuotta sitten, mutta silloin sisäilmasta ei löytynyt ongelmia, vaikka opiskelijat ja henkilökunta oirehtivat.

Sorviston mukaan osa nykyisistä tutkimuksista on jo valmistunut, ja loput saadaan valmiiksi tulevien viikkojen aikana.

Perttu kertoo, että tutkimuksissa on tullut ilmi kuitupitoisuuksia, jotka voivat kieliä sisäpuolen rakenteiden tiiviysongelmista.

Kaupunginjohtaja Sorvisto myöntää, että painetta ja kärsimättömyyttä lukion sisäilmaongelmien ratkaisemiseksi on monelta suunnalta.

– Toivoisin kuitenkin rauhaa sisäilmatyöryhmälle, hän sanoo.

Ylivieskan kaupungin seuraavan kymmenen vuoden investointiohjelmassa on mukana uuden lukiorakennuksen suunnittelu. Vaikka yhteishaussa oppilaat ovat hakeneet lukioon runsain joukoin, käynnissä on myös kouluverkkoselvitys.

– Varmasti jollain tavalla tulemme siinä lukiokysymykseen ottamaan kantaa, Sorvisto sanoo.

Tyhjä lukion luokka.

Ylivieskan lukion luokat ovat tyhjillään kolmen päivän ajan. Kuva: Rami Moilanen / Yle

Vuoropuhelua toivotaan lisää opiskelijoiden ja päättäjien välille

Opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Heikki Valtonen toivoo, että nuorten ääni kuuluisi heitä koskevissa päätöksissä.

Kaupunginjohtaja ja tekninen johtaja olivat aiemmin saaneet lukioyhteisöltä kutsun tulla keskustelemaan koululle pienemmän opiskelijaryhmän kanssa, mutta tämä tapaaminen oli peruuntunut.

Kaupunginjohtaja Maria Sorvisto lupaa vuoropuhelun parantuvan jatkossa päättäjien ja opiskelijoiden välillä. Kun sisäilmatyöryhmän selvitykset valmistuvat, tuloksista pidetään tiedotustilaisuus.

– Sovimme tiistain yhteisessä tilaisuudessa, että kaupunginhallitus tulee seuraavan varsinaisen kokouksensa pitämään lukiolla. Menemme sinne jo aikaisemmin ja keskusteluja voidaan siinä jatkaa, hän sanoo.

Source Link yle.fi