Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_eda9a98ff2a790b8be3587f74878ac5e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Meetvurstista alkanut hepatiitti­epidemia on vaikea saada kuriin – tässä syy – Uutisalue

Meetvurstista alkanut hepatiitti­epidemia on vaikea saada kuriin – tässä syy

Kotivara Oy on vetänyt myynnistä alkuvuonna useita eriä meetvursteja. Ruokaviraston mukaan viruksen alkuperän selvittäminen on haasteellista.

Alkuvuoden lisääntyneet hepatiitti E -tartunnat on yhdistetty suomalaisen Kotivara Oy:n meetvursti­valmisteisiin. Kotivara on vetänyt myynnistä useita eriä meetvursteja.

Ruokavirasto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja paikalliset elintarvike­valvonta­viranomaiset pyrkivät selvittämään hepatiitti E -viruksen alkuperää.

Ruokaviraston erityisasiantuntijan Elina Leinosen mukaan haasteita selvitys­työhön ja epidemian pysäyttämiseen tuo esimerkiksi se, että kesto­makkaroiden säilytys- ja myyntiajat ovat pitkiä.

Myös hepatiitti E -viruksen itämisaika on pitkä, keskimäärin 40 vuorokautta.

– Tämän vuoksi myös mahdolliset muutokset sairastuneiden määrissä nähdään vasta melko pitkän viiveen jälkeen, Leinonen kertoo sähköpostitse.

Tartuntalähteitä on jäljitetty haastattelujen ja kysely­tutkimuksen avulla.

– Lisäksi on tutkittu elintarvikenäytteitä. Selvitykset jatkuvat edelleen, Leinonen sanoo.

Kotivaran toimitusjohtaja Janne Piikivi kertoo, että tilannetta selvitetään yrityksessä testaamalla laajasti lopputuotteita ja puolivalmisteita.

Lue lisää: Uskaltaako meetvurstia syödä? Asiantuntija vastaa

Piikivi ei halua arvailla, löytyykö hepatiitti E:tä vielä lisää.

Kestomakkaraan hepatiitti E -virus päätyy todennäköisimmin tuotteen valmistukseen käytetyn raaka-aineen mukana, Leinonen kertoo. Saastunutta raaka-ainetta ei ole vielä pystytty tunnistamaan.

Hepatiitti E -virusta esiintyy sioilla, villisioilla ja hirvieläimillä. Sitä voi esiintyä Leinosen mukaan myös hevosilla. Kestomakkaran valmistukseen ei kuulu kuumennusta, eli valmistusprosessi ei välttämättä tuhoa hepatiitti E -virusta.

Hepatiitti E on viruksen aiheuttama maksatulehdus, jonka voi saada syömällä raakaa tai huonosti kypsennettyä lihaa. Meetvursti ja salami kypsennetään kylmä­savustus­menetelmällä.

Tartunnan oireita voivat olla muun muassa kuume, vatsatautioireet ja ihon ja silmän kovakalvon keltaisuus. Oireet ilmaantuvat yleensä 15–60 päivän kuluttua tartunnan saamisesta. Hepatiitti E on suurimmalla osalla tartunnan saaneista oireeton.

Source Link is.fi