Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_be7d43fa6a6af5232988aa74f8099280, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Mies juotti uhrilleen syövyttävää wc-puhdistajaa ja ”laittoi Bodomin soimaan” – ensi­hoitajia odotti karmea näky – Uutisalue

Mies juotti uhrilleen syövyttävää wc-puhdistajaa ja ”laittoi Bodomin soimaan” – ensi­hoitajia odotti karmea näky

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut 1985 syntyneen Olavi Aukusti Uusimaan 10 vuoden vankeuteen tuhotyöstä ja törkeästä pahoinpitelystä. Kyseessä on kaksi erillistä rikosta.

Joulukuussa 2020 mies sytytti vaatemytyn tuleen jyväskyläläisessä vuokra-asunnossa ja poistui paikalta. Palokunta sai liekit taltutettua, mutta vaaralliset savukaasut ehtivät levitä ympäri luhtikerrostaloa aiheuttaen vaaraa ja harmia muille asukkaille. Yksi heistä jouduttiin kiidättämään ambulanssilla sairaalaan. Aineelliset vauriot olivat kymppitonnin luokkaa.

Alle vuotta myöhemmin, syyskuussa 2021 mies pahoinpiteli tuttavansa henkihieveriin omassa kodissaan.

Syyttäjä vaati hänelle rangaistusta murhan yrityksestä. Käräjäoikeus katsoi, että kyseessä oli raaoista ja kidutuksenomaisista piirteistä huolimatta törkeä pahoinpitely.

Väkivallantekoon johtaneet tapahtumat käynnistyivät marketin pihalta, jossa tekijä oli tavannut 60-luvulla syntyneen tuttavansa.

Lue lisää: Jyväskylässä tapahtunutta väkivallantekoa tutkitaan murhan yrityksenä – 36-vuotias epäilty vangittu

Tältä näytti miehen asunnon kylpyhuoneessa itseaiheutetun tulipalon jälkeen.

Miehet olivat istuskelleet sopuisissa tunnelmissa auringonpaisteessa olutta särpien. Sittemmin matka jatkui tekijän asunnolle.

Uusimaa kertoi kokeneensa olonsa ”kuormittuneeksi” ja ärsyyntyneeksi siitä, ettei ollut keskustelussa saanut suunvuoroa uhrilta, joka oli puhunut ”ihmisille kostamisesta ja muusta”.

– Minä en halua puhua aggressiivisista asioista, kun istun rauhassa ja juon kaljaa, tekijä sanoi käräjäoikeudessa.

Hän oli sekoittanut hallussaan olleita psykoosilääkkeitä kaverinsa alkoholijuomaan.

Uhri vaipui tiedottomaan tilaan, jolloin tekijä oli alkanut kuristaa häntä johdonpätkällä takaapäin. Uhri oli luullut nauttineensa diapameja, kuten Uusimaa oli väittänyt.

– Kuiskasin hänelle, että nyt loppu leikki.

Lue lisää: Lahden jengi­murhassa surmansa saanut ase­kersantti rynni luoti­sateessa “kuin Terminaattori” – veri­teko päättyi uhrin hiusten leikkaamiseen

Rikospaikalla sekakäyttäjän kodissa vallitsi sekasorto.

Kuristamisen ja huumaamisen lisäksi Uusimaa oli kaatanut uhrin suuhun voimakkaasti syövyttävää vessanpuhdistusainetta ja heittänyt vedenkeittimellä kiehutettua vettä uhrin kasvojen ja kaulan alueelle.

Pahoinpitelijä myönsi seuranneensa, koska uhri lakkaisi hengittämästä. Hän nosti sängyn asuntonsa väliovea vasten tukkeeksi ja sulki ikkunan, jotta ulkopuoliset eivät kuulisi asunnon tapahtumia.

Uhri oli käytännössä puolustuskyvyttömässä tilassa, kun häntä iskettiin ja viillettiin vielä kymmeniä kertoja veitsellä ylävartaloon.

– Poltin siinä sitten tupakan ja join kaljan ja mietin, mitä seuraavaksi. Tämän jälkeen laitoin Bodomin soimaan ja hain keittiön tiskialtaan yläpuolelta kaapista keittiöveitsen, tekijä kertoi.

Hän aikoi paeta teon jälkeen kellarin häkkivarastoon. Suunnitelma kariutui, kun hän havahtui ”siihen, että mitä olen tekemässä”.

Lue lisää: Nainen ampui miestään suuhun ja yritti lavastaa teon itse­murhaksi – ensi­hoitaja teki kylmääviä havaintoja rikos­paikalla

Mies viilteli ja löi uhriaan järeällä keittiöveitsellä. ”En kai lyönyt ihan täysillä”, hän arveli jälkikäteen.

Tekijä oli soittanut isälleen, joka puolestaan oli käskenyt soittamaan hätäkeskukseen. Hetken tuumittuaan pahoinpitelijä hälyttikin itse apua paikalle.

Oli onni onnettomuudessa, että lähin poliisipartio oli ollut 500 metrin päässä asunnolta.

Ensihoitajat onnistuivat elvyttämään elottoman uhrin, joka kävi lähellä kuolemaa. Hänen sydämensä oli jo pysähtynyt. Todistajana kuultu ensihoidon kenttäjohtaja luonnehti, että ”tilanne oli niin vakava kuin vakava voi olla”.

Mies joutui kahdeksaksi viikoksi sairaalaan, joista neljä hän oli teholla.

Uhrille aiheutui lukuisia vakavia ja vaikeita ruumiinvammoja. Hänelle jouduttiin tekemään muun muassa ihonsiirteitä palovammojen vuoksi.

Miehellä ei ole muistikuvia tapahtumapäivästä.

”Menin eteisen kaapille ja otin sieltä sellaista kodin putkimiestä tai vastaavaa sisältävän pullon”, pahoinpitelijä kertoi käräjäoikeudessa. Hänen mukaansa pullo oli avaamaton, ennen kuin hän kaatoi sisältöä uhrin suuhun. Poliisien havaintojen mukaan pullo oli löydettäessä noin puolillaan.

Käräjäoikeus katsoi, että teko sisälsi kidutuksenomaisia piirteitä ja oli luonteeltaan poikkeuksellisen raaka ja julma.

Murhan yrityksen sijaan mies kuitenkin tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä. Keskeisin peruste ratkaisulle oli se, että tekijä oli itse hälyttänyt apua paikalle.

Uhrin eloonjääminen oli käräjäoikeuden mukaan osittain silkkaa sattumaa, mutta hän olisi todennäköisesti menehtynyt, jos tekijä olisi jättänyt soittamatta hätäkeskukseen.

– Lopulta asianomistajan kuolema on estynyt vastaajan toiminnan johdosta, käräjäoikeus perusteli ratkaisuaan.

Tekijä kiisti, että hänen tarkoituksenaan olisi ollut tappaa tuttavansa. Hän oli antanut uhrille suuren annoksen psykoosilääkkeitä alkoholin seassa. Ensihoitajat saivat uhrin hengen pelastettua.

Rikoksentekijä oli jo aiemmin tuomittu törkeästä vahingonteosta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ehdolliseen vankeuteen. Hän poltti asuntonsa ja pahoinpiteli kaverinsa näiden rikosten koeajalla.

Aiemmista rikoksista täytäntöönpantavaksi määrätty rangaistus ja uudet rangaistukset tuhtoyöstä ja törkeästä pahoinpitelystä toivat miehelle 10 vuoden ehdottoman vankeustuomion.

Lisäksi hänet velvoitettiin maksamaan yli 66 300 euroa erilaisia korvauksia, joista valtaosa oli uhrille maksettavia kärsimys- ja haittakorvauksia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lausunnon mukaan mies oli rikoksenteon aikaan syyntakeinen, eli ymmärsi tekonsa seuraukset.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Source Link is.fi