Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_617cc40995b295c3a94c3ec8b859bf34, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Mika Aaltola julistaa Venäjän vaarasta – outo viesti johdattaa yllättäville jäljille – Uutisalue

Mika Aaltola julistaa Venäjän vaarasta – outo viesti johdattaa yllättäville jäljille

Sitoutumattomalla Mika Aaltolalla on lähes 4 000 ihmisen tukiryhmä Facebookissa, mutta hänen presidenttikampanjansa kaipaa kipeästi rahaa.

Harmaana marraskuisena arkiaamupäivänä tukitiimi on pystyttänyt Aaltola-katoksen Jyväskylän kävelykadun kompassiaukion viereen. Sinisiin liiveihin pukeutuneet tiimiläiset kyselevät halukkuutta allekirjoittaa sitoutu­mattoman presidentti­ehdokkaan Mika Aaltolan kannattajakortti.

Kiinnostuneita ihmisiä parveilee jo katoksen lähettyvillä, ja pian Aaltola astelee itse paikalle. Perässä seuraa vaimo Kirsi Aaltola.

Paikalla on lähinnä ikääntynyttä väkeä.

Orivedeltä kotoisin oleva Eeva Puttonen haluaa ottaa yhteiskuvan Mika ja Kirsi Aaltolan kanssa. Hän on jo allekirjoittanut Aaltolan kannattaja­kortin.

– Pitihän tänne tulla, kun on tällainen tilaisuus, Puttonen sanoo. Hän pohtii, laittaisiko kuvan Facebookiin.

Eeva Puttonen halusi samaan kuvaan Mika ja Kirsi Aaltolan kanssa. Puttosta viehättävät Aaltolan ”erikoiset mielipiteet”. Kuva: Petteri Kivimäki

Puttonen kertoo kannattavansa Aaltolaa tämän arvojen ja konservatiivisuuden vuoksi, sillä ne edustavat jotakin pysyvää tässä ajassa. Häntä viehättävät myös Aaltolan ”erikoiset mielipiteet”.

– Itseluottamus kumpuaa hänestä.

Puttonen arvostaa sitä, että Aaltola tulee politiikan ulkopuolelta eikä ole ryvettynyt. Hänen mielestään Kirsistä tulisi hyvä presidentin puoliso.

– Hänestä huokui lämpöä. Molemmat ovat lämmin­henkisiä.

Rääkkylän entinen kunnanjohtaja Yrjö Eronen kävi juttelemassa Aaltolan kanssa sote-asioista. Erosen mielestä Aaltola on asiantuntija presidentin toimivaltaan kuuluvissa asioissa.

– Pöyristyttävää, että suomalaiset haluaisivat, että presidentti ylittää toimivaltansa, Eronen päivittelee.

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn tutkimuksen mukaan selvä enemmistö suomalaisista toivoo, että tuleva presidentti ei arkailisi ottaa valtaa kriisioloissa yli muodollisten valtaoikeuksien.

Eronen sanoo, että Aaltolan kannattajakortit on allekirjoitettu. Vaimo Leila Eronen kehuu Aaltolaa hyväksi tyypiksi.

– Hän on osaaja ja hallitsee asiat.

Mika Aaltola houkutteli Jyväskylän kävelykadulle pääasiassa ikääntynyttä väkeä maanantaina aamupäivällä. Kuva: Petteri Kivimäki

Evakkolapseksi esittäytyvä Raili Niemi kertoo kysyneensä Aaltolalta, miten hän hoitaisi suhdetta ”ystäväämme” eli itänaapuriin.

– Meidän pitää saada puolustus sille tasolle, ettei Venäjä kahteenkymmeneen vuoteen tule rajan yli, Aaltola kuului vastaavan.

Niemen mielestä diplomatiaakin pitää olla sen lisäksi, että puolustus on kunnossa. Hän kertoo juosseensa lapsena pakoon pommien alta.

– Minua melkein itkettää, kun mietin, millainen maailma jätetään lapsille, taaperoille, jotka ovat vasta kasvamassa, Niemi sanoo ääni murtuen.

Hän kertoo luottavansa Aaltolan näkemykseen maailmanmenosta ja uskovansa, että Aaltolalla on taitoa hoitaa asioita itänaapuriin.

– Kun hän esiintyy televisiossa, luottamus tulee häneen.

Minua melkein itkettää, kun mietin, millainen maailma jätetään lapsille.

Raili ja Antti Niemi ilmoittivat Meeri Hämäläiselle tietonsa Mika Aaltolan kannattajakorttiin. Kuva: Petteri Kivimäki

Hänen miehensä Antti Niemi innostuu, kun hän kuulee, että paikan päällä voi allekirjoittaa Aaltolan kannattajakortteja.

– Ihan selvä valinta, hän toteaa käytyään allekirjoittamassa kortin.

Annikki Pekkanen kävi pyytämässä Aaltolalta signeerauksen ostamaansa kirjaan. Hän haluaa tutustua ehdokkaan ajatuksiin, kun presidenttiä valitaan.

– Hän on tullut ulkopuolelta, emme tunne häntä, Pekkanen sanoo.

– Äidin tunnemme. Väkevä rukoilija, vieressä oleva nainen täräyttää ja katoaa väkijoukkoon.

Nainen viittaa Mika Aaltolan äitiin, Sinikka Aaltolaan, joka on uskovainen.

Pekkanen sanoo, ettei hän ole vielä päättänyt, ketä äänestää.

(Olli) Rehnkin (kesk) on harkinnassa.

Hän on ostanut myös Rehnin kirjan.

Väkevä rukoilija.

Annikki Pekkanen haluaa tutustua Mika Aaltolan ajatuksiin, ennen kuin hän päättää, ketä äänestää presidentinvaaleissa. Kuva: Petteri Kivimäki

Siniseen Mika Aaltola -kampanjaliiviin pukeutunut Meeri Hämäläinen sanoo keränneensä Aaltolalle pari sataa kannattaja­korttia. Kun hän kulkee liivi päällään, ihmiset juoksevat hänen peräänsä.

– Älä karkaa, tulen täyttämään korttia, Hämäläinen kertoo ihmisten huutavan hänelle.

Hän on entinen lehtimyyjä ja eläkkeellä hänellä on aikaa kerätä nimiä kortteihin.

Hämäläinen kertoo olleensa aina protesti­äänestäjä. Hän toivoi, että Aaltola asettuisi ehdolle jo ennen kuin virallinen ilmoitus tuli.

– Kun Kari Valkonen lähti vetämään Jyväskylän tiimiä, hyppäsin heti linja-autoon ja tulin mukaan.

Valkonen on yhteiskristillisellä TV7-kanavalla julistava evankelista ja Raamatun opettaja.

Hämäläistä miellyttävät Aaltolan suoruus sekä perinteiset suomalaiset arvot, koti, uskonto ja isänmaa.

– Siunaus uudenvuodenpuheessa tulee aidosti.

Reijo Rouhiaisen mielestä Mika Aaltola edustaa samoja perinteisiä arvoja kuin hän itse: perhe, isänmaa ja maanpuolustus. Kuva: Petteri Kivimäki

Kampanjassa mukana oleva Reijo Rouhiainen jakaa laminoituja lappuja, joissa kerrotaan, miten Aaltolan presidentin­vaali­kampanjaa voi tukea lahjoituksilla.

Hän sanoo, että kannattajakorttien kerääminen on oiva keino lähestyä ihmisiä, vaikka valitsija­yhdistyksen perustamiseen vaadittavat 20 000 korttia on jo luovutettu Helsingin keskusvaali­lautakunnalle lokakuun lopussa.

Rouhiainen kertoo tulleensa mukaan kampanjaan nettisivujen kautta sen jälkeen, kun Aaltola oli puhumassa Petäjävedellä.

– Se oli helppoa.

Aaltolan suljetussa tukiryhmässä Facebookissa on jo lähes 4 000 ihmistä. Rouhiaisen mukaan ryhmään liittyy 20–30 uutta henkilöä päivittäin.

Rouhiaisen mielestä Aaltola edustaa samoja perinteisiä arvoja kuin hän itse: perhe, isänmaa ja maanpuolustus.

Kirsi Aaltola kantaa sylissään karvatonta Ronja-koiraa. Hän kertoo, että pariskunnan puolitoistavuotias Geo-poika ja kaksi muuta koiraa ovat Kintaudella Mikan vanhempien luona.

– Koko perheenä liikumme.

Jyväskylästä on Petäjävedelle pieneen Kintauden kylään noin 20 kilometrin matka. Mika Aaltola kutsuu Jyväskylää kotikaupungikseen. Kirsi Aaltola puolestaan kertoo opiskelleensa ja väitelleensä tohtoriksi Jyväskylän yliopistosta.

Hän on löytänyt elämänsä rakkauden, joka olen minä.

Kirsi Aaltolan mielestä hänen miehestään tulisi hyvä presidentti, koska Mika on maltillinen, ymmärtää ulkopolitiikkaa ja hänellä on visio tulevasta. Kuva: Petteri Kivimäki

Aavistuksen väsyneeltä vaikuttava Kirsi Aaltola kertoo käyvänsä töissä, vaikka hän onkin maanantaina Jyväskylässä. Hän kiertää viikonloppuisin mukana kampanjoimassa. Hän työskentelee johtajana HAUS kehittämis­keskuksessa.

Kirsi Aaltola sanoo, että presidenttiehdokkuus oli iso päätös, mutta kokemus on ollut positiivinen.

– Ihmiset ovat innostuneita.

Miksi Mika olisi hyvä presidentti?

– Hän on rauhallinen, maltillinen. Hänellä on vahva ulkopolitiikan ymmärrys ja visio tulevasta. Hän kuuntelee asiantuntijoita. Uskon, että osaamiselle olisi käyttöä, Kirsi Aaltola sanoo.

Viikonloppuna Aaltolat ovat olleet Tampereella Ylen Elämäni biisi -ohjelmassa. Kirsin mielestä täydellä Nokia Arenalla oli ”mieletön show”. Hän ei tiennyt etukäteen Mikan valitsemaa kappaletta, vaikka he ovatkin kuunnelleet sitä automatkoilla.

– Viimeinenkin olisi voinut olla Mikan, hän sanoo viitaten Pekka Haaviston (vihr) valitsemaan Leonard Cohenin Hallelujah -kappaleeseen.

Mika Aaltolan kappale oli Samuli Putron Olet puolisoni nyt.

– Se, mitä Mika puhui omista vanhemmistaan ja meidän perheestä, kosketti. Hän on löytänyt elämänsä rakkauden, joka olen minä.

Kokoomuslainen Ulla-Maija Takala on Mika Aaltolan innokas tukija. Kuva: Petteri Kivimäki

Mika Aaltola tulee esittäytymään. Kirsi huolehtii, että onhan hänellä käsineet. Ulkona on vain muutama aste lämmintä.

– Tosi hyvä kampanjameininki. Paljon ihmisiä, eläkeläisiä etupäässä, Mika Aaltola sanoo ja viittaa tapahtuman ajankohtaan. Hänen mukaansa nuoret tavoittaa eri kanavissa.

Hän kertoo ihmisten kyselevän Venäjästä ja kotimaan huolista sekä eriarvoistumisesta. Monet haluavat kertoa tarinoita.

– Osa tarinoista jää mieleen.

Elämäni biisi -ohjelmassa Aaltola kertoi hänelle soittaneesta iäkkäästä miehestä, jonka vaimo oli mennyt elottomaksi. Ambulanssin henkilöstö oli todennut, että vaimolla on elvytyskielto. Mies oli kuitenkin elvyttänyt vaimonsa itse.

Aaltola täsmentää, että tarinan vaimolla oli lääkärin määräämä elvytyskielto, eikä kyse ollut henkilön omasta tahdosta.

– Kannatan tietysti hoitotahtoa, jos ihminen sellaisen on tehnyt.

Aaltolan mukaan hänen tarinansa kertoi rakkaudesta. Kerta ei ollut ensimmäinen, kun Aaltolan puheista on noussut kohu tänä syksynä. Aaltola arvelee, että hänen puheensa joutuvat julkisuudessa tarkempaan syyniin, koska hän on itsenäinen ehdokas.

Eräs mies tuo Aaltolalle lahjaksi levyn Fazerin sinistä suklaata. Ilahtunut Aaltola kertoo olevansa suuri suklaan ystävä.

– En pihistele, vaan syön yhdellä kerralla.

En pihistele, vaan syön yhdellä kerralla.

Mika Aaltolaa ympäröi koko ajan noin kolmisenkymmentä henkeä Jyväskylän kävelykadulla. Kuva: Petteri Kivimäki

Lea Tiihonen kertoo asuneensa Petäjävedellä kuten Aaltolat. Aaltolan perhe oli hänen miehelleen tuttu.

Äiti Sinikka Aaltola oli opettajana Kintauden kyläkoulussa ja Tiihosen mukaan hyvin kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista. Isä Juhani Aaltola toimi professorina Chydenius-instituutissa.

– Erittäin fiksu ja ystävällinen, Tiihonen luonnehtii Mika Aaltolaa.

Kannattajakorttia Tiihonen ei ole allekirjoittanut.

Eräs nainen tulee kysymään, miksi Mika Aaltolasta kirjoitetaan niin negatiivisesti mediassa.

– Me kannattajat ihmettelemme. Olemme todella pahoillamme, hän sanoo.

Hän kertoo olevansa eläkeläinen ja kristilliset arvot ovat hänelle tärkeitä, kuten muillekin Aaltolan kampanjassa mukana oleville.

– Myös (Sari) Essayahia (kd) tuemme, mutta hänellä ei ehkä ole mahdollisuuksia.

Kävelykadulla on jaettu 150 annosta itsevalmistettua hernekeittoa. Hernerokka on Aaltolan lempiruokaa.

– Tosi hyvää, Aaltola huikkaa ja lähtee lounaalle.

Soppatykissä lukee ”Kutsu karitsan häihin”. On alkanut sataa ja pian ihmiset kaikkoavat paikalta.

Soppatykissä lukee ”Kutsu karitsan häihin”.

Aaltolan kampanjatilaisuudessa jaettiin hernerokkaa soppatykistä, jossa lukee ”kutsu karitsan häihin”. Kuva: Petteri Kivimäki

Kauppakeskus Sepässä järjestetään iltatilaisuus, jossa Aaltola pitää puheen. Kuudellekymmenelle ensimmäiselle tarjotaan pullakahvit.

Kampanjatyöntekijät kertovat, että kävelykadulla täytettiin 70 kannattajakorttia. Paikalla pyörähti arviolta 200–300 ihmistä.

– Näen, että tässä on kyseessä kansanliike, joka nousee aidosti kansan riveistä, Jyväskylän kampanjasta vastaava Kari Valkonen sanoo. Hän ei itse ole mukana politiikassa.

Valkosen mielestä Aaltola on ehdokas, jolla on oikeasti sanottavaa.

– Kirja vahvisti, että Mikalla on näkemys turvallisuus­politiikasta.

Valkonen odottaa positiivista yllätystä vaalin ensimmäiseltä kierrokselta. Aaltola on tällä hetkellä Ylen presidenttikyselyssä neljäntenä kymmenen prosentin kannatuksella.

– Ounastelen, että gallupit voivat painottua eivätkä anna kansanvaalista tarkkaa ennustetta. Odotan, että Mika yllättää ensimmäisellä kierroksella äänimäärässä, Valkonen sanoo.

Odotan, että Mika yllättää ensimmäisellä kierroksella äänimäärässä.

Venäjä on vaarallinen, Mika Aaltola varoitti kuulijoita kauppakeskuksessa. Kuva: Petteri Kivimäki

Aaltola saapuu paikalle ja kietaisee jyväs­kyläläisen JJK:n huivin kaulaansa. Hän kertoo olleensa iltapäivällä puhumassa jalka­pallo­seuran tilaisuudessa ja saaneensa huivin lahjaksi.

Paikalla on noin 80 ihmistä kuuntelemassa Aaltolan puhetta. Aaltola linjaa tiukasti Venäjästä. Hän painottaa, että katseen pitää pysyä pallossa ja Suomella on oltava suunnitelma viiden, kymmenen ja kahdenkymmenen vuoden päähän.

– Venäjä on aina ollut laajentumishakuinen suurvalta, Aaltola sanoo mikrofoniin ja painottaa, että Pohjola – Suomi – on pidettävä suojassa.

Aaltolan mukaan myös Venäjällä on suunnitelma, jonka yksi osa toteutuu parhaillaan Ukrainassa.

– Muistakaa tämä, että Venäjän suunnitelmat ovat Ukrainaa isommat. Jos me lopetamme [Ukrainan] tuen sen takia, että meillä ei pysy katse pallossa, niin asiat saattavat kehittyä hyvin vaaralliseen suuntaan, Aaltola varoittelee.

– Venäjä on vaarallinen.

Aaltola taitaa myös populismin. Hän painottaa, että Suomessa ei voi antaa etuoikeuksia joillekin ryhmille.

– Presidentti Suomessa lentää turistiluokassa, ja se on oikeankaltaista nöyryyttä.

Hän vaatii puolustusmenojen nostamista kolmeen prosenttiin brutto­kansantuotteesta.

– Se on luku, joka viestittää (Vladimir) Putinille Kremliin ja joka viestittää myös siinä tilanteessa, jos Donald Trumpista tulee Yhdysvaltojen presidentti, että Suomi ei kuluta Yhdysvaltojen veromaksajien rahoja, vaan Suomi hoitaa oman tonttinsa.

Presidentti Suomessa lentää turistiluokassa, ja se on oikeankaltaista nöyryyttä.

Hattupäinen Ulla-Maija Takala on ihastunut Mika Aaltolan suoraan ulosantiin. Kuva: Petteri Kivimäki

Hattupäinen Ulla-Maija Takala nousee ylös ja kysyy Aaltolalta, pitäisikö Suomella olla suunnitelma B, vaikka ollaankin Natossa.

– Kovin monimutkaisia himmeleitä ei tarvita, mutta on mietittävä, miten suunnitelma B voisi toimia. Naton pelote on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Suomi ei ainakaan halua olla heikoin lenkki. Yhdysvaltojen kanssa solmittava puolustus­yhteistyö­sopimus on tavattoman järkevä lisä Natoon. Tämä viestittää myös Venäjälle, että tämä ei ole suunta, johon Venäjä haluaa tulla, Aaltola vastaa.

Takala on ainut, joka yleisöstä esittää Aaltolalle kysymyksiä. Hän kertoo olevansa vanha kokoomuslainen, mutta nyt Aaltolan takana.

– Olen ihastunut hänen ulosantiinsa.

Takalan mielestä Aaltola uskalsi sanoa suoraan, kun muut hyssyttelivät Venäjä-asiaa. Hän käyttää venäläisistä aiemmin yleistä r:llä alkavaa sanaa.

Hän arvioi, että Aaltola voi olla kisan musta hevonen, joka edustaa jotakin uutta.

– Vanhaa kaasuntallausta idän kanssa on tehty. On kumarreltu ja pelätty itää.

– Se on varmaan ollut viisastakin, Takalan ystävä huomauttaa väliin. Hän ei ole yhtä hurmaantunut Aaltolasta.

Emme tarvitse (Petteri) Orpon tyyppistä hymypoikaa.

Ulla-Maija Takalalla on paljon kysymyksiä Mika Aaltolalle. Kuva: Petteri Kivimäki

Takala jatkaa painokkaasti, että Aaltola on uusi tuuli, joka uskaltaa sanoa suoraan Venäjästä.

– Emme tarvitse (Petteri) Orpon (kok) tyyppistä hymypoikaa, Takala linjaa ja lisää ääntään madaltaen, että veisi kyllä Orpon peiton alle siliteltäväksi.

Mutta menikö Aaltolan kuntohuippu jo? Aaltola singahti IS:n kannatus­potentiaalia mittaavan presidentti­kyselyn ykköseksi jo vuosi sitten lokakuussa. Silloin häntä olisi voinut kuvitella äänestävänsä 44 prosenttia kansasta. Sen jälkeen kannatus­potentiaali on laskenut.

– Kaikki on mahdollista, Takala vastaa.

Tilaisuuden juontajana toimii Tapio Ikonen, joka on mukana kampanjan varain­hankinnassa. Hän ilmoittaa yleisölle, että seuraavaksi Aaltolan kampanja tarvitsee rahaa.

– Muut ehdokkaat saavat verorahoista puolue­tukea, me kaikki tuemme heitä. Mika ei saa, Ikonen muistuttaa.

Sitten Ikonen kehottaa ihmisiä kaivamaan kännykkänsä esille ja pyytää häpeilemättä heitä lahjoittamaan rahaa. Hän näyttää itse mallia ja opettaa, miten Aaltolan joukko­rahoitus­sivulle mennään.

– Olen lahjoittanut tähän mennessä 60 euroa ja nyt lahjoitan 40 euroa.

Kuvan vasemmassa reunassa seisova Tapio Ikonen pyysi yleisöä lahjoittamaan Aaltolan kampanjalle rahaa. Kuva: Petteri Kivimäki

Muutamat ihmiset näpläävät puhelimiaan, mutta joukko­rahoitus­sivulta paljastuu, että kukaan muu kuin Ikonen ei tilaisuuden aikana lahjoittanut rahaa.

Ikonen uskoo, että ihmiset saattavat lahjoittaa myöhemmin. Hän kertoo, että tavoitteena on kerätä 400 000 euroa kampanjalle.

Vertailun vuoksi vihreiden Pekka Haaviston presidentin­vaali­kampanja maksoi 320 000 euroa vuonna 2018. Tästä puolue ja puolueyhdistykset rahoittivat 200 000 euroa.

Aaltolan kampanja ryhtyi keräämään joukko­rahoituksella varoja kampanjalle viikko sitten sunnuntaina. Vuorokaudessa rahaa kertyi vajaa 15 000 euroa. Sen jälkeen tahti on ollut verkkaisempi.

– Kaikki menee lyhentämättömänä vaalityöhön. Tämä on tarkan markan kampanja, Aaltola lupaa.

Hänen mukaansa vielä ei ole ollut tarvetta ottaa lainaa.

Tämä on tarkan markan kampanja.

Muusikko, sotakamreeri ja evp. opistoupseeri Raimo Salo lauloi Roy Orbisonin California Bluen Aaltolan toimiessa mikrofonitelineenä. Kuva: Petteri Kivimäki

Heinäkuun lopussa Aaltola kirjasi paperille plussia ja miinuksia ja päätti sen jälkeen lähteä ehdolle presidentin­vaaleissa.

– Luumäellä kannoin itse podiumia ja mietin, että pitääkö tehdä kaikki itse.

Nyt kampanjassa on jo tuhansia ihmisiä. Monet tukijat vaikuttavat olevan Aaltolalle uusia tuttavuuksia.

Kun Aaltola ilmoitti Luumäellä presidentti­ehdokkuudestaan elokuun alussa, Satu Siukosaari halusi heti mukaan kampanjaan.

– Kun (Ukrainan) sota alkoi ja hän tuli tv-ruutuun, perheessä aloimme katsoa, että siinä on seuraava presidentti, Siukosaari sanoo sininen kampanja­liivi yllään.

Myös hänen 92-vuotias isänsä, Vapaussodan Perinneliiton kunniapuheenjohtaja Timo Siukosaari tukee Aaltolaa.

– Isä on nähnyt kaikki presidentit (K.J.) Ståhl­bergin jälkeen ja toivoo, että näkee myös seuraavan.

Puhetta kuuntelemassa oleva Christina Liten-Weselius kertoo myös miettineensä, että Aaltola voisi olla Suomen seuraava presidentti Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Hänen mielestään Sauli Niinistö on ollut hyvä presidentti, mutta nyt tarvitaan jotain uutta.

– Ei haluta jäädä Venäjän etupiiriin.

Liten-Weseliuskin on mukana Jyväskylän tiimissä. Hän arvelee, etteivät kaikki Aaltolan tukijat ole uskovaisia, vaan tukiryhmässä on monenlaisia ihmisiä.

Entä kiinnostaisiko EU-vaaliehdokkuus presidentin­vaalien jälkeen?

Aaltola vastaa, että täytyy katsoa ehdokkuutta sitten, kun kampanja alkaa olla loppumetreillä.

– Moni tuntuu ehdottelevan sitä, Aaltola sanoo.

Hän lisää, että presidentti on puoluepolitiikan ulkopuolella, ja se sopisi hänen omaan profiiliinsa.

Moni tuntuu ehdottelevan sitä.

Kirsi ja Mika Aaltola eivät arvanneet, mihin he vielä päätyisivät, kun he alkoivat seurustella vuonna 2017. Kuva: Petteri Kivimäki

Päivä alkaa olla paketissa. Aaltola luonnehtii kulunutta maanantaita ”normipäiväksi”.

– Tämä on jalkatyötä, silmiin katsomista ja käsien puristamista.

Ennen kuin Aaltolat lähtevät, täytyy vielä kysyä, miten he ovat aikoinaan tavanneet.

– Seminaarissa tapasimme, hän oli nähnyt minut ja laittoi Facebookissa kaverikutsun. Vastasin, että ei olla kavereita vielä. Sen jälkeen Mika pyysi tapaamista, Kirsi kertoo.

– Minä tapasin Kirsin, Kirsi ei tavannut minua, Mika heittää nauraen.

Tapaamisen jälkeen he alkoivat seurustella vuonna 2017.

– Emme tienneet, mihin se vielä johtaa, Kirsi toteaa viitaten presidentinvaali­kampanjaan.

On jo pimeä ja ulkona sataa, kun Aaltolat suuntaavat autolla kohti Helsinkiä iltaseitsemän jälkeen. Matkan varrelta täytyy vielä käydä hakemassa Geo ja koirat mummolasta.

Mika Aaltola sanoo vaalityön olevan jalkatyötä, silmiin katsomista ja käsien puristamista. Kuva: Petteri Kivimäki

Seuraavana päivänä selviää, miksi soppa­tykissä kutsuttiin karitsan häihin.

Jyväskylän vanhassa, purku-uhan alla olevassa kauppahallissa sijaitsee ruoka-apua tarjoava Cafe Agape. Eteisessä on iso juliste, jossa taivaassa oleva Jeesus kutsuu karitsan häihin. Jeesus on karitsa ja häissä juhlitaan iankaikkista liittoa Jumalan kanssa.

Sisällä tarjoillaan lasagnea kahden euron hintaan. Vähävaraisille on jaossa myös leipää ja vaatteita.

Keittiössä häärää sama nainen, joka edellisenä päivänä kertoi Aaltolan äidin olevan väkevä rukoilija. Ruoka-apua järjestää yhteiskristillinen toimija Lähi-idän lähetys, ja Sinikka Aaltola oli vuosia sitten mukana yhdistyksen toiminnassa.

Ruoka-apua tarjoavan Cafe Agapen eteisessä on mainos kutsusta karitsan häihin. Kuva: Suvi Hautanen

Kahvilan toimintaa johtava Tarja Kärkkäinen kertoo, että Aaltolan kampanja­tilaisuudessa käytetty soppatykki on heidän ja että hernekeitto oli keitetty kahvilassa.

– Kari Valkonen soitti ja pyysi soppatykkiin ruokaa, Kärkkäinen sanoo. Tilaus oli tullut suoraan kokille.

Cafe Agape saa ruoat toimintaansa lahjoituksina tukuilta, Kesprolta ja Metrolta, leipomoilta, kuten Vaasan leipomolta, sekä K-kaupoilta.

Kärkkäinen ei tiedä, kuka Aaltolan kampanja­tilaisuuden hernekeiton maksaa.

– Sen kun tietäisi, kuka arvotaankaan maksajaksi.

Sen kun tietäisi, kuka arvotaankaan maksajaksi.

Cafe Agapen vetäjä Tarja Kärkkäinen kertoo, että hernekeitto Mika Aaltolan kampanjatilaisuuteen valmistettiin ruoka-apua tarjoavassa kahvilassa. Kuva: Suvi Hautanen

Soitetaan Kari Valkoselle. Hän kertoo, että soppatykin kaikkine kuluineen sponsoroi yksityishenkilö.

– Ruoka-avun lahjoituksia ei ole hyödynnetty millään tavalla. Siinä olen itsekin tarkka, että ei saa mennä puurot ja vellit sekaisin, Valkonen tähdentää.

Harmaapäinen evankelista Kari Valkonen vastaa Aaltolan Jyväskylän tukitiimin toiminnasta.

Seuraavana päivänä Valkonen viestittää, että lahjoittaja­taho ei antanut lupaa kertoa nimeään edes toimituksen tietoon.

Ruoka-avun Kärkkäinen kuitenkin vahvistaa, että hernekeitolle on löytynyt maksaja.

– Onneksi löytyi. Ei jäänyt meidän har­teille.

Lasku lähetetään yksityishenkilölle, joka ei halua nimeään julki.

Kärkkäinen kertoo, että Lähi-idän lähetys hankkii varoja tilaustöillä eli heiltä voi tilata soppatykkiin ruokaa vaikka Jussi Halla-aho (ps).

Valkosen mukaan kaikki muut kampanjasta aiheutuneet kulut, kuten kahvituksen, maksaa Aaltolan tukiyhdistys Suomen turvattu tulevaisuus ry.

Näin ilmoittaa myös tukiyhdistyksen puheen­johtaja Valtteri Vuorisalo.

Source Link is.fi