Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_0833059b31c85c694a845248938fbd2e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Mika Kaurismäki ja Vesa-Matti Loiri suunnittelivat vielä yhtä elokuvaa – ”Kaikella on aikansa, kuten Vesku itse usein sanoi” – Uutisalue

Mika Kaurismäki ja Vesa-Matti Loiri suunnittelivat vielä yhtä elokuvaa – ”Kaikella on aikansa, kuten Vesku itse usein sanoi”

Keskiviikkona menehtyneen taiteilijalegenda Vesa-Matti Loirin tiesi lähes koko kansa, mutta aidosti häntä tunteneiden joukko harveni viime vuosina melko pieneksi. Yksi Loirin lähipiiriin loppuun asti kuuluneista oli elokuvaohjaaja Mika Kaurismäki, joka vuonna 2010 ohjasi taiteilijasta kertovan dokumenttielokuvan Vesku.

Uutinen Loirin kuolemasta ei yllättänyt Kaurismäkeä, sillä hän tiesi legendan sairastaneen kahta eri syöpää, joista ei enää ollut mahdollista parantua. Loirin menehtyminen joka tapauksessa kosketti tunnettua elokuvataitajaa syvältä.

– Tieto läheisen kuolemasta on aina pysäyttävä hetki, vaikka siihen osaisi ennalta varautua, Kaurismäki sanoo.

– Vesku oli niin tavattoman hieno ihminen, että on totta kai erittäin harmillista menettää hänet. Tunnen surua. Mutta kaikella on aikansa, kuten Vesku itse usein sanoi.

Katso video: VESKU – Mika Kaurismäen elokuvan traileri

Loiri ja Kaurismäki tunsivat toisensa läheisesti 10–15 vuotta. Ohjaajan kertoman mukaan kaksikko oli säännöllisesti toisiinsa yhteyksissä, joko puheluiden tai tapaamisten muodossa.

– Teimme useita elokuvia yhdessä, mistä olin erittäin kiitollinen, koska se on aina kunnia päästä tekemään yhteistyötä Veskun kaltaisen taiteilijasuuruuden kanssa, Kaurismäki kertoo.

– Vesku jää historiaan Suomen kaikkien aikojen suurimpana taiteilijana. Vaikka Vesku ei enää ole fyysisesti elävien kirjoissa, muistot hänestä tulevat elämään unohtumattomasti. Ne ovat aarteita tulevillekin sukupolville.

Katso video: Tie pohjoiseen -elokuvan traileri

Kaurismäki paljastaa, että vielä vuonna 2021 hän keskusteli aktiivisesti Loirin kanssa uuden ja samalla viimeisen elokuvan tekemisestä. Tuolloin koronapandemia häiritsi vielä koko tapahtuma-alan suunnitelmia, koska kukaan ei osannut olla varma koronarajoitusten purkamisen aikatauluista.

– Vesku itse otti yhdessä tapaamisessa puheeksi, että hei Mika, mitä jos tehtäisiin vielä yksi elokuva kimpassa. Minulle se tietysti kävi, Kaurismäki selvittää.

– Sovimme, että muutaman vuoden sisällä siitä hetkestä leffa olisi purkissa. Vesku katsoi siis silloin erittäin valoisasti tulevaisuuteen.

Katso video: Elämältä kaiken sain -elokuvan traileri

Elokuvat eivät suinkaan olleet pääteema kaverusten pitäessä yhteyttä. Kaksikko jutteli yleensä kaikenlaisesta elämään liittyvästä – rakkaista ja kiperimmistäkin asioista.

– Vesku oli hyvä kuuntelemaan. Hänen seurassaan oli helppo olla. Eikä vähiten siksi, että hänellä oli aina pilkettä silmäkulmassa. Huumori oli iso voimavara, Kaurismäki sanoo.

– Ihmisenä Vesku oli harvinaisen lojaali ystäviään kohtaan. Kun sai Veskuun luottamuksen, hänet todella tunsi ystäväkseen.

Yli 70 elokuvassa näytellyt Loiri kuoli 77-vuotiaana helsinkiläisessä sairaalassa 10. elokuuta. Hän sairasti kahta eri syöpää.

Katso video: Mestari Cheng -elokuvan traileri

Source Link is.fi