Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9aa1c43437f607806324d8057b6c23ae, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Mohamed Al-Fayedilta jäi valtava omaisuus ja riitelevät lapset – miten käy Heini-lesken? – Uutisalue

Mohamed Al-Fayedilta jäi valtava omaisuus ja riitelevät lapset – miten käy Heini-lesken?

Viime viikolla kuolleen egyptiläismiljardööri Mohamed Al-Fayedin liki kahden miljardin omaisuus on nyt jaossa. Perinnönjakoa kuitenkin sotkee pohatan lasten riitely, jota on kuvailtu ”Succession-tason kärhämäksi”. Perheen hallussa on ollut kiinteistöjä myös Suomessa.

EgyptiläisMiljardööri Mohamed Al-Fayed kuoli keskiviikkona 30. elokuuta 94 vuoden iässä.

Hänen uutisoitiin kuolleen vanhuuteen läheistensä ympäröimänä.

Lue lisää: Mohamed Al-Fayed on kuollut

– Hän sai nauttia pitkistä ja täysistä eläkevuosista rakkaidensa kanssa, BBC:n uutisoimassa lausunnossa kerrottiin.

Al-Fayed omisti elämänsä aikana muun muassa brittiläistavaratalo Harrodsin ja jalkapallojoukkue Fulhamin. Ensimmäisen hän myi eteenpäin vuonna 2010 ja jälkimmäisen 2013.

Daily Mailin mukaan Al-Fayedin omaisuus oli noin 1,59 miljardia puntaa, eli noin 1,85 miljardia euroa.

Nyt kysymys kuuluu: miten omaisuus jaetaan?

Daily Mail on ehtinyt jo ennakoimaan perinnönjakoa ”Succession-tason kärhämäksi”, viitaten HBO:n hittisarjaan, jossa setvitään rikkaan Royn perheen sisäisiä valtakamppailuja.

Heini Wathén ja Mohamed Al-Fayed ehtivät olla yhdessä 47 vuotta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Al-Fayedia jäivät kaipaamaan neljä lasta sekä hänen vaimonsa, suomalainen, malliurastaankin tunnettu Heini Wathén (s. 1955).

Lue lisää: Suomalainen Heini päätyi keskelle uskomattoman rikkaan egyptiläis­­suvun elämää – tällainen on Mohamed Al-Fayedin perhe

Vuoden 1977 Miss Suomi -finalisti ja miljardööri kohtasivat Wathénin missivuonna. Heidät toi yhteen Al-Fayedin poika Dodi. Tämä oli ollut Suomessa etsimässä Suomessa uusia mallikasvoja ja toi Wathénin Pariisiin Pierre Balmainin muotitalon leipiin.

Wathén oli 22, Al-Fayed 48. Naimisiin he menivät vasta vuonna 1985.

He saivat neljä lasta: Vuonna 1980 syntyneen Jasminen, Karimin (1983), Camillan (1985) ja Omarin (1987).

Wathén ja Al-Fayed pitivät siviilielämänsä paljolti salassa. Kuva: Toby Melville / REUTERS

Vanhin poika, Al-Fayedin aiemmasta liitosta toimittaja Samira Khashoggin kanssa vuonna 1955 syntynyt Dodi, kuoli vuonna 1997 samassa auto-onnettomuudessa, joka vei prinsessa Dianan hengen.

He olivat rakastavaisia ja aloittaneet suhteen vain kuukautta ennen onnettomuutta. Isä uskoi kivenkovaan, että kuolema oli järjestetty.

– Mielestäni heidät murhattiin ja etsimme edelleenkin syyllistä. Meidän on saatava tietää totuus ja uskon sen tulevan jonakin päivänä esiin, Al-Fayed suri IS:lle vuonna 2002.

Viimeisinä vuosinaan Al-Fayedin kerrottiin kuitenkin alkaneen hyväksyä, että kenties kyseessä oli sittenkin silkka onnettomuus.

Al-Fayed suri Dodi-poikansa kuolemaa koko loppuikänsä. Kuva: Russell Boyce / Reuters

Pohatan uskotaan omistaneen vielä kuollessaankin runsaasti miljoonien arvosta omaisuutta, kirjoittaa Daily Mail. Näihin lukeutuvat hänen vuonna 1979 ostamansa Pariisin Ritz-hotelli sekä kartano Surreyn kreivikunnassa lähellä Lontoota.

LBC:n mukaan Ritz-hotellin arvo on tällä hetkellä noin 500 miljoonassa punnassa, kartanon taasen 100 miljoonassa.

Muutakin on kertynyt. Luksusasuntoja Manhattanilla. Yhdeksän Rolls Roycea. Huvila Ranskan St. Tropez’ssa. Linna Skotlannissa. Muun muassa.

Suomalaisittain kiinnostavin Al-Fayedin imperiumin omistus on Espoon Westendissä sijaitseva, vuonna 1990 valmistunut 400-neliöinen loistohuvila.

Lue lisää: Miljardööri Al-Fayed rakennutti Espooseen aikanaan Suomen kalleimmaksi arvioidun merenrantapalatsin – näin projekti eteni

Al-Fayedin ökyhuvilaa Westendissä pykättiin kasaan viiden vuoden ajan. Kuva: Erkki Raskinen / IS

400-neliöinen kartano on merkitty miljardöörin kahden vanhemman lapsen nimiin. Nuorimmat lapset taasen omistavat naapurissa sijaitsevan, liki yhtä hulppean lukaalin. Kuva: Erkki Raskinen / IS

Kauppahinnasta ei ole tarkkaa tietoa. IS uutisoi aikoinaan hinnaksi joko 7 tai 8 miljoonaa markkaa, Helsingin Sanomat taasen 2,5 miljoonaa. Palatsin arvioitiin olleen siihen asti kallein Suomessa yhden perheen käyttöön rakennettu talo. Sen omistajiksi merkittiin tuolloin alaikäiset kaksi vanhinta lasta, Jasmine ja Karim.

Vuonna 1997 Al-Fayed osti myös naapurihuvilan. Sen uusiksi omistajiksi merkittiin Al-Fayedin nuorimmat lapset, Omar ja Camilla. Tämän lisäksi Al-Fayedin tiedetään omistaneen 300 neliön asunnon Helsingin Katajanokalla, Rahapajankadulla.

Al-Fayed on myös luopunut vuosien saatossa monista omistuksistaan, sievoisilla summilla toki.

Koko omaisuuden laajuus ei ole tarkalleen tiedossa. Hän oli kierrättänyt monien omaisuuseriensä omistajuuden säätiöiden ja veroparatiisien, kuten Bermudan, Luxemburgin ja Liechtensteinin kautta.

Asia jää siis lasten selvitettäväksi.

Wathén ja Al-Fayed Suomen suurlähetystön lastenjuhlassa Lontoossa marraskuussa 1997. Mukana menossa tuttu mies Korvatunturilta sekä suurlähettiläs Pertti Salolainen. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Vaikeaksi asian tekee se, että lapsista nuoremmat, Camilla, 38, ja Omar, 35, ovat olleet muutaman vuoden ajan ilkeissä riidoissa. Välejä on selvitelty korkeimmassa oikeudessa asti.

Daily Mailin haltuunsa saamista oikeusasiakirjoista käy ilmi, että Camillan ja Omarin kiistaan on osallistunut myös heidän äitinsä Heini Wathén.

Ongelmat alkoivat koronapandemian aikana.

Omar oli toukokuussa 2020 saapunut Surreyn huvilalle ja hänen kerrottiin ajautuneen sanaharkkaan äitinsä ja siskonsa kanssa.

Kiista äityi käsirysyksi Omarin ja Camillan syyrialaisen liikemiesaviomiehen Mohamad Esrebin välillä, kunnes henkivartijat veivät Omarin pois.

Omar sanoi loukkaantuneensa tilanteessa ja hän väitti yhteenottoa järjestetyksi pahoinpitelyksi. Hän vaati 100 000 punnan vahingonkorvauksia.

Camilla ja Esrebi ovat kiistäneet. Vastineeksi he ja Heini-äiti ovat Times-lehden mukaan väittäneet veljen käytöksessä olleen viitteitä siitä, että hän olisi ollut huumeiden vaikutuksen alaisena. Sisko ja äiti väittivät myös Omarin käyttäytyneen ”vastuuttomasti” ja olleen ”häpeäksi perheelle”.

Heidän mukaansa Omar ei myöskään olisi loukkaantunut tilanteessa.

Kuva on otettu vuonna 2010. Vasemmalta Omar, Karim, Heini, Mohamed ja Camilla. Kuva: Richard Young/Shutterstock

Omar ei ole niellyt perheenjäsentensä väitteitä. Myös huumesyytökset hän on kiistänyt.

Sitä vastoin hän on Daily Mailin haastattelussa sanonut pitävänsä itseään ”sisarusten valtataistelun” uhrina, joka ei ole riitapukari vaan ”harmonian edistäjä”.

Omarin mukaan Camilla-sisko yrittää selkkauksen avulla viedä hänen asemansa perheen bisneksissä. Tämä olisi Omarin mukaan ollut vastoin tuolloin vielä hengissä olleen isän toivetta. Omarin sanoman mukaan Mohamed-isä olisi aina halunnut, että lapset osallistuvat tasapuolisesti perheen yhtiöiden toimintaan.

Vanhaa isää myös suojeltiin jälkikasvun välienselvittelyltä. Heini Wathénin kertoi leikanneensa lehdistä sisarusten oikeusriitaa koskevat sivut ja pitäneensä riidan muutenkin mieheltään pimennossa.

Lopulta kiista sovittiin yksityisesti. Ei siis ole tiedossa, kuka maksoi ja kenelle – vai maksoiko kukaan.

Pariskunta oli tuttu näky seurapiireissä. Tässä he poseeraavat Ranskan presidentin Jacques Chiracin lesken Bernadette Chiracin ja muotilegenda Karl Lagerfeldin kanssa. Kuva: OLIVIER BORDE / Bestimage / MVPhotos

Näin ollen on myös toistaiseksi hämärän peitossa, millaisen osuuden patriarkan omaisuudesta saa leski Heini.

Myös Westendin huviloiden tulevaisuudesta voi vain spekuloida. Espoon palatsit, jotka ovat olleet merkittyinä lasten nimiin, näyttäisivät olevan perheelle tärkeitä.

Heini Wathén on esimerkiksi ottanut useasti kantaa Espoon paikallispolitiikkaan. Hän ja Mohamed muun muassa kritisoivat julkisuudessa lähelle kiinteistöjä kaavailtua 18-kerroksista tornitaloa, jonka suunnittelussa oli mukana myös jääkiekkolegenda Teemu Selänne.

Myös perheen kolme lasta ja perheen naapurit valittivat rakennussuunnitelmasta. Perusteena oli, että uusi rakennus muuttaisi Westendin merellistä maisemaa liikaa.

Westendiläiset kuitenkin hävisivät taistelun. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi valitukset, ja rakennuttaja sai luvan rakentaa Länsiväylän ja Westendin väliin kaavaillun kiinteistön. Se tosin muuttui matkan varrella tornitalosta terassitaloksi.

Wathén on puolustanut omaisuuttaan myös Britanniassa, kun hän vuonna 2022 vastusti oikeudessa asti ison krematorion rakentamista alle kilometrin päähän Surreyn huvilasta. Tämänkin taiston hän tosin hävisi, ja krematorio sai rakennusluvan.

Source Link is.fi