Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_5a0b95e81453d49ec8075f918f5f273a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sairaanhoitajan työn vaatimukset kasvavat, kun terveysasemia korvataan digipalveluilla – opiskelija uskoo, että ammatin maine voi parantua – Uutisalue

Sairaanhoitajan työn vaatimukset kasvavat, kun terveysasemia korvataan digipalveluilla – opiskelija uskoo, että ammatin maine voi parantua

Sairaanhoitajien pitää tulevaisuudessa osata tehdä entistä paremmin yhteistyötä lääkäreiden kanssa sekä neuvoa potilaita puhelimen ja chatin välityksellä.

Miten terveysasemien korvaaminen liikkuvilla ja digipalveluilla vaikuttaa sairaanhoitajan ammatin maineeseen ja työnkuvaan? Kävimme kysymässä asiaa Tampereen ammattikorkeakoulussa. Video: Matias Väänänen / Yle.

Perinteisten terveysasemien korvaaminen muun muassa digipalveluilla ajaa uudistamaan sairaanhoitajakoulutusta. Hoidontarpeen arviointi chatin tai puhelimen välityksellä tai diagnoosin teko etänä vaativat sairaanhoitajilta uudenlaista osaamista.

Tampereen ammattikorkeakoulusta TAMKista pian sairaanhoitajaksi valmistuva Ella Kangas uskoo, että työn monipuolistuminen voi vaikuttaa myönteisesti ammatin maineeseen.

– Koen, että valmistun tosi monipuoliseen ammattiin. Teknologiaa on käsitelty useilla kursseilla.

Kangas arvioi, että tulevaisuudessa sairaanhoitajilla on työelämässä nykyistä enemmän vaihtoehtoja ja erilaisia työpaikkoja.

Hyvinvointialueet ovat tehneet ensimmäisiä päätöksiä ja esityksiä vuodeosastojen ja terveysasemien karsimisista. Ne aikovat korvata suljettavia yksiköitä muun muassa liikkuvilla palveluilla, digitaalisilla sotekeskuksilla ja kotisairaalatoiminnalla.

Ella Kangas, sairaanhoitajaopiskelija, TAMK katsomassa YETI -jättitablettia.

Ella Kangas ajattelee, että verkkoasiointia pitäisi markkinoida nykyistä paremmin, koska harva edes tietää, mitä nykyään pystyy verkon välityksellä tekemään oman terveyden eteen. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Sairaanhoitajat toivovat valtiolta lisää rahaa koulutukseen

– Jo nyt näkyy, että uudentyyppiset tehtävät houkuttelevat väkeä alalle, sanoo Suomen Sairaanhoitajien hallituksen puheenjohtaja Heljä Lundgrén-Laine.

Lundgrén-Laine uskoo, että myös potilaat odottavat uusia palveluita, vaikka kaikkia hoitoihin liittyviä asioita ei pystytäkään tuottamaan liikkuvana tai digipalveluna.

Suomen Sairaanhoitajat on kirjannut hallitusohjelmatavoitteisiinsa, että valtion pitäisi antaa lisää rahaa koulutuksen uudistamiseen. Se toivoo myös valtiollista ohjausta siihen, minkätyyppistä koulutusta tulevaisuudessa tarvitaan.

Suomen Sairaanhoitajat on ammatillinen yhteisö, joka muun muassa tekee sairaanhoitajien työn merkitystä näkyväksi ja tuo heidän ääntään yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Pepper-robotti.

TAMKissa sairaanhoitajat tutustuvat uuteen teknologiaan muun muassa Sote Virtual Labissa. Siellä on myös Pepper-humanoidirobotti, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakaspalvelussa. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Alan houkuttelevuus on ollut alamaissa muun muassa siksi, että julkisuudessa on puhuttu paljon hoitajien tyytymättömyydestä palkkaan ja työoloihin.

Sosiaali- ja terveysalan henkilöstön palkat ovat tosin nousemassa lähivuosina poikkeuksellisen paljon viime syksyn työtaistelun päättäneen palkkaratkaisun ja sitä seuranneiden neuvottelujen ansiosta.

TAMKissa opetettu uusia taitoja jo pitkään

Hoitotyön opettaja Katri Maijanen kertoo, että TAMKissa terveyspalvelujen uudistukseen on alettu varautua hyvissä ajoin.

– Ensimmäisen kerran opiskelija lähti täältä etänä tapahtuvan hoidontarpeen arvioinnin harjoitteluun jo vuonna 2017, Maijanen sanoo.

TAMKissa on muun muassa moniammatillinen digiklinikka, jossa lääkäriopiskelijat ja viimeisen vuoden sairaanhoitajat opiskelevat yhdessä. Sairaanhoitajat harjoittelevat esimerkiksi tilanteita, joissa he ottavat potilaan kotoa videoyhteyden lääkäriin.

Tällaista opetusta kannattaisi Maijasen mukaan lisätä.

Katri Maijanen, hoitotyönopettaja, TAMK.

Hoitotyön opettaja Katri Maijanen pitää tärkeänä sitä, että sairaanhoitaja- ja lääkäriopiskelijat harjoittelevat yhdessä hyödyntämään uutta teknologiaa. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Maijanen katsoo, että sairaanhoitajan ammatti on muuttumassa entistä vaativammaksi ja koulutuksen pitää vastata tähän. Samaa mieltä on TAMKin sairaanhoitajakoulutuksen tutkintovastaava Anne Mäenpää. Tämän vuoksi sairaanhoitajat tarvitsevat koulutusta myös valmistumisensa jälkeen.

– Toivon, että nämä uudet hoitamisen muodot myös tuottavat tälle alalle vetovoimaa, että se ei olekaan negatiivinen vaan positiivinen asia ja nuoret innostuisivat uudenlaisesta tavasta tehdä hoitotyötä, Mäenpää sanoo.

Anne Mäenpää, TAMK sairaanhoitajaopintojen tutkintovastaava

Anne Mäenpää kertoo, että Pirkanmaan hyvinvointialue on jo aloittanut työntekijöidensä täydennyskoulutuksen yhdessä TAMKin kanssa, koska uudentyyppiset palvelut vaativat uutta osaamista. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Source Link yle.fi