Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_91da09d7f9723f4a56a8045ee5f6dfc1, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Monet Suomen tunnetuimmista veistoksista ovat yhden miehen käsialaa – Wäinö Aaltonen oli ylivoimainen taiteilija ja aikansa superjulkkis – Uutisalue

Monet Suomen tunnetuimmista veistoksista ovat yhden miehen käsialaa – Wäinö Aaltonen oli ylivoimainen taiteilija ja aikansa superjulkkis

Wäinö Aaltosen kädenjälki hallitsi koko Suomen kuvanveistoa useita vuosikymmeniä. Lahjakkuuden ohessa jättisuosioon vaikutti myös charmikkaan miehen suvereeni mediaosaaminen.

Näyttelypäällikkö Virpi Nikkari Tampereen taidemuseosta kertoo, miksi Wäinö Aaltonen hallitsi suomalaista julkisten veistosten kenttää yksin niin pitkään. Toimittaja: Anna Sirén. Video: Marko Melto / Yle

Wäinö Aaltonen (1894–1966) on yksi niistä taiteilijoista, joiden työt ovat tuttuja lähes jokaiselle. Suurten kaupunkien keskeisillä paikoilla hänen kädenjälkeään on suorastaan mahdoton väistellä.

Aaltosen voi sanoa hallinneen suomalaista julkisen veistotaiteen kenttää lähes yksinoikeudella 1920-luvun puolivälistä aina 1950-luvun loppuun saakka.

Wäinö Aaltosen supersuosioon vaikuttivat hänen lahjakkuutensa lisäksi myös persoona ja muut henkilökohtaiset ominaisuudet, Virpi Nikkari sanoo. ”Hän rakasti olla kuvattavana ja antoi mielellään haastatteluja naistenlehtiin. Aaltonen oli charmikas mies ja ehdottomasti oman aikansa julkkis. Naimisiinkin hän ehti neljästi.” Kuva: Turun museokeskus / Heinrich Iffland

Nuori itsenäinen valtio tarvitsi julkista taidetta, ja sitä tilattiin usein kilpailujen kautta. Hyvä esimerkki Wäinö Aaltosen ylivoimaisuudesta löytyy Tampereen vanhan kirjastotalon puistosta. Kun kaupunki vuonna 1926 järjesti kilpailun Aleksis Kiven muistomerkistä, voitti Aaltonen kolme ensimmäistä sijaa.

Jalustalle ei päätynyt taiteilijan oma suosikki.

– Hän olisi halunnut toteuttaa kilpailussa kolmannelle sijalle tulleen futuristisemman teoksen. Aaltonen oli modernismin uudistajia sekä veisto- että maalaustaiteen saralla ja kokeili ensimmäisten joukossa Suomessa muun muassa kubismia, Virpi Nikkari sanoo.

Tampereen kaupunki päätyi tilaamaan Aleksis Kiven muistomerkiksi teoksen Runoilija ja muusa (oik.), jossa hengetär koskettaa kirjailijan päätä. Wäinö Aaltosen oma suosikki oli kolmannen sijan saavuttanut kokeellisempi teos Futuri, jota ei koskaan toteutettu. Kuva: Marko Melto / Yle

Näyttelypäällikkö Virpi Nikkari esitteli Luomisen riemu -näyttelyä Anna Sirénille. Kuuntele kierros tästä.

Modernisti taipuu tilaustöissä

Kirjailija Kivi oli yksi Wäinö Aaltosen kestoaiheista. Hän veisti tästä sittemmin useita potretteja, joista merkittävin istuu Helsingissä Elielinaukiolla. Myös istuvasta Kivestä taiteilija työsti viitteellisemmän version, joka miellytti enemmän häntä itseään kuin tilaajia.

Tilaustöiden ja oman luomistyön välinen ristiriita on yksi Tampereen taidemuseon uuden Wäinö Aaltonen – Luomisen riemu -näyttelyn teemoista.

Aaltoselta toivottiin jotakin aivan muuta kuin kubistisia kokeiluja. Sekä itsenäisyyden alkumetreillä että sotien jälkeen Suomessa haluttiin nähdä kansallista itsetuntoa kohottavaa, klassista veistotaidetta.

Tätä toivetta Wäinö Aaltonen toteutti muun muassa lukuisin atleettisin miesveistoksin.

Wäinö Aaltonen harrasti nuorena painia. Hän ihaili fyysistä voimaa ja käytti välillä painijoita malleinaan. Työ ja tulevaisuus -sarjan veistokset Sadonkorjuu ja Usko ovat tuttuja myös Eduskuntatalon suuresta salista. Kuva: Marko Melto / Yle

Vaatimukseen ihanteellisesta suomalaisuuden kuvasta vastasi mitä parhaiten vuonna 1924 valmistunut Paavo Nurmen juoksijapatsas, joka sinkautti tekijänsä kertaheitolla kuvataiteen supertähteyteen.

Paavo Nurmen juoksijapatsas on Wäinö Aaltosen tunnetuin työ ja Suomen valtion kaikkien aikojen ensimmäinen julkinen veistostilaus. Kuva: Marko Melto / Yle

Hämeensillan patsaiden kanssa tuli hoppu

Tampere on yksi niistä kaupungeista, joissa Wäinö Aaltosen kädenjälki näkyy vahvasti. Aleksis Kiven muistomerkin lisäksi keskusta-alueelta löytyvät Eteläpuistossa sijaitseva osuustoimintamuistomerkki Ostoksilta paluu, Pyynikin kirkkopuiston Suru-veistos sekä tietysti näkyvimpänä Hämeensillan kuuluisat Pirkkalaisveistokset.

Hämeensillan Pirkkalaisveistokset ovat yksi Tampereen kaupungin symboleista. Etualalla näkyy Suomen neito, taustalla Veronkantaja. Arkistokuva marraskuulta 2020. Kuva: Miikka Varila / Yle

Niiden tekemisessä taiteilijalle tuli kiire. Silta valmistui vuonna 1929, ja kauppaneuvos Rafael Haarla tilasi suurikokoiset patsaat sen kaiteelle lyhyellä varoitusajalla.

– Parissa vuodessa piti syntyä neljä jättimäistä veistosta, se oli tosi iso urakka tiukalla aikataululla. Parhaiten Aaltonen ehti perehtyä Eränkävijään ja Suomen neitoon. Kauppias ja Veronkantaja on tehty nopeammin, mikä ehkä hieman näkyy niiden taiteellisessa tasossa, Virpi Nikkari sanoo.

Wäinö Aaltonen työstää Veronkantajan kipsiversiota. Kuva: Ateljee Nyblin, Wäinö Aaltosen arkisto, Turun museokeskus

Taiteellinen tasoero ei tavallisen sillantallaajan silmiin osu. Veistokset maksaneella kauppaneuvoksella sen sijaan oli huomautettavaa.

– Aaltonen muunteli klassisia mittasuhteita tietoisesti ja liioitteli esimerkiksi atleettisuutta. Alunperin Pirkkalaisveistokset suunniteltiin korkeammille jalustoille alaviistosta katsottavaksi, ja siksi niiden päät ovat suuret suhteessa kehoihin. Tämä närkästytti Haarlaa.

Pirkkalaisveistosten siirto-operaatioita seurattiin tarkkaan vuosina 2017 ja 2020. Lue lisää:

Hämeensillan Pirkkalaisveistokset lähtevät evakkoon maanantai-iltana – Yle Tampere seuraa patsaiden matkaa

Katso, miten ensimmäinen neljästä saatiin paikoilleen: Pirkkalaisveistokset nousevat yön aikana Tampereen Hämeensillalle

Maine oli ansaittua

Wäinö Aaltosen töistä on aikojen saatossa tullut niin maan kuin kaupunkienkin symboleja. Samalla ne kertovat syntyajankohtansa ajankohtaisista ilmiöistä, kuten urheiluvoittojen ja nousevan kansallisen identiteetin korostamisesta.

On hämmästyttävää, miten vahvasti yksittäisen taiteilijan kädenjälki näkyy kautta maan. Virpi Nikkari näkee Aaltosen yli kolmen vuosikymmenen ylivoimalle selkeän syyn.

– Sekä kilpailua että koulutusta oli suomalaisen kuvanveiston kentällä ylipäätään vähän. Aaltonen oli edelläkävijä. Seuraava varteenotettava kuvanveistäjien sukupolvi nousi oikeastaan vasta 1950-60-luvuilla.

”Wäinö Aaltonen on kansalliskuvanveistäjämme”, näyttelypäällikkö Virpi Nikkari sanoo. Kuva: Marko Melto / Yle

Maine on silti ansaittua eikä seurausta kilpailijoiden vähyydestä, Nikkari painottaa.

– Wäinö Aaltonen onnistui suurissa monumentaalihankkeissa ja saavutti huomattavan suosion myös kansainvälisesti. Hän oli yksinkertaisesti suuri lahjakkuus.

Wäinö Aaltonen – Luomisen riemu -näyttely avautuu Tampereen taidemuseossa lauantaina 4.2.2023.

Voit kommentoida aihetta 4. helmikuuta kello 23:een saakka.

Source Link yle.fi