Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ff77c67fea46b66b16c2b742d3f473a5, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Muuttuiko tukka vihreäksi kotivärjäyksessä? Tämä sinun on hyvä tietää hiuksiin kerääntyvistä metalleista – Uutisalue

Muuttuiko tukka vihreäksi kotivärjäyksessä? Tämä sinun on hyvä tietää hiuksiin kerääntyvistä metalleista

Metallipesua suositellaan erityisesti niille, joilla on pitkät ja vaaleat hiukset. Vaaleassa tukassa metallien vaikutukset huomaa herkemmin kuin tummassa.

Parturikampaaja Elisa Järvenpää teki asiakas Maija Rinnalle metallipesua. Videolla toimittaja Iina Thomsson kertoo, mistä metallipesusta on kyse ja miksi hoitoa tarjotaan yhä useammalle asiakkaalle. Video Tarmo Niemi / Yle

Hiusten metallipesu tehdään nykyään entistä useammalle kampaamoasiakkaalle ennen kuin hiuksia käsitellään kemiallisesti.

Esimerkiksi vaalennuksen yhteydessä hiukset saattavat jopa katketa, jos niiden rakenteeseen jääneet metallit reagoivat tuotteiden kanssa.

Yle uutisoi kampaamoissa huomatusta suomalaisten hiusten kunnon huonontumisesta marraskuussa. Jutussa arveltiin yhdeksi syyksi huonokuntoisuuteen vesijohtoveden sisältämiä epäpuhtauksia.

Esimerkiksi talousvedessä oleva rauta voi reagoida kampaamoiden kemikaalien kanssa ja suurina määrinä värjätä hiuksia ei-toivotulla tavalla.

Metallipesut ovat yleistyneet

Suomen Hiusyrittäjien mukaan hiusten metallijäämät eivät ole kampaamoissa uusi ongelma, mutta nykyään niitä vastaan on olemassa tehokkaampia tuotteita. Siksi metallipesut ovat yleistyneet.

Selvitimme, mistä metallipesussa oikein on kyse, kenelle siitä voi olla hyötyä ja mitä metallijäämät saattavat hiuksissa aiheuttaa.

Kysymyksiin vastasivat Suomen Hiusyrittäjien puheenjohtaja Sini Silfvenius-Bart, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Panu Rantakokko, hiusalan opettaja Anne Kallio Suupohjan koulutuskuntayhtymä Vuoksista Kauhajoelta ja Koria Hair & Make-up -kampaamossa työskentelevä parturikampaaja Elisa Järvenpää Seinäjoelta.

Seuraavat neljä kohtaa on koottu heidän vastauksistaan.

Neljä kysymystä hiusten metallipesusta:

1. Miten voi tietää, onko hiuksissa metallijäämiä?

Metalleille altistunut hius voi olla rakenteeltaan kova ja hapertunut. Hiukset myös katkeilevat herkemmin ja raudalle altistunut tukka saattaa jopa tuoksua märkänä metalliselta.

Ammattilainen tunnistaa metallipesua vaativat hiukset viimeistään niiden tavasta reagoida kemiallisissa käsittelyissä käytettävien tuotteiden kanssa. Kampaaja saattaa suositella metallipesua asiakkaalle ennen kemiallista käsittelyä, sillä harva tunnistaa itse metallin vaikutukset hiuksiinsa.

2. Kuka hiusten metallipesusta hyötyy?

Metallipesusta on hiusalan amattilaisten mukaan hyötyä kaikille, mutta erityisesti sitä suositellaan niille, joilla on pitkät ja vaaleat hiukset.

Vaaleassa hiuksessa metallien vaikutukset huomaa herkemmin kuin tummassa tukassa. Esimerkiksi talousveden kupari voi värjätä vaalean tukan vihertäväksi.

Mitä rikkonaisempi hiuksen rakenne on, sitä herkemmin metallit siihen tarttuvat.

Metallipesun ja metallien poistoon tarkoitetun hiustenhoitoaineen idea perustuu siihen, että ne suojaavat hiuksen rakennetta ja metallit eivät pääse enää tarttumaan siihen yhtä herkästi. Hius pysyy paremmassa kunnossa.

3. Mitä voi tapahtua, jos hiuksiin on kertynyt metalleja?

Mikäli hiuksiin on kertynyt metalleja, niiden kemiallinen käsittely, esimerkiksi värjääminen, vaikeutuu ja työn lopputulos ei aina onnistu halutulla tavalla.

Kampaamoissa on huomattu, että asiakkaan hiusten väri on saattanut muuttua värjäyskertojen välissä sameaksi, vihertäväksi tai tumman keltaiseksi metallien vuoksi.

Karuimmillaan metallien vaikutukset voivat ilmetä, kun hiuksia vaalennetaan kotona itse; metallien tunnistaminen omasta hiuksesta on haastavaa ja kotiin ostettu hiusväri saattaa metallien kanssa reagoidessaan jopa katkoa hiuksia tehden näin hiuksiin ”ei-toivotun leikkauksen”.

4. Voiko metallien kertymistä talousvesistä hiuksiin estää itse?

Lämpimään veteen metalleja irtoaa herkemmin kuin viileään. Tämän vuoksi veden juoksuttaminen ennen hiusten pesua saattaa vähentää metallien määrää siinä.

Suihkuihin myydään myös erilaisia suodattimia, joiden ideana on vähentää metallijäämiä vedessä. Tällaisia on käytössä myös yhä useammissa kampaamoissa.

Asiantuntijan mukaan varsinkin suurimmilta vesilaitoksilta lähtevä vesi on pääsääntöisesti hyvälaatuista eikä sitä tarvitse suodattaa. Vanhoista putkista veteen saattaa kuitenkin irrota erilaisia metalleja, esimerkiksi kuparia, lyijyä sekä nikkeliä. Tällaisissa tilanteissa erilaisista suodattamista saattaa olla hyötyä.

Source Link yle.fi