Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_8dba5e7fd7414dcd9469b7dc59e89a2d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näin Hannu Hautala muistetaan: ”En ole koskaan nähnyt sellaista pikkupoikamaista riemua” – Uutisalue

Näin Hannu Hautala muistetaan: ”En ole koskaan nähnyt sellaista pikkupoikamaista riemua”

Luontokuvauksen ”grand old man” Hannu Hautala oli innokas opettaja ja arvostettu työtoveri luontokuvaajien joukossa.

Hannu Hautala.

Luontokuvaaja Hannu Hautala liikkui ahkerasti luonnossa. Kuva: Juha Metso / AOP

Tänään torstaina Kuusamossa kuollut Hannu Hautala oli ensimmäisiä luontokuvaajia, jotka tekivät työtään ammattimaisesti. Hautala tunnetaan kotiseutunsa Koillismaan luonnon kuvaamisesta.

Ennen luontokuvauksen pariin siirtymistä Hautala ehti toimia hetken autonasentajana.

Hannu Hautala – legendan perintö -dokumentin ohjaajan, Hautalan läheisen ystävän Juha Metson mielestä Hautalan merkityksen voi kiteyttää seuraavasti.

– Suomalainen luontokuva on yhtä kuin Hannu Hautala. Hän jää suuresti historiaan ja jättää painavat jäljet.

Metso tapasi Hautalan ensimmäisen kerran 1980-luvulla. Sen jälkeen Hautala on ollut omalla Metson uralla erittäin merkittävä ihminen.

– Siitä lähtien meillä on ollut yhteinen tie. Hän on ollut innovatiivisin ja kannustavin kuvaaja jonka olen koskaan tavannut.

Kuvasi loppuun asti filmille

Suomen Luonnonvalokuvaajien puheenjohtaja Pirjo Lindforsin mukaan Hautala oli erittäin ahkera ja liikkui paljon luonnossa.

Hänen mottonsa oli: ”onni on ahkeran veli”. Hautalan mukaan mitä enemmän ihminen liikkui luonnossa, sitä todennäköisimmin hän koki jotain ainutlaatuista.

– Hannu Hautalasta olemme käyttäneet nimitystä luontokuvauksen grand old man. Hän on ollut luontokuvauksen pioneereja ja tienraivaajia.

Lindforsin mukaan Hautalan poismeno on valtava menetys suomalaiselle luontokuvaukselle. Hautala tunnettiin hyvin myös kansainvälisesti.

– Vaikka maailma muuttui ja tekniikka kehittyi, niin Hautala kuvasi aivan loppuun asti filmille. Hän ei siirtynyt koskaan digikameroihin.

Pirjo Lindfors kertoo, että Hautala osallistui aina mahdollisuuksien mukaan Suomen luonnonkuvaajien jäsentapahtumiin ja vuoden luontokuva -festivaaleille.

– Viime vuodet hän oli jo huonommassa kunnossa, eikä pystynyt aktiivisesti osallistumaan niihin.

Yksi tärkeä asia Hannun elämässä oli hänen puolisonsa Irma Hautala. Lindforsin mielestä puolison merkitystä ei voi olla korostamatta tässä työssä. Hautaloilla on valtavan iso kuva-arkisto, jonka hoitamisessa Irma Hautala oli mukana.

– Hän on ollut valtava taustatuki siihen, jotta Hannu Hautala pystyi keskittymään luontokuvaukseen.

Nosti Kuusamon luontokuvauksen huipulle

Kuusamon kaupungin keskustan tuntumassa sijaitseva Hannu Hautala luontokuvakeskus palvelee luonnosta, luonnon valokuvaamisesta ja tutkimisesta kiinnostuneita.

Siellä esillä ovat Hannu Hautalan vaihtuvat klassikkokuvat ja merkittävimmät työt.

Kuusamon kulttuurijohtaja Ulla Ingalsuo-Laaksonen kertoo, että kuusamolaisina ja suomalaisina he ovat nöyriä Hautalan elämäntyön edessä. Takana on 50 vuotta ammattimaista luontokuvausta koillismaalaisille tärkeissä maisemissa.

– Hannu Hautalan ansiosta Kuusamosta on tullut luontovalokuvauksen maailmanlaajuinen pääkaupunki.

Ingalsuo-Laaksosen mukaan Hautalalla oli mittava kansainvälinen ura. Yli 60 julkaistua valokuvakirjaa ja sitten se perintö, minkä Hautala rakensi jo eläessään.

– Hän oli muun muassa Kuusamo Nature Photo -luontokuvafestivaalin perustajajäsen ja todella innokas jakamaan oppejaan nuoremmille valokuvaajille.

Viimeinen luontokuva

Valokuvaaja Juha Metso muistelee vuonna 2020 tekemäänsä Hannu Hautala – legendan perintö -elokuvaa. Silloin hän sai mahdollisuuden viettää kaksi päivää piilokojussa Hautalan kanssa.

Hautalalla oli ajatus viimeisestä kuvasta. Se oli ruskakotka. Ensimmäinen päivä oli pelkkää odottelua. Toisen päivän iltapäivänä kotka laskeutui ja Hautala painoi filmikameransa laukaisinta.

– En ole koskaan nähnyt sellaista pikkupoikamaista riemua. Se tuli suoraan sydämestä, että siinä se on. Vieläkin tulee kylmät väreet, kun muistelen tuota hetkeä, kertoo Metso.

Metson mukaan Hannu Hautala puhui viime aikoina avoimesti kuolemasta. Siihen ei liittynyt surua, päinvastoin.

– Mielestäni Hannu Hautala sai juuri sellaisen elämän, kuin hän toivoi.

Source Link yle.fi