Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_8d394e9ed3dad701cdff535d387dde94, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näin lokki ei nappaa jäätelöäsi – vinkkejä, joilla suojaat kesäherkkusi torilla – Uutisalue

Näin lokki ei nappaa jäätelöäsi – vinkkejä, joilla suojaat kesäherkkusi torilla

Kesähelteellä Helsingin Kauppatorilla maistuu jäätelö tai vaikkapa muikkuannos. Mutta niin maistuu myös lokeille.

Miten annostaan voi suojata parhaiten ulkona torilla, Birdlife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi?

– Tehokkain vinkki on se, että syö annoksensa suojassa. Joko teltan katos päällä tai siimojen alla.

Lue lisää: Näin lokit vaanivat Kauppatorilla – Tuulianna todisti, kuinka yksi muikku riitti: ”Valmiina hyökkäämään jokaisen asiakkaan kimppuun”

Taivasalla annos kannattaa pitää lähellä omaa kehoa – ja olla tarkkaavainen.

– Jos pitää sekä lokkeja että jäätelöä silmällä, silloin lokit eivät hyökkää. Lokit ovat tarkkoja ja viisaita: ne ovat oppineet sen, missä vaiheessa ihminen ei katso jäätelöön päin ja jäätelö on vähän kauempana, kun ihminen puhuu vaikka torimyyjän kanssa jotain. Silloin ne käyttävät tilaisuuden hyväkseen.

Lokin hyökkäykseltä voi suojautua myös heiluttamalla kättä tai esimerkiksi sateenvarjolla tai kepillä.

– Käden heiluttelu on hyvin toimiva tapa sekin. Lokit eivät käy ihmiseen kiinni, koska ne eivät ota riskiä, että ihminen sattuisi osumaan niihin. Ne ovat siinäkin mielessä älykkäitä, Lehtiniemi sanoo.

Kalalokki, harmaalokki ja naurulokki ovat Suomen yleisimmät lokit. Kauppatorilla on näiden lisäksi myös vähän selkä- ja merilokkeja.

Helsingin Kauppatorilla liikkuu turisteja, joista osa ruokkii lokkeja. Lokkien röyhkeyteen ja saalistuskäyttämiseen ei ruokkimisella välttämättä ole kuitenkaan yhteyttä.

– Ne voivat olla ihan eri yksilöitä, jotka menevät japanilaisturistien leipiä ottamaan kuin ne lokit, jotka siellä kyttäävät tilaisuutta, koska jäätelöpallo on otettavissa.

Linnut puolustavat pesimäaikana poikasiaan. Kauppatorin lokkien hyökkäilyllä ei Lehtiniemen mukaan ole tekemistä suojelukäyttämisen kanssa.

– Yleensä jos linnut puolustavat pesää tai poikasia, ei niitä silloin ruoka kiinnosta ollenkaan. Kyllä ne silloin haluavat viedä pedon huomion muualle.

Lehtiniemi kertoo, että Kauppatorin lokit ovat valtaosin muualta tulleita. Ne pesivät läheisillä luodoilla ja saarilla.

– Hyvälle ruokapaikalle voidaan tulla kilometrienkin päästä. Kaupungin talojen katoilla pesii myös jonkin verran lokkeja, koska katot ovat aika turvallinen pesimisympäristö.

Lokit ja pudonnut jäätelö.

Mutta miksi höttöinen jäätelö kiinnostaa lokkeja? Lehtiniemi sanoo, että lokit ovat älykkäitä ja taitavia ravinnon käyttäjiä.

– Lokeilla on iso rooli niin kutsuttuna ”hygieniapoliisina”, ne syövät esimerkiksi kalanraatoja ja muita raatoja. Pienemmät lokit, kuten kalalokit ja naurulokit syövät paljon myös hyönteisiä ja muita selkärangattomia.

– Varmasti jäätelö ei ole niille luontaista eikä välttämättä edes parasta mahdollista ravintoa, mutta se on helppoa ravintoa, Lehtiniemi selittää.

Lokit ovat satamien kestoilmiö, mutta sisämaassa lokkeja parveilee juuri kaatopaikkojen ympärillä.

Kauppatorilla on lokeilla erityisen hyvät ruokailuapajat.

Lähes kaikki lokit ovat rauhoitettuja. Harmaa- ja merilokki ovat rauhoitettu Helsingissä ajalla 10.3.–31.7. Harmaalokki­koloniat koko vuoden.

– Lähtökohtaisesti kaikki linnut on rauhoitettuja, jos niitä ei käytetä ravinnoksi. Lokkeja ei ole ravintona arvostettu käytännössä koskaan, lokin munia on kyllä syöty.

– Vesilinnut ja kanalinnut tuottavat isoja määriä poikasia ja sitä kautta ne tuottavat paljon yksilöitä. Jos lokkeja ruvettaisiin metsästämään, niiden määrät tulisivat varmasti alas, koska ne tuottavat suhteellisen vähän poikasia, hän jatkaa.

Ruoat kannattaa syödä torikojujen suojissa.

Lehtiniemi muistuttaa, että lokki ei ole kaikille riesa vaan monet turistit ovat kesyistä lokeista innoissaan.

– Helposti meiltä jää huomaamatta, että ne lokit, joihin suomalaiset ovat perinteisesti suhtautuneet aika ynseästi, ne tuo ihmisille myös iloa siellä Kauppatorilla – ja myös kesämökillä.

Source Link is.fi