Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_cffdd6272ec81a58da32a1a97c37598b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Näin Riikka Purra perustelee kohuttua ruuan verotusehdotustaan – Uutisalue

Näin Riikka Purra perustelee kohuttua ruuan verotusehdotustaan

Valtiovarainministerin mukaan vaadittavien lisäsäästöjen haarukka  ennen uusia talousennusteita on 500 miljoonan ja 1,5 miljardin euron välillä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) väläytti tällä viikolla ruuan arvonlisäveron kiristämistä.

Purran mukaan sopeutustarpeet ovat niin suuria, että leikkausten lisäksi hallituksen pitää tarkastella verotusta.

Oppositio tyrmäsi ehdotuksen välittömästi.

Esimerkiksi Joona Räsänen (sd) muistutti perussuomalaisten vastustaneen ennen eduskuntavaaleja ruuan arvonlisäveron kiristämistä.

Elintarvikkeiden arvonlisävero on Suomessa tällä hetkellä 14 prosenttia.

Riikka Purra, onko perussuomalaisten kelkka kääntymässä?

– Teemme aikasidonnaista ja pragmaattista talouspolitiikkaa. Inflaatio on heikkenemässä, toivottavasti varsin merkittävästikin, joka mahdollistaa hallitukselle enemmän liikkumatilaa myös verotuksellisissa ratkaisuissa, Purra kommentoi asiaa perussuomalaisten puoluevaltuustossa pitämänsä puheen jälkeen.

Miten perustelisit ruuan arvonlisäveron kiristämistä niille, jotka ovat huolissaan ruokakorin hinnan nousemisesta?

– Ruuan hinta ei ole laskenut lainkaan samassa määrin kuin energian tai bensan hinta, joka on tällä hetkellä varsin alhaalla. Totta kai seuraamme, mitä tapahtuu, minkälaista ruuan hinnan kehitys on, kun tarkastelemme mahdollisia veronkorotuksia.

Hallituksen aikomuksena on ollut kirjata lakiin, ettei palkankorotusten yleistä linjaa voitaisi ylittää valtakunnan­sovittelijan tai sovittelu­lautakunnan antamalla sovintoehdotuksella. Purran mukaan uuden työmarkkinamallin sopiminen muuten kuin lainsäädännöllisesti olisi kuitenkin paljon järkevämpää. Kuva: Janne Aaltonen

Tarvitsemme paljon erilaisia toimia. Ei ole yhtä veroa tai leikkausta, joka tämän ratkaisisi.

Purra painotti, ettei uusia päätöksiä leikkauksista tai veronkorotuksista ole tehty.

Purra mainitsi puhuneensa myös esimerkiksi suursäätiöiden pääomien verottamisesta ja hyvätuloisimpien lapsilisien leikkaamisesta.

– Päätöksiä tullaan tekemään ensi vuoden puolella. Valtiovarainministeriössä toimii asiantuntijaryhmä, joka näitä haarukoi. En usko, että sieltä on mitään yllättävää tulossa, samoja toimia kuin aiemminkin meno-, rakenne- ja verokartoituksessa, siellähän nämä alv-kannat ovat aiemminkin olleet esillä.

Purran mukaan on selvää, ettei esimerkiksi ruuan arvonlisäveron nostaminen prosenttiyksiköllä ratkaise ongelmaa.

– Tarvitsemme paljon erilaisia toimia. Ei ole yhtä veroa tai leikkausta, joka tämän ratkaisisi.

IS:n tietojen mukaan uusista sopeutustoimista päättäminen on vaikeaa erityisesti Rkp:lle.

Kokoomus vaati eduskuntavaalien alla velaksi elämisen lopettamista, mutta nyt näyttää siltä, että uusia säästöpäätöksiä ajaa voimakkaimmin perussuomalaiset.

IS:n haastattelemat perussuomalaisten puoluevaltuuston jäsenet antoivat tukensa Purralle ja uusille tasapainotustoimille.

– Leikkaukset tai veronkorotukset. Muita vaihtoehtoja ei ole. Lottoamaankaan ei pysty, perussuomalaisten Pohjois-Savon piiriä edustava Henri Uljonen kommentoi.

Perussuomalaisten Pohjois-Savon piirin puheenjohtaja Ari Kaunisaho (vas) sanoo, että perussuomalaiset on nyt hallituspuolue, joten kannattajien on joskus nieltävä karvaampaa kalkkia. Kuvassa myös Taina Klemelä ja Henri Uljonen. Kuva: Olli Waris

Uljonen sanoi, ettei hän itse katso tarpeelliseksi kiristää ruuan arvonlisäverotusta, mutta pystyy elämään päätöksen kanssa, jos se katsotaan välttämättömäksi.

– Meillä ei varaa jatkaa tällä tiellä, millä on eletty viimeiset vuosikymmenet, Uljonen näkee.

– Kyllä se (talouden uusi matokuuri) ihan tarpeeseen tulee. Se on ikävää, jos ruuan verotusta korotetaan, mutta jostain sitä rahaa on pakko ottaa, toinen Pohjois-Savon piirin aktiivi Taina Klemelä säesti.

Perussuomalaisten Uudenmaan piirin puheenjohtaja Jari Immonen arvioi, ettei ruuan arvonlisäveron kiristys tule riittämään, vaan nyt tarvitaan todella vahvoja toimenpiteitä.

Perussuomalaisten aktiivit antoivat tukensa myös työmarkkinoiden uudistamiselle, vaikka hallituksen hankkeet ovat johtaneet jo lakkoiluun.

– En ymmärrä, miten poliittisia lakkoja perustellaan, koko kansakunnan pitäisi puhaltaa yhteen hiileen ja tehdä töitä. Eihän me olla leikkaamassa juuri mitään, siellä työ­markkinoilla ollaan tekemässä vain pientä sopeutusta, Immonen katsoi.

– Olen itse yrittäjä ja koen, että työnantajavelvoitteet ovat jo niin massiiviset, että se on käytännössä työllistämisen este, perussuomalaisten Helsingin-valtuustoryhmän vara­puheenjohtaja Laura Korpinen sanoi ja antoi tukensa uudistuksille.

Purra haarukoi, että vaadittavien lisäsäästöjen haarukka – ennen ensi tiistaina julkistettavia talousennusteita – on 500 miljoonan euron ja 1,5 miljardin euron välillä.

– Suhdannetilanne ja se, että emme saa talouskasvusta juurikaan apua, ovat suurimpia ongelmia. Samaan aikaan valtion(velan) korkoihin menevä rahasumma edelleen kasvaa. Hyvinvointialueiden alijäämä paisuu koko ajan jo tältä vuodelta ja tulee maksettavaksi myöhemmin, Purra sanoi.

Hallitus on varannut hyvinvointialueiden alijäämän kattamiseksi miljardin, mutta alueiden alijäämä tulee paisumaan ennakkoarvioiden mukaan satoja miljoonia suuremmaksi.

Purra haukkui puoluevaltuuston kokouksessa opposition lyttyyn.

– Olemme päivästä toiseen moukaroitavana, kun jokainen verorahasta toimintansa kustantava taho vuorollaan melskaa – ja uskokaa pois, niitä on tässä maassa paljon, todella paljon – ja oppositio, jonka mukaan koko kansa on yhtäkkiä haavoittuvaa ja huono-osaista, värittää tarinoitaan tuhoutuvasta maasta, kun kolmelta prosentilta väestöstä leikataan sosiaalietuuksista yli kymmenen prosenttia.

Purra sanoi, että kun homma ajaa seinään, ei puhuta enää muutaman euron etuus­leikkauksista tai siitä, että joku kulttuurikerho ei saa rahaa kevätkokoukseensa.

– Sitten rytisee.

Source Link is.fi