Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_abb69fa5e22795d0aa6f8d086b72f8b9, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Nämä joulu­perinteet voivat olla kohtalokkaita lemmikillesi – Uutisalue

Nämä joulu­perinteet voivat olla kohtalokkaita lemmikillesi

Oman mielenrauhansa takia lemmikkiperheiden olisi hyvä selvittää etukäteen lähimmän joulupyhinäkin päivystävän eläin­lääkäri­aseman yhteystiedot.

Jouluisissa kodeissa piilee helposti monenlaisia asioita, jotka voivat olla kohtalokkaita nelijalkaisille perheenjäsenille.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY listasi joulusesongin vaaranpaikkoja, jotka voivat olla vaaraksi lemmikeille.

Joulukuusi houkuttelee erityisesti kissoja leikkimään. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Joulukuusi

Joulun ikonisin koriste eli joulukuusi on HESYn mukaan syytä laittaa niin tukevasti pystyyn, ettei se kaadu ja vahingoita lemmikkiä. Kissatalouksissa joulupuu kannattaa kiinnittää joko seinään tai kattoon, sillä kissa saattaa pitää kuusta soveliaana kiipeilypuuna.

Jos omistaja tietää, että oma kissa tai koira on taipuvainen syömään kuusenneulasia tai -oksia, niin lemmikki kannattaa mahdollisuuksien mukaan pitää eri huoneessa kuin joulupuu.

Kiiltävistä joulukoristeista notkuvat kuuset houkuttelevat erityisesti kissoja leikkimään niillä. HESY toteaa, että erityisesti kiiltävät, roikkuvat hopealanka­koristeet ovat kissojen mieleen.

Kissan suoli voi tukkeutua, jos se esimerkiksi pureskelee tai nielee hopealankaa. Tästä voi seurata tilanne, jossa kissa vaatii kiireellistä leikkausta.

Kuusta koristellessa tulisi mahdollisuuksien mukaan sijoittaa kuusen yläoksille kaikki lasiset, alumiiniset ja paperiset koristeet.

– Koira tai kissa voi purra tai pudottaa koristeet rikki, jolloin niiden terävät reunat voivat repiä lemmikin tassua, suuta, kurkkua ja suolistoa ja aiheuttaa tukehtumisvaaran.

Jos kissa erehtyy pureksimaan joulutähteä, voi sille seurata ruoansulatuskanavan oireita. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Tilpehööri ja jouluvalot

Mahdollisia vaaroja piilee myös joulupuun oksien suojissa.

Lahjapakettien narut ja rusetit olisi hyvä myös korjata lahjapakettien avaamisen jälkeen ja laittaa ne paikkaan, mistä lemmikit eivät pääse niihin käsiksi. Uteliaat lemmikit voivat vahingossa niellä narua tai rusetin, mikä voi aiheuttaa tukehtumis­vaaran tai suolitukoksen.

HESY varoittaa myös lumisadepalloista. Niiden sisältämä neste voi toisinaan sisältää lemmikeille hyvin myrkyllisiä aineita kuten esimerkiksi glyserolia tai pieni määrä etyleeniglykolia jäätymisen­estoon.

Lisäksi monet suositut joulukukat – kuten muun muassa hyasintti, amaryllis, lilja ja tulppaani – ovat myrkyllisiä lemmikeille. Lemmikeille myrkytön joulukukka on esimerkiksi joulukaktus.

Utelias lemmikki voi käräyttää liekissä viiksensä.

Jouluvalot johtoineen voivat aiheuttaa sähköiskuja ja palovammoja, jos utelias lemmikki pureskelee niitä. Johdot tulee suojata tai valot sammuttaa aina paikalta poistuttaessa. Joulukodin voi somistaa myös paristokäyttöisillä LED-valoilla.

Palavat kynttilät olisi hyvä sammuttaa huoneesta poistuessa ja ne olisi hyvä sijoittaa paikkoihin, joihin lemmikki ei pääse. Utelias lemmikki voi käräyttää liekissä viiksensä ja turkkinsa ja aiheuttaa jopa tulipalovaaran.

Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Herkut

Perinteisistä ihmisten nauttimista jouluherkuista moni on haitallisia lemmikeille. Näihin herkkuihin lukeutuvat esimerkiksi suklaa, ksylitolipitoiset makeiset, rusinat ja mantelit.

Myös ruoista jääneet luu- ja rasvatähteet ovat haitallisia lemmikeille.

Siksi roska-astioiden kannet on syytä pitää hyvin kiinni ja varmistua siitä, että lemmikki ei pääse nappaamaan pöydältä ihmisten juhla-antimia.

– Varmista myös, ettei lemmikki pääse tekemään tuttavuutta kinkkuverkon kanssa: se voi lemmikin vatsaan joutuessaan aiheuttaa hyvinkin vakavia ongelmia, HESY varoittaa.

Alkoholipitoisia juomia ei myöskään tulisi jättää vartioimatta, ettei lemmikki pääse niitä maistelemaan.

HESY muistuttaa, että lemmikinomistajien mielenrauhan turvaamiseksi olisi hyvä selvittää etukäteen lähimmän joulupyhinäkin päivystävän eläinlääkäriaseman yhteystiedot.

Source Link is.fi