Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f69dcbeb587f9515c7195127ee0be959, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Nämä kansanedustajat laskuttivat eniten kilometri­korvauksia – näin ajoja perustellaan – Uutisalue

Nämä kansanedustajat laskuttivat eniten kilometri­korvauksia – näin ajoja perustellaan

Eniten kilometrikorvauksia on laskuttanut Ilmajoella asuva Juha Mäenpää (ps). Mäntsälässä asuva Pihla Keto-Huovinen (kok) on saanut erikoisluvan oman auton käyttöön.

Kansanedustajilla on oikeus käyttää kotimaassa ilmaiseksi junaa, linja-autoa ja lentokonetta edustajan toimen hoitamiseen liittyvissä asioissa.

Eduskunnan matkahallinnon ohjeen mukaan eduskuntatyöhön liittyvät matkat kuljetaan ensisijaisesti julkisia liikenneyhteyksiä hyödyntäen.

Käytännössä junapaikka­kunniltakin tullaan usein omalla autolla eduskuntaan, käy ilmi IS:n selvityksestä, joka kattaa ajot väliltä 6.4.–31.8.

Kokoomuksen toisen kauden kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen asuu Mäntsälässä, josta kulkee Z-juna Helsinkiin tunnin välein.

Yhdensuuntaisen junamatkan kesto olisi 41 minuuttia ja hinta 9,70 euroa. Molempiin suuntiin junamatka maksaisi siis 19,40 euroa.

30 vuorokauden lippu Helsinki–Mäntsälä-välille maksaa 162,90 euroa, siis 5,45 euroa päivässä.

Pihla Keto-Huoviselle on kertynyt huhti-elokuussa 7 742 laskutettavaa kilometriä. Keto-Huovinen kertoo pyrkineensä siihen, ettei hän käytä eduskunnan taksikorttia, vaan hän käyttää aina omaa autoaan. Kuva: Vesa Moilanen

Z-junan kulku ei ole ihan niin luotettavaa, et voi luottaa siihen, että se tulisi kerran tunnissa varsinkaan talvisin.

Keto-Huovinen kulkee silti eduskuntaan omalla autollaan; ajoa kertyy päivittäin noin 140 kilometriä.

Eduskunta maksaa matkasta kilometri­korvauksia 74,20 euroa – 53 senttiä kilometriltä.

Kun edustaja on ajanut vuoden aikana Keto-Huovisen tavoin yli 5 000 kilometriä, senttimääräinen kilometrikorvaus alenee hieman ja 140 kilometristä maksetaan 65,80 euroa.

Keto-Huovinen on laskuttanut huhti-elokuussa kilometreistään 3 638,75 euroa, jolla hän sijoittuu kilometri­korvaus­tilastossa kolmanneksi. Keto-Huovinen on kärkikymmenikössä ainut Uudellamaalla asuva edustaja.

– Joudun ajamaan reilusti yli kymmenen kilometriä pelkästään juna-asemalle, eikä Z-junan kulku ole ihan niin luotettavaa, et voi luottaa siihen, että se tulisi kerran tunnissa varsinkaan talvisin. Kun aloitin edellisellä kaudella, niin keskustelin asiasta hallintojohtajan kanssa ja ratkaisu oli, että kilometrit korvataan, se on ihan ajan säästämiseksi, Keto-Huovinen kertoo.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio vahvistaa, että Keto-Huovisen kanssa on sovittu poikkeus­järjestelystä.

– Voidaan tehdä poikkeuspäätöksiä esimerkiksi, jos joukkoliikenteen käyttäminen olisi aikataulullisesti kohtuutonta. Suosimme hyvin säännönmukaisesti julkisia. Siitä poiketaan tilanteessa, jossa oman auton käyttö säästää selvästi matka-aikaa.

Useat edustajat kertovatkin sopineensa oman auton käytöstä Rauhion kanssa. Väärinkäytöksiä kilometri­korvauksissa eduskunta ei ole havainnut.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio sanoo, että eduskunta käyttää karttapalvelujärjestelmiä arvioidessaan, voiko kansanedustaja kulkea omalla autollaan eduskunnan piikkiin. Kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja edustajat eivät voi verotuksessa vähentää. Kuva: Roni Rekomaa

Oman auton käyttö on rajoitettu korotettua kulukorvausta saavien edustajien osalta kahteen edestakaiseen matkaan viikossa.

Keto-Huovisen kohdalla tällaista rajoitusta ei ole, vaikka Keto-Huovinen saa korotettua kulukorvausta, joka on 1 315,75 euroa kuussa.

Kaikki muut kärkikymmenikössä olevat edustajat saavat verovapaata kulukorvausta 1 809,15 euroa kuussa.

IS:n tietojen mukaan Keto-Huovisen poikkeuksellisen järjestelyn taustalla on myös turvallisuusseikkoja. Keto-Huovinen on siviiliammatiltaan syyttäjä.

Eduskunta on tehnyt poikkeuspäätöksen myös Hyvinkäällä asuvan Leena Meren (ps) kohdalla. Meri on nostanut huhti-elokuussa kilometri­korvauksia 771,70 euroa.

– Asun Hyvinkäällä paikassa, jossa ei ole lähelläkään julkista liikennettä. Juna-asemalle on yli 20 kilometriä. Olen kulkenut hallintojohtajan päätöksellä matkan Hyvinkäälle ja eduskuntaan omalla autolla ajansäästön ja puutteellisten kulkuvälineiden vuoksi. Toki ministerin tehtävän alettua laskutusta ei ole ollut, Meri viestittää.

Eniten kilometreistään on eduskuntaa huhti-elokuussa laskuttanut Koskenkorvassa Ilmajoen kunnassa asuva Juha Mäenpää (ps).

Mäenpäälle on kertynyt ajanjaksolla 11 686 laskutettavaa kilometriä, ja niistä Mäenpää on saanut korvauksia 5 492,40 euroa.

Koskenkorvan ja Helsingin välinen etäisyys on 356 kilometriä. Mäenpää on siis saanut yhdensuuntaisesta matkasta eduskunnalta kilometri­korvauksia 188,70 euroa. 5 000 kilometrin jälkeen korvaus yhdensuuntaisesta matkasta on ollut 167,30 euroa.

– Tee taulukko niistä, jotka käyttävät junaa ja lentokonetta. Ei niistä kukaan välitä mitään, Mäenpää tuhahtaa.

Mäenpää sanoo, että vaihtoehtoisesti hän voisi ajaa Koskenkorvalta 70 kilometriä Vaasan lentokentälle, säilyttää siellä eduskunnan piikkiin autoaan, lentää Helsinkiin ja kulkea lentokentältä junalla eduskuntaan.

– Luulen, että se tulisi kalliimmaksi.

Mäenpää kertoo ajavansa autolla lääkärin suosituksesta.

– Minulla on niskaretkahdus­vamma, ja niska kipeytyy junassa. Sain vamman vuonna 2006 pahoinpitelyn seurauksena.

Juha Mäenpää sanoo, että biokaasuautolla ajaminen on ekoteko. Mäenpään biokaasu-Skodan mittarissa on jo 142 000 kilometriä, vaikka auto on alle kaksi ja puoli vuotta vanha. Kuva: Antti Hämäläinen / IS

Tee taulukko niistä, jotka käyttävät junaa ja lentokonetta. Ei niistä kukaan välitä mitään.

Mäenpää lisää, ettei hän käytä lainkaan eduskunnan taksikorttia.

– Kuljen Helsingissäkin omalla autolla, jos pitää mennä johonkin, enkä ole niistä laskuttanut. Tänään kävin auton huollattamassa, olen ottanut uudet renkaat, maksan vakuutusmaksut ja veroja. Jos ottaa auton arvon aleneman huomioon, luulen, ettei tämä ole edes viisasta touhua.

Toiseksi eniten kilometri­korvauksia on laskuttanut Kivijärvellä asuva Anne Kalmari (kesk), 4 250,70 euroa. Kalmari kuvailee kotipaikka­kuntaansa ”jumalaisen kauniiksi paikaksi keskellä ei mitään”. Lähimmälle rautatieasemalle Jyväskylään 150 kilometriä.

– Kuljin venyneiden hallitusneuvotteluiden takia autolla Helsinkiin asti, kun istunnot olivat milloin sattuivat. Normaalisti joudun yöpymään Jyväskylässä, jotta ehdin aamulennolle tai aamujunaan. On aika epäinhimillistä lähteä kolmen aikaan ajelemaan.

Tavallisesti Kalmari jättää siis auton parkkiin ja hyppää Jyväskylässä junaan. Eduskunta maksaa auton pysäköintikulut.

Anne Kalmari (kesk) sanoo, että kansaa pitää voida edustaa myös suurten keskusten ulkopuolelta. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Neljäntenä kilometrikorvaus­tilastossa on Mauri Peltokangas (ps), joka on nostanut huhti-elokuussa kilometrikorvauksia 3 384 euroa.

Kokkola on junapaikkakunta. Miksi olet kulkenut silti autolla?

– Milloin on tuotu mitäkin tavaraa, niin silloin kuljetaan autolla ja kun olen Kaustisella, mullahan on talo myöskin siellä, niin silloin tulee joskus kuljettua autolla. Toive elää, että lentoyhteys säilyisi, pääsääntöisesti tulen käyttämään lentokonetta. Kokkola–Pietarsaari-lentoyhteys on kaikista kätevin. Aikatauluissa on toivomisen varaa, mutta yritetään korjata niitä, Peltokangas sanoo.

Mauri Peltokangas (ps) sanoo, että hän lentäisi mieluiten Kokkolasta Helsinkiin. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Seitsemänneksi eniten kilometri­korvauksia nostanut Markku Eestilä (kok) vastaa puheluun autostaan. Iisalmesta kotoisin oleva Eestilä on laskuttanut kilometri­korvauksia huhti-elokuussa 3 071,25 eurolla.

– Olen kokeillut junamatkustamista, mutta valitettavasti netti pätkii koko ajan ja matkan aikana pitää soitella puheluita, mikä muodostuu todella ongelmalliseksi junassa. Autosta on tullut tavallaan toimisto. Istun täällä yksinäni, koira ei ymmärrä, mitä puhun, matka on pitkä, mutta saan paljon aikaan.

Junasta ei löydy puhelinkoppeja?

– Siellä varmaan on, mutta sitten kopissa pitäisi istua, hankalaksi menee. Tämä on sopivin ja järkevin. Tässä voi jutella vaikka puoli tuntia. Jos notkun lentoasemalla tai junassa, se ei toimi.

Turussa asuva Saara-Sofia Sirén (kok) on nostanut huhti-elokuussa kilometri­korvauksia 2 819,80 eurolla, yhdeksänneksi eniten. Sirén perustelee oman auton käyttöä lapsensa päiväkoti­kyydeillä.

– Lapseni on vielä esikoulu­ikäinen, ja päiväkoti aukeaa kello 6.30. Siitä en ehdi kello 6.30 lähtevään junaan (Kupittaalta lähtee aamujuna Helsinkiin kello 6.31). Yritän sillä tavalla osallistua lasten kuljetuksiin, kun olen aika paljon viikosta pois.

Sirén sanoo, että aikataulujen pitää osua myös takaisinpäin, jotta hän ehtii tarvittaessa päiväkotiin hakemaan lastaan.

Ympäristöasioilla profiloitunut Saara-Sofia Sirén (kok) on kilometri­korvauslistan kärkikymmenikössä. Sirén kertoo taittavansa eduskunnan ja Turun väliset matkat biokaasuautolla, jossa bensaa kuluu vain auton käynnistymisen yhteydessä. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Rauhion mukaan täytyy ottaa huomioon ”se erityinen seikka”, että Sirén tekee vain kaksi yhdensuuntaista matkaa tällä perusteella.

– On katsottu, miten tämä työmatka pystytään tekemään siten, että hän ehtii tiistaina tänne ja kohtuullisessa ajassa perjantaina pois. Se (perhesyy) on ollut yksi näkökohta tässä asiassa, eikä ainoa ratkaiseva.

Toinen turkulainen edustaja, ulkomaan­kauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps) on laskuttanut kilometri­korvauksia huhti-elokuussa 2 088,60 euroa. Tavio ei vastaan suoraan siihen kysymykseen, miksi Turusta on pitänyt tulla autolla eduskuntaan.

– Minulla on ollut ihan käytännön syyt, Tavio viestittää.

Jani Mäkelä (ps) ja Suna Kymäläinen (sd) ovat ajaneet eduskuntaan Lappeen­rannasta. Mäkelä on nostanut kulukorvauksia kymmenenneksi eniten, 2 573,75 euroa, ja Kymäläinen 1 484,95 euroa. Myös Lappeen­rannasta on junayhteys Helsinkiin.

– Ajanjaksoon sijoittuu useampi sellainen matka eduskuntaan ja takaisin, kun on ollut hallitus­neuvotteluiden kiireen ja epävarmojen aikataulujen, ratatöiden peruuttamien junavuorojen tai vastaavien syiden johdosta perusteltua käyttää omaa autoa, Mäkelä perustelee.

Myös Kymäläinen perustelee oman auton käyttöä aikataulusyillä.

– On hyvä muistaa, että edustajat elävät Helsingissä myös normaalia arkea, jolloin omalle autolle on toisinaan tarvetta. On tavaroiden kuljettamista, mattojen pesua. Välillä voi viikolla olla työtilaisuuksia, jopa omassa vaalipiirissä, mihin ei julkisilla hyvin pääse.

Kymäläinen tarkentaa, ettei esimerkiksi mattoja kuljetella eduskunnan piikkiin, mutta ”syiksi käyttää omaa autoa työmatkaan edellä mainitut esimerkit” hänen mukaansa käyvät.

Jani Mäkelä (ps) perustelee ajojaan hallitusneuvottelu­kiireillä. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Maskussa asuva Ritva Elomaa (ps) on laskuttanut kilometri­korvauksia 2 900,35 euroa. Elomaa kertoo asuvansa ”ihan korvessa” 25 kilometrin päässä Turun juna-asemalta.

– Jos joutuisin ottamaan Turkuun taksin, se tulisi kalliimmaksi.

Elomaa katsoo, että autoileva ihminen tulee ”periaatteessa halvemmaksi kuin sellainen, joka käyttää muita konsteja ja julkisia”.

– Joku voi käydä vaikka joka päivä lentokoneella eduskunnassa. Sellainen, joka menee omalla autollaan ja joutuu käyttämään sitä pakosta, ostaa auton, ostaa polttoaineet, maksaa verot kulkemisestaan. Loppujen lopuksi, kumpi tulee edullisemmaksi? Taksia en ole käyttänyt 12 vuoteen, en kertaakaan.

Ritva Elomaa (ps) kertoo käyvänsä omalla autollaan usein neljäkin kertaa viikossa Maskussa, mutta eduskunta korvaa Elomaan mukaan vain osan matkoista. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Joku voi käydä vaikka joka päivä lentokoneella eduskunnassa.

Aikavälillä 6.4.–31.8. kulukorvauksia oman auton käytöstä nosti yhteensä 56 kansan­edustajaa.

Eduskunnalle kertyi ajoista laskua yhteensä 85 114,55 euroa.

Source Link is.fi