Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e95123eabd7bd15b2b34638af4763804, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Nämä suomalais­näyttelijät ovat muokanneet kehojaan hurjilla dieeteillä – asian­tuntija varoittaa vakavista riskeistä – Uutisalue

Nämä suomalais­näyttelijät ovat muokanneet kehojaan hurjilla dieeteillä – asian­tuntija varoittaa vakavista riskeistä

Näyttelijä, juontaja ja muusikko Roope Salminen kävi viime kesänä läpi hurjan dieetin joulukuussa ensi-iltansa saavaa Lunastajat-elokuvaa varten.

Salmista pyydettiin mukaan elokuvaan alkuvuodesta 2021. Hän luki käsikirjoituksen ja vaikuttui.

– Se oli paras suomalainen käsikirjoitus, jonka olen lukenut. Lunastajat on omaperäisin leffa, jonka olen koskaan Suomessa nähnyt. Se on tiukempi ja jännempi ja vailla kompromisseja, Salminen kertoo Ilta-Sanomille.

Elokuva kuvattiin Suomessa kesällä 2021. Vain kaksi ja puoli viikkoa ennen kuvausten alkamista käsikirjoituksen alkuun lisättiin alastonkohtaus, joka Salmisen mukaan asettaa elokuvan odotukset korkealle.

Kohtausta varten Salminen tahtoi muokata vartaloaan vapaaehtoisesti, sillä hänelle oli alusta asti selvää, että elokuva tulee tähtäämään enemmän ulkomaille kuin Suomeen.

– Koen, että suomalaiset elokuvakatsojat ovat tottuneita näkemään kaikennäköisiä vartaloita, mutta kansainväliselle yleisölle se on vieraampaa. On tietysti hassua, että ollakseen tavallisen näköinen elokuvassa rasvaprosentin pitää olla aika alhainen.

Roope Salminen noudatti tiukkaa dieettiä Lunastajat-elokuvan alastonkohtausta varten.

Salminen noudatti kahden ja puolen viikon ajan erittäin täsmällistä dieettiä ja treeniohjelmaa. Häntä valmensivat kaksi eri personal traineria, Joni Urhola ja Jucci Hellström.

Dieetissä olennaista oli hiilihydraattien, suolan ja veden määrän tarkka laskeminen, sillä sen avulla neste saatiin poistumaan kehosta.

– Niin kuin kaikki ymmärtävät, nesteen poisto ei ole missään nimessä pysyvä tai järkevä tapa tiputtaa painoa. Ratkaisu oli puhtaasti esteettinen ja se palveli tarkoitustaan.

Sen enempää Salminen ei tahdo dieetistään tai treenaamisestaan kertoa, sillä hän ei suosittele niitä kenellekään. Hän muistuttaa, että muodonmuutos tehtiin vain yhtä kohtausta varten ja tulokset eivät olleet pitkäkestoisia.

– Jos kehosta tiristää nesteet pois näyttääkseen hetken aikaa kireämmältä, on ilmiselvää, että kun jatkaa normaalia elämää, tulokset haihtuvat. Kuvausten jälkeen söin ja join ja kroppani näytti heti erilaiselta.

Dieetin vuoksi Salminen oli väsynyt ja huonolla tuulella. Hän ei pystynyt tekemään muita töitä samaan aikaan.

– Koska söin liian vähän enkä saanut tarpeeksi ravintoa, aivonikaan eivät toimineet yhtä hyvin. Jouduin perumaan freestyle rap -keikkojani sen takia.

Nyt Salminen painaa toistakymmentä kiloa enemmän kuin tuolloin ja voi hyvin. Salminen on nähnyt ensimmäisen leikkausversion elokuvasta, ja vaikka dieetti oli kuormittava kokemus, hän on tyytyväinen kohtaukseen.

Hän kuitenkin toivoo, ettei kukaan ota mallia hänen dieetistään.

– Suosittelen pitkäjänteisempää ja armollisempaa tapaa pitää itsestään huolta kuin se, että muokkaa väkisin ja mahdollisimman nopeasti omaa vartaloaan.

Lokakuussa ensi-iltansa saava Punttikomedia-elokuva on herättänyt kiinnostusta siitä asti, kun elokuvan kuvaukset pyörähtivät käyntiin viime toukokuussa. Yksi syy projektin saamalle huomiolle on pääosaa esittävän Iina Kuustosen hurja kuntokuuri.

Kuustosen roolihahmo muuttuu elokuvassa ujosta kirjastonhoitajasta bikini fitness -kisaajaksi.

Näyttelijä kertoi helmikuussa Sport-lehden haastattelussa, ettei hänen olisi tarvinnut treenata itseään bikini fitness -kuntoon, vaan hänelle oli alun perin palkattu erillinen stunttinäyttelijä kilpailukohtauksia varten.

Lopulta stuntille ei kuitenkaan ollut tarvetta, sillä Kuustonen halusi elää bikini fitness -urheilijan elämää päästäkseen paremmin sisälle rooliinsa. Hän ryhtyi noudattamaan tiukkaa, valmentaja Johanna Hermansin laatimaa ruokavaliota ja treeniohjelmaa, johon kuului kuusi harjoitusta viikossa.

Iina Kuustosen roolihahmo muuttuu Punttikomedia-elokuvassa ujosta kirjastonhoitajasta bikini fitness -kisaajaksi.

Vaikka elokuvan kuvaukset aloitettiin vasta toukokuun puolivälissä, rooliin valmistautuminen alkoi Kuustosen osalta jo yli vuotta aiemmin.

– Pohjaa ollaan rakennettu valmentajan kanssa jo yli vuoden ajan. Kun Ivalon kuvaukset loppuivat tammikuun lopussa, aloin treenata vain tätä varten. Nämä välikuukaudet keskityinkin vain pelkästään fyysiseen treeniin, mikä on ollut ihan tarkoituksenmukaista, koska se on vaatinut tosi paljon työtä: Ainakin se kuusi kertaa viikossa, välillä parit treenit päivässä, Kuustonen kertoi kesäkuussa 2021 Ilta-Sanomille.

– Kun siihen lisää vielä kaiken muun elämän, niin on se mennyt ihan työstä, hän jatkoi.

Iina Kuustonen Punttikomedia-elokuvan kuvauksissa Nokialla 28. toukokuuta 2021.

Fitnessvalmentajan laatimaa ruokavaliota Kuustonen siirtyi noudattamaan jo vuodenvaihteessa 2020–2021. Fyysisen kehityksen lisäksi Kuustosen vointia on seurattu tarkkaan alusta asti niin kehonkoostumusmittauksin kuin laboratoriokokein.

– Mä suhtaudun dieettiin niin, että se kuuluu tähän projektiin, ja se on onneksi määräaikaista. Olen muokannut ruokavaliota omaan elämään ja arkeen sopivaksi, sekä sisällyttänyt siihen mulle tärkeitä asioita.

– Mutta on tässä kyllä tullut tutuksi nyt tofu, riisi ja brokkoli, hän nauroi tuolloin.

Aiemmin elokuussa Ilta-Sanomat kertoi näyttelijä Severi Saarisen muodonmuutoksesta, jossa hän veti kehonsa äärirajoille Laitapuolen hyökkääjä -elokuvan roolia varten.

Saarinen näyttelee elokuun 26. päivä ensi-iltansa saaneessa elokuvassa huumehelvetistä kuin ihmeen kaupalla selvinnyttä ex-kiekkotähti Marko ”Jarna” Jantusta.

Viime joulukuussa alkaneissa kuvauksissa Saarisen piti alkuun näyttää riutuneelta narkkarilta, sitten heti sen jälkeen puolestaan elämänsä kunnossa olevalta huippu-urheilijalta. Viimeisessä kuvausvaiheessa hän esitti jo hieman ylipainoa kerännyttä ex-urheilijaa.

Neljässä kuukaudessa hän pudotti painoaan peräti 19 kiloa. Sen jälkeen hän keräsi kahdeksan kiloa lisämassaa neljässä viikossa.

– Projekti oli hyvin raskas sekä fyysisesti että henkisesti, mutta olin päättänyt onnistua. Yhdessä vaiheessa ystäväni katsoivat lommolla olevia poskiani ja kysyivät, miksi näytän niin sairaalta. Toisessa hetkessä he sitten häkeltyivät, kun olinkin elämäni kunnossa, Saarinen kertoo.

Hurja muodonmuutosprojekti hirvitti alkuun jopa näyttelijää valmentanutta kokenutta personal traineria.

Näyttelijä Severi Saarinen treenasi itsensä kovaan kuntoon Laitapuolen hyökkääjä -elokuvaa varten. Kuvassa Saarisen lähtötilanne.

Saarisen muodonmuutos oli huomattava.

– En suosittelisi tätä kenellekään tavalliselle asiakkaalleni. Kehon venyttäminen näin äärirajoille voi sotkea kehosi niin, että siitä toipuminen kestää vuosia, Saarisen treenivalmentaja Camille Gruel taustoitti.

Hurjassa treenaamisessa ja laihduttamisessa kovalla tahdilla on todellakin riskinsä.

Professori Kirsi Pietiläinen Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksiköstä sanoo, että liian nopeasti laihduttaminen ei ole turvallista.

– Liian nopeassa laihduttamisessa uhkana on lihaskato. Usein liian nopeaan laihduttamiseen liittyy myös yksipuolinen ruokavalio, josta seuraa vitamiini- tai kivennäisainepuutoksia. Iso kalorivaje voi aiheuttaa kovaa väsymystä.

Nopea laihduttaminen voi vaikuttaa Pietiläisen mukaan myös henkiseen hyvinvointiin. Jollain rajut laihduttamiset voivat laukaista jopa bulimian tai ahmintahäiriön.

Pietiläinen ei ota kantaa yksittäisten näyttelijöiden muodonmuutoksiin, sillä hän ei tiedä tarkalleen, millaista ruokavaliota näyttelijät ovat noudattaneet ja miten he ovat liikkuneet.

Hän kuitenkin toteaa, että esimerkiksi Severi Saarisen 19 kilon painonpudotus neljässä kuukaudessa on aivan epärealistisen suuri ja nopea painonpudotus.

– Kalorimäärien on täytynyt olla niin pienet, että herää kysymys, onko ruokavaliossa ollut tarpeeksi vitamiineja ja proteiinia.

Kirsi Pietiläisen mukaan liian nopeaan tahtiin laihduttamisessa on useita terveysriskejä.

Jos kehoaan laittaa useamman kerran elämässään äärirajoille, se voi aiheuttaa lihomista, Pietiläinen kertoo. Jos esimerkiksi laihduttaa nopealla aikataululla ja kerää massaa nopeasti takaisin, voi lihoa herkemmin myöhemmässä elämässä.

Asiaa on tutkittu Suomessa muun muassa sellaisten olympiaurheilijoiden parissa, jotka ovat joutuneet tiputtamaan usein painoaan, jotta ovat saaneet kisata omassa sarjassaan.

– He lihoivat myöhemmin elämässään. Sen sijaan esimerkiksi hiihtäjät ja pitkän matkan juoksijat, jotka eivät olleet joutuneet pudottamaan painoaan ylös ja alas, eivät lihoneet urheilijauran jälkeenkään.

Näyttelijöiden tekemät muodonmuutokset roolihahmoja varten ovat Suomessa melko harvinaisia, kertoo Helsinki Casting -roolitustoimiston toimitusjohtaja Katri Aksola.

– Elokuvarooleja varten kehon muokkaaminen on tyypillisempää kuin tv-sarjojen rooleja varten. Mutta tiedän, ettei sekään ole kovin yleistä Suomessa.

Aksola huomauttaa, että roolitustyöhön ei koskaan lähdetä pelkkä ulkonäkö edellä. Jos näyttelijän ulkonäköön täytyy kiinnittää roolin kannalta huomiota, kyse on roolitustoimiston osalta usein pikkuseikoista.

– Useimmiten meillä muodonmuutokset ovat sen tasoisia, että käsketään näyttelijää olemaan tekemättä mitään esimerkiksi hiuksilleen tai parralleen.

Aksolalle tulee mieleen vain harvoja tapauksia, joissa näyttelijän olisi täytynyt muokata kehoaan elokuvaa varten.

– Esimerkiksi näyttelijä Jarkko Niemi keräsi hieman painoa Love Records -elokuvan pääroolia varten.

Source Link is.fi