Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6915e11edbb440cb66d1ac089374c32b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Niinistö CNN:lle: Putinin turhautuminen on kasvanut – Uutisalue

Niinistö CNN:lle: Putinin turhautuminen on kasvanut

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei näe tällä hetkellä juurikaan mahdollisuuksia saavuttaa rauhaa Ukrainassa diplomaattisin keinoin. Niinistö kertoi asiasta sunnuntaina CNN:n toimittajan Fareed Zakarian GPS-ohjelman haastattelussa.

Zakaria kysyi Niinistöltä, olisiko tällä neuvoja lännelle tilanteessa, jossa toiset vaativat sotilaallisen tuen lisäämistä Ukrainalle ja toiset rauhanneuvottelujen järjestämistä.

– Olen rauhan mies ja olen sitä mieltä, että kaikki mahdolliset teot rauhan etsimiseksi ovat tärkeitä. Siksi tuen voimakkaasti presidentti (Emmanuel) Macronia ja liittokansleri (Olaf) Scholzia heidän pitäessään linjaa avoinna, mahdollisuutta käydä keskustelua Kremlin kanssa, Niinistö sanoi.

– Minun on myös myönnettävä, että tällä hetkellä en näe juurikaan mahdollisuuksia saavuttaa rauhaa, Niinistö kuitenkin lisäsi.

Lue lisää: Hyytävä arvio Putinista: ”Täydellinen psykopaatti”

Presidentiltä kysyttiin, olisiko tämä valmis tapaamaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin sekä katsomaan, löytyisikö rauhansopimukselle jonkinlaista mahdollisuutta. Niinistö muistutti, ettei hänellä ole tällä hetkellä Putiniin minkäänlaista kontaktia.

– Mutta jos tilanne olisi sellainen, että löytäisimme mahdollisuuden saada aikaan jotain positiivista, epäilemättä olisin valmis keskusteltuani presidentti (Volodymyr) Zelenskyin kanssa. Mutta minua ei ole pyydetty tekemään sitä, enkä näe tällä hetkellä mitään mahdollisuuksia saada aikaan mitään positiivista, Niinistö sanoi.

Zakariaa kiinnosti myös Niinistön näkemys siitä, kykenevätkö eurooppalaiset sietämään painetta talven tultua vai alkaako Ukrainaa tukeva yhteisrintama mahdollisesti rakoilemaan. Niinistö sanoi, että kotitalouksilla on edessään kovia aikoja energian ja ruoan hintojen sekä korkojen noustessa.

– Usein ajatellaan, että eurooppalaiset, tai me länsimaiset ihmiset, olemme tottuneita elämään, joka aina vaan muuttuu paremmaksi. Tämän vuoksi olemme hyvin heikkoja kohdatessamme vaikeuksia. Mutta sanoisin, että ukrainalaiset ovat antaneet meille erinomaisen esimerkin siitä, että ihmisistä löytyy sisua, kun vaikeuksia tulee, Niinistö huomautti.

Hän muistutti myös, että länsimaisten ihmisten vaikeudet jäävät edelleen pieniksi ukrainalaisten vaikeuksiin verrattuina. Niinistö sanoi kuitenkin uskovansa, että eurooppalaisista löytyy vielä resilienssiä ja he kestävät talven paineet.

Olemme hyvin heikkoja kohdatessamme vaikeuksia

Haastattelussa käsiteltiin myös Putinin mielentilaa. Zakarian mukaan aiemmin harkitsevaiselta vaikuttanut Putin näyttää ajaneen itsensä jollakin tapaa nurkkaan ja muuttuneen vastuuttomaksi. Hän sanoi Putinin muutoksen hämmentävän ”kaikkia” ja tiedusteli, mitä Niinistö uskoo Venäjän presidentille tapahtuneen.

Niinistö käytti jo aiemmin samassa asiayhteydessä tutuksi tulleita pokeritermejä sanoen, että Putin on pannut ”all-in” (kaiken peliin). Hänen mukaansa tilanteesta tekee kriittisen juuri se, että Putin on ”taistelija”, jota on vaikea nähdä hyväksymässä minkäänlaista tappiota.

Lue lisää: Presidentti Niinistö: Putin on pannut pokeri­termein ”all-in”

Niinistö sanoi huomanneensa muutoksen Putinin ajattelussa ajan myötä.

– Hän on turhautunut Ukrainan tilanteen vuoksi vuoden 2014 jälkeen. Tavallaan ajan mittaan on tuntunut siltä, että hänen turhautumisensa kasvaa. Mitä ilmeisimmin hän päätti hoitaa tämän asian jotenkin päätökseen. Tai ainakin yrittää sitä.

Sodan mahdollisesta laajenemisesta puhuttaessa Niinistö huomautti, että esimerkiksi Suomessa on tällä hetkellä rauhallisempaa kuin vuosiin, eikä merkkejä tilanteen pahenemisesta ole.

– Luulen, että hänellä on nyt tarpeeksi päänsärkyä Ukrainassa. Ei vaikuta kovin ilmeiseltä, että hän voisi tehdä minkäänlaisia liikkeitä muualla. Ei nyt, eikä lähitulevaisuudessa.

Artikkelia päivitetty 25.9.2022 kello 18.40.

Source Link is.fi