Banner Before Header

Niinistö: Turkki luo painetta nimenomaan Natoa kohtaan

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi Maarianhaminassa odottavansa innolla tapaamista Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa.

Stoltenberg saapuu Kultaranta-keskusteluihin, missä hän ja Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre ovat päävieraina.

Niinistö avaa tilaisuuden sunnuntai-iltana, ja hänen puheenvuoroaan seuraa Naton Stoltenbergin puheenvuoro. Ennen puheenvuoroja Niinistö ja Stoltenberg tapaavat kahden ja järjestävät tiedotustilaisuuden.

– On tietysti erittäin mielenkiintoista kuulla hänen käsitystään tämän hetken tilanteesta, Niinistö kommentoi Ahvenanmaan maakuntapäivillä tiedotustilaisuudessa.

– Minä hänet tapaan tietysti, ja olen ollut muutenkin tiiviisti yhteydessä. Varmasti tuo syntynyt tilanne painaa häntäkin, Niinistö sanoi ja tarkensi tarkoittavansa Turkin aiheuttamaa, ”aika merkittävää” aikataulun viivästystä.

Julkisessa keskustelussa painottuu paljon Suomen ja Ruotsin toiminta, sillä Turkki on kohdistanut vaatimuksensa nimenomaan Suomelle ja Ruotsille, jotka pyrkivät puolustusliiton jäseniksi. Niinistö sanoo pyrkineensä selvittämään, toimivatko Suomi ja Ruotsi jotenkin toisella tavalla kuin Nato-maat suhteessa Turkin terrorismiin ja sen torjuntaan.

– Vastaus on kyllä minusta aika ilmeinen. Emme olennaisesti poikkea siitä, miten Nato-maissa jo toimitaan.

– Tästä pääsee nopeasti siihen johtopäätökseen, että Turkin tyytymättömyys ei kohdistu erityisesti ja pelkästään Suomi-Ruotsiin, vaan näyttää olevan laajempaa laatua. Siitä puolestaan vedetään se johtopäätös, että tietyllä tavalla paine kohdistuu Natoon.

– Tämän vuoksi keskustelu Stoltenbergin kanssa on hyvin mielenkiintoista ja tärkeää.

Julkisuuteen on viimeksi kerrottu Niinistön ja Stoltenbergin keskustelleen puhelimitse huhtikuun lopussa.

Tasavallan presidentti ottaa Ahvenanmaalla osaa alueen itsehallinnon satavuotisjuhlallisuuksiin. Juhlayleisölle pitämässään puheessa Niinistö painotti alueen itsehallinnon ainutlaatuista ja tärkeää olemusta sekä Suomen ja Ruotsin läheistä yhteistyötä. Juhlallisuuksissa oli mukana myös Ruotsin kuningaspari.

Sata vuotta sitten Ahvenanmaa-kysymys oli ajaa Suomen ja Ruotsin konfliktiin, mutta nykyisin Ahvenanmaa sitoo maiden välejä yhteen, Niinistö sanoi.

– Kuljemme käsi kädessä.

Source Link is.fi