Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_02bf2c6d7c340d35dc7345c620192f2f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Niinistö Ylellä:  En näe Venäjän ja lännen sodan todellisia merkkejä – Uutisalue

Niinistö Ylellä:  En näe Venäjän ja lännen sodan todellisia merkkejä

Presidentti Sauli Niinistö sanoo Ylen Ykkösaamussa, ettei usko sodan eskaloitumiseen turvallisuustilanteesta huolimatta.

– En näe Venäjän ja lännen sodan todellisia merkkejä, hän sanoi Ylelle.

– On suuri intressi kaikilla, myös Venäjällä, ettei sota eskaloidu.

Tanskan ja Ruotsin talousvyöhykkeellä meren pohjassa kulkevien Nord Stream -kaasuputkien räjähdyksien pääepäiltynä pidetään Venäjää.

– Avasi silmät siihen, että kovia monia yllättäviä ilmiöitä voi sattua, Ilkeitäkin asioita.

Niinistön sanoi Ylellä, että tapahtuma korostaa sitä, että yhteiskunnan perustoimintojen varmistusta pitää koko ajan kehittää myös Suomessa.

– Nyt kannattaa tarkkailla, minkälaisia ilmiöitä valmistellaan tai voisi sattua.

Moskovassa on juhlittu perjantaina. Venäjän presidentti Vladimir Putin piti puheen, jossa hän ilmoitti Ukrainalle kuuluvien alueiden liittämisestä Venäjään. Putin sanoo maan olevan sodassa koko länttä ja Natoa vastaan.

Venäjältä poistuvien nuorten miesten määrä kertoo siitä, ettei ”virallinen sanoma Donbasin vapauttamisesta enää mene täysimääräisesti perille”, Niinistö sanoi aiemmin Ylelle.

Suomen raja on nyt käytännössä kiinni, ja Suomen kautta on tullut ainakin 60 000 värväysikäistä miestä Putinin julistettua liikekannallepanon.

Niinistön mukaan ei ole viitteitä siitä, että he olisivat turvallisuusuhka, siksikin että suurin osa on jatkanut Suomesta eteenpäin.

– Voi olla, ettei Venäjän tarina äiti-Venäjän asialla liikkumisesta sitten täysimääräisesti mene ihmisille perille. Täytyy pitää mielessä että liikekannallepanoa tapahtuu, ja mittavia määriäkin, presidentti sanoi Ylellä.

Niinistön mukaan tarvittaisiin yhteistä eurooppalaista sopimusta turvapaikkalinjasta.

Nato-asetelma outo

Suomen Nato-jäsenyyshakemuksen asetelmaa Niinistö kuvasi hiukan oudoksi, koska ratkaisu on ”yhden ihmisen päässä” eli Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin.

– Tapasin hänet New Yorkissa ja hänellä oli kovasti tarvetta toistaa, että itse asiassa Suomi ei ole ongelmallinen vaan Ruotsi. Meidän kannaltamme tilanne on se, että yhdessä kulkeminen on äärettömän tärkeää.

Neuvotteluita käydään virkamiestasolla viime ja tälläkin viikolla, ja edistymistä tapahtuu. Ajallinen ennakointi on vaikeaa, Niinistö sanoi.

Unkarin osalta Niinistö on tavannut presidentti Katalin Novakin, joka oli ”kovin myötäsukainen” ja sanoma Niinistön mukaan rauhoittava. Parlamentti alkaa lomien päätyttyä purkaa ruuhkaa, jossa Suomenkin Nato-hakemus on.

Source Link is.fi