Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4a335ee394b573562a04606d1d484ea0, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Niinistön nopea lähtö Ahvenanmaalta nostatti huhumyllyn – näin kommentoi paikalla ollut Matti Vanhanen – Uutisalue

Niinistön nopea lähtö Ahvenanmaalta nostatti huhumyllyn – näin kommentoi paikalla ollut Matti Vanhanen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio lähtivät eilen kesken juhlallisuuksien Ahvenanmaan saarimaakunnan itsehallinnon 100-vuotisjuhlista. Kun Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia nousivat bussiin, presidenttipari nousi tummaan tila-autoon. Kun muut juhlavieraat suuntasivat illalliselle ahvenmaalaismiljonääri Anders Wiklöfin huvilalle, presidenttipari lensi helikopterilla Kultarantaan Naantaliin.

Lue lisää: Ruotsin kuninkaallispari poistui Ahvenanmaan konsertista 20 minuutin jälkeen – hovi paljastaa nyt syyn

Ruotsin hovia ja tilaisuuden isäntää Ahvenanmaan Lagtingetiä oli jo etukäteen varoitettu, että presidentti saattaa joutua lähtemään heti keskusteluiden ja puheiden jälkeen.

Poistumisen syy ei kuitenkaan ole tiedossa. Tasavallan presidentin kanslia ei perjantai-aamuna kommentoinut asiaa.

Ainakin osalle juhlaväestä presidenttiparin lähtö tuli yllätyksenä. Wiklöfin huvilalla taidekokoelmaa vieraille esitellyt Kjell Ekström sai tietää vain kymmenen minuuttia ennen tilaisuutta, etteivät presidentti ja tämän puoliso osallistukaan illalliselle.

– Olin hämmästynyt ja ihmiset olivat pettyneitä. Toisaalta kuningas ja kuningatar eivät ole koskaan käyneet Ahvenmaalla virallisella vierailulla ja presidentti käy täällä joka vuosi, joten se (kuningasparin vierailu) oli meille isompi juttu. Presidenttiä arvostetaan Ahvenanmaalla paljon ja ihmisten mielestä meillä on fantastinen presidentti, Ekström kertoo.

Presidenttiparin lähtö kesken juhlien on herättänyt huomiota myös laajemmin maailmalla.

Brittilehti Daily Mail yhdistää presidenttiparin äkkilähdön Venäjän presidentin Vladimir Putinin puheeseen Pietari Suuren 350-vuotissyntymäpäivänä. Puheessaan Putin vertasi itseään hirmuhallitsijaan ja sanoi, että Suuressa Pohjan sodassa Venäjä ei miehittänyt alueita Ruotsilta, vaan palautti sen ”mikä on aina kuulunut meille (Venäjälle)”.

Lue lisää: Putinilta hyytävä puhe – vertasi itseään Pietari Suureen: ”Hän palautti ja vahvisti näitä maita”

Daily Mail tulkitsi Putinin puheet ”hyytäväksi uhkaukseksi Skandinavialle”.

Venäjän Itämeren laivasto harjoitteli torstaina Kalingradin edustalla muun muassa uutistoimisto Tassin mukaan. Daily Mail yhdisti jutussaan myös nämä harjoitukset valtionpäämiesten nopeaan lähtöön.

Ahvenanmaalla presidenttiparin mukana ollut eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) sanoo Ilta-Sanomille uskaltavansa väittää, ettei presidentin lähtö varmastikaan liity Putinin puheisiin tai Venäjän laivaston sotaharjoituksiin.

– Puheita pidetään. Nyt mielikuvitus käy hyvin lujilla Daily Mailissa. Missään tapauksessa ei ole kyse mistään ”pakenemisesta”, Vanhanen naurahtaa.

Vanhanen oli juhlissa paikalla loppuun saakka. Hän ei kysynyt syytä sille, miksi presidentti lähti paikalta ennen muita.

– Hän kertoi minulle vähän ennen lähtöään, että joutuu lähtemään. En kiinnittänyt siihen sen enempää huomiota. Siinä oli pitkä päivä takana ja hänellä varmasti on ollut perusteltu syy.

Vanhanen istui Wiklöfin huvilalla kuningasparin kanssa samassa pöydässä. Hän kuvailee, että heillä oli ”mukava illallinen”.

– Juhlat menivät erinomaisesti ja vieraat viihtyivät. Juhlissa ei ainakaan ollut mitään tekijää, joka olisi vaikuttanut aikaiseen poistumiseen, Vanhanen sanoo.

Source Link is.fi